28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkChorn hastalığı nedir, sebepleri neler, kanser mi? Nasıl tedavi edilir?

Chorn hastalığı nedir, sebepleri neler, kanser mi? Nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Kronik bir rahatsızlık olan Chorn Hastalığı, ağızdan makata kadar sindirimde görev alan organlarda görülen bir hastalık çeşididir. Özellikle bağırsaklarda ağır iltihaplanmalar olarak kendini belli eden Chorn hastalığı, yeme içme sonrasında vücutta karın ağrısına sebep olmakta ishal ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ağır sonuçlarla ortaya çıkmaktadır.

Chorn hastalığının teşhis edilmesi diğer sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla benzer belirtiler ortaya çıkarması sebebiyle oldukça güçtür. Chorn hastalığı teşhisi konanlar çoğu zaman cerrahi müdahale ile tedavi edilmekte ve hastalığa sebep olan bölge vücuttan alınarak hastalıkla mücadele amaçlanmaktadır. Chorn hastalığı belirtileri gösterenler vakit geçirmeden mutlaka uzman doktora muayene olmalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır. Hastanelerde bulunan Gastroenteroloji bölümleri bağırsaklarda oluşan iltihaplar ve bağırsak hastalıklarının yanı sıra mide hastalıkları ve sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıkların önlenmesi konusunda uzmanlaşmış kliniklerdir.

Chorn Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Chorn hastalığının sebepleri kişiye göre farklı sebeplere bağlı olarak kendini gösterebilmektedir. Sindirimin başladığı ağızdan makata kadar ilerleyebilen bir rahatsızlık olan Chorn hastalığı, kalıtım, bağışıklık sistemi ya da çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve belirtilerinin ortadan kalkması uzun zaman alan bir hastalık çeşididir.

Kronik olarak gözlemlenen Chorn hastalığı, sindirim sistemine doğrudan etki eden iltihaplanmalar şeklinde kendini göstermektedir. Chorn hastalığı olanlar cerrahi müdahaleler sonucunda bile tam olarak sağlıklarına kavuşamamaktadır. Fakat hastalığın belirtilerini azaltıcı ve ağrılarını hafifletici ilaçlar hastalıkla mücadelede kullanılmaktadır. Chorn hastalığının en sık karşılaşılan bazı belirtileri şunlardır;

  • Yeme içme sonrasında hazımsızlık ve şiddetli karın ağrısı,
  • Sindirim sisteminin doğru çalışmamasına bağlı olarak oluşan aşırı kilo kaybı,
  • Ülser,
  • Sık sık idrar yapma,
  • Makat bölgesinde meydana gelen hassasiyetler,
  • Bağırsaklarda tıkanma ve ishal,
  • Büyük tuvalete çıkılsa bile rahatlayamama,
  • Ateşlenme ve iştahsızlık

Durumlarının uzun süre bir arada görülmesi halinde mutlaka muayene olunmalıdır.

Chorn Hastalığı Kanser Anlamına Mı Gelir?

Chorn hastalığı kanser midir sorusu Chorn hastalığının teşhis ve tedavisinde yaşanılan zorluklar sebebiyle kansere benzetilmesinden kaynaklanmaktadır. Chorn hastalığı başlı başına bir kanser çeşidi değildir. Özellikle bağırsaklarda tıkanma ve iltihap olarak kendini gösteren Chorn hastalığı, belirgin belirtileri bulunmayan ve diğer hastalıkların belirtilerinin oldukça fazla hissedildiği bir hastalık çeşididir.

Tıp dünyasında Chorn hastalığı kanser olarak nitelenmemekle birlikte bağırsaklarda meydana gelen birtakım iltihap ve hassasiyetler ilerleyen safhalarda bağırsak kanserine dönüşebilmektedir. Bu sebeple Chorn hastalığının sayılan belirtilerini bir arada hissedenler açısından erken teşhis oldukça önemlidir. Chorn hastalığının ortaya çıkarılması diğer hastalık türlerine göre zor olsa da yapılacak kan ve idrar testleri, biyopsi ve kolonoskopi uygulamalarıyla Chorn hastalığı teşhisi konulabilmektedir.

Chorn Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sindirim sistemi rahatsızlıklarının en tehlikelerinden olan Chorn hastalığı ile Chorn hastalığı ameliyatı, ilaç tedavileri ve beslenme alışkanlıklarının hastalığa uygun düzenlenmesi şeklinde mücadele edilmektedir. Daha çok bağırsaklarda iltihap ve tıkanma olarak ortaya çıkan Chorn hastalığı teşhisi sonrasında iltihap oluşumuna sebep olan dokunun cerrahi müdahale sonucu alınması hastalarda ciddi rahatlama sağlamaktadır. Öte yandan B12, kalsiyum, demir ve vitamin takviyesine yönelik uygulanan ilaç tedavileri de Chorn hastalığının etkilerinin azaltılmasına yönelik uygulanan tedavi yöntemlerindendir.

Chorn hastalığı olanlar özelikle sindirimi zor ve yağlı gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Sürekli katı gıdaların tüketilmesi de Chorn hastalığının belirtilerini arttıracaktır. Bu sebeple Chorn hastalığının tedavisinde sıvı takviyesi alınması hayati öneme sahiptir. Chorn hastalığı tedavi edilirken sıvı diyeti adıyla sıvı gıdaların tüketilmesi öncelenmekte bağırsakların çalışmasını olumsuz etkileyecek yağlı ve aşırı baharatlı besinlerden uzak durmak gerekmektedir.