18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkCrohn hastalığı nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Crohn hastalığı nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Crohn hastalığı ve ülseratif kolit çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlikte kendini gösteren uzun süreli gastrointestinal bozukluklardır.

İçerikleri

Crohn hastalığı yemek borusu, ince ve kalın bağırsaklar ile mide bölümünü etkileyen bir hastalıktır. Hastalık bu bölgeleri etkilediğinde kalınlaşmalar ve ülserler ortaya çıkmaktadır. Crohn hastalığı birkaç santimetrelik ufak bölgeleri etkileyebildiği gibi, bu bölgeler 1 metreye kadar da genişleyebilmektedir.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Crohn hastalığı, etkilediği bölgeye göre farklı belirtiler verebilir. Ancak en çok görülen belirtilerin başında ishal ve karın ağrısı gelmektedir. Hastalığın bağırsaklara etki etmesi ve bu bölgenin daralması durumunda kusma, kabızlık ve karında şişlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca dışkının kanlı olması da bu hastalığın habercilerindendir. Hastalığın aktif seyrettiği süreçte aşırı yorgunluk, anüs çevresinde oluşan çatlaklar, apse ve iltihaplı fistüller görülebilmektedir.

Crohn Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Crohn hastalığı, birçok hastalıkta yüksek oran taşıyan genetik geçişin az görüldüğü bir hastalıktır. Bu hastalık ile ilgili yapılan birçok araştırmaya rağmen, crohn hastalığının neden oluştuğu bulunamamıştır. Fakat çok yakın bir aile bireyinde bu hastalık görülmüşse, birinci dereceden diğer aile bireylerinde crohn hastalığı görülme riski yüksektir.

Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Crohn hastalığı ne yazık ki tam olarak tedavisi olan bir hastalık değildir. Bu yüzden bazı ilaç kombinasyonları ile kolon mukozasında oluşan inflamatuvar aktivitelerin önüne geçilmeye ve hastalık uyur döneme sokulmaya çalışılır. Ayrıca cerrahi tedavi ile ortaya çıkan komplikasyonlar yok edilebilmektedir. Fakat bu da kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Bu durum sadece hastanın şikayetlerinin azalmasını amaçlamaktadır.

Crohn Hastalığı İçin Ne Gibi Terapiler Önerilir?

Başlangıçta hastaların geleneksel Çin tıbbı uygulamalarını araştırmalarını öneririz. Çin tıbbı uygulamalrı modern yaklaşımları, diyet ayarına ek olarak akupunktur ve bitkisel ilaçları ve muhtemelen masaj ve enerji çalışmalarını, çok iyi sonuçlar verebilen entegre bir çözümü içerir. Ayurveda tıbbı, radikal diyet değişikliği ve uzun süreli oruç (gözetim altında) da yararlı olabilir. Yüksek lifli bir diyet de bir yarar sağlayabilir, ancak hastalığın aktif aşamaları sırasında çiğ meyve, çiğ sebze, tohum ve kuruyemişlerden kaçınmak en iyisidir, çünkü besinler sindirim sistemini tahriş ederler.

Crohn Hastalığı İçin Alınacak Önlemler

• Tüm içeren tüm ürünleri, kahve de dahil tüketimini durdurun.
• Süt, süt proteini (kazein) ve tüm süt ürünlerini kullanmayın. Carageenan ile yapılan ürünleri diyetinizden çıkarın. (Soya ürünlerindeki etiketleri dikkatlice okuyunuz).
• Sorbitol, ksilitol veya diğer şeker alkolleri ile tatlandırılmış ürünlerden kaçının.
• Kramp sorunları için, enflamatuar bağırsak hastalığının spazmodik bileşenini rahatlatmak için yemekler arasında enterik kaplı nane yağı tüketin.
• Rahatlama için nefes egzersizleri uygulayın.
• Stres semptomları daha da kötüleştirebildiğinden, bağırsakları iyileştirmek ve zihin / beden bağlantısını kullanmak için biofeedback veya hipnoterapi ve rehberli görüntüler ile deney yapın .
• Semptomları şiddetlendirebilecek duygusal çatışmalar üzerinde çalışmak için psikoterapi veya bilişsel davranışçı terapiyi düşünün.

İltihaplanmayı engellemek için antienflamatuar bir diyet uygulayın ve ek besin yağı alarak diyet omega-3 yağ asitlerinin alımını artırın. Günde bir gram ile başlayın ve yavaşça günde iki ila dört grama kadar artırın. İshalde artış varsa ve gerekirse ek dozunu azaltın.