Chia tohumu faydaları ve zararları nelerdir, merak ediyor musunuz? Ülkemizde de şifalı bitkiler arasında yerini alan ve sıklıkla kullanılmaya başlanan Chia tohumu A, B, D ve E vitaminlerince zengindir. Demir, iyot, manganez, kükürt, protein, magnezyum gibi mineraller ile linoleik asiti yüksek oranda içinde barındırır. Yüksek lif oranı ile daha çok zayıflamayı desteklemesiyle bilinen chia tohumu sağlığınız için de sayısız faydası ile dikkatinizi çekecek.
Chia Tohumu Zayıflatıyor
Yüksek oranda lif içeriğiyle tok tutucu özelliğe sahip chia tohumu kan şekerini dengeleyerek açlığı yatıştırmaktadır. Günlük protein ihtiyacını karşılamanıza da yardımcı olacak chia tohumu et ve balık tüketmeyen kişiler için başta protein olmak üzere omega 3 yağ asidi ve bazı minerallerin karşılanmasını sağlamaktadır.
Tok tutucu özelliğinin yanı sıra sindirim sistemini de destekleyen ciha tohumu kolay dışkılama için ideal bir şifalı bitkidir. Probiyotik bakterilerin büyümesini destekleyen chia tohumu metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur ve vücuda enerji verir.
Chia Tohumu Yaşlanmayı Geciktiriyor
Cildin erken yaşlanmasını içeriğindeki anitoksian madde ile geciktiren chia tohumu vücutta sarkmai cilt kırışıklıkları, göz çevresindeki ince çizgiler gibi pek çok cilt problemlerini geride bırakmanızı sağlayarak yaşlanmayı geciktiriyor. Cildin dış etkilerden zarar görme oranını düşüren chia tohumu kırmızı kan hücrelerini arttırarak cildin onarımına ve yenilenmesine katkı sağlar.
Chia Tohumu Kemik Sağlığını Koruyor
Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacının karşılayabilen chia tohumu bor, fosfor, magnezyum ve manganez mineralleriyle kas ve kemik yapısını güçlendirmektedir. Kemik sağlığı için kemik gücünü ve kütlesini korumaya yardımcı olan şifalı bitki diş ve diş yapısını da koruyabilmektedir.
Chia’nın içerdiği kalsiyum kemik gücünü ve kütlesini korumaya yardımcı olur. Chia ayrıca kemik sağlığı için başka bir önemli besin olan bor içerir. Bor, kemiklerin ve kasların sağlıklı gelişimi için kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosforun vücut tarafından işlenmesine yardımcı olur. Düzenli fosfor alımı, osteoporoz riskini azaltmaktadır.
Anti bakteriyel etkisi sayesinde ağız kokusu ve ağız için bakterilerini ortadan kaldıran chia tohumu A vitamini, çinko, fosfor ve kalsiyum içeriğiyle dişlerde tartar oluşumunu, diş çürümelerini engelleyerek diş sağlığını da korumaya yardımcı olmaktadır.
Kemik Sağlığı İçin Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?
1 çay kaşığı kavrulmuş chia tohumu ve 1 yemek kaşığı balı karıştırın ve bu karışımı 2 ay boyunca her sabah kahvaltıdan sonra tüketin.
Chia Tohumunun Diğer Faydaları Nelerdir?
Zayıflama, yaşlanma ve kemik sağlığını korumanın dışında daha pek çok faydası bulunan chia tohumu mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz besinler arasında bulunmaktadır. sayısız faydaları arasında Chia tohumu kan basıncı düşürür ve kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığını koruyarak kalp krizi geçirme riskini de azaltacaktır.
Diyabete karşı koruma sağlaması ile şeker hastalığı için kullanılabilen chia tohumu kan şekerini dengelemektedir. Karın bölgesinde yağ dokusunun parçalanmasında etkilidir. Vücuda enerji verir ve cinsel performansı arttırır. Meme ve rahim ağzı kanseri başta olmak üzere kanser hücrelerinin büyümesini içeriğindeki omega 3 yağ asitleri ve alfa lineik asit sayesinde sınırlandırmaktadır.
Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?
Günde 1 veya 2 yemek kaşığı kadar tüketmeniz gereken chia tohumunu süt, yoğurt veya mısır gevreğiyle karıştırarak ara öğün olarak tüketebileceğiniz gibi kahvaltıdan sonra bir su bardağı içerisine 1 yemek kaşı kadar koyacağınız chia tohumunu yarım saat bekleterek de içebilirsiniz.
Chia Tohumu Zararları Nelerdir?
Kronik bir rahatsızlığınız varsa veya düzenli ilaç kullanan biriyseniz chia tohumunun tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. bitki kullandığınız ilaçlarla etkileşime girerek vücudunuza zarar verebilecek bir etki ortaya çıkarabilir.
Sık sık karşılanmasa da hassas vücuda sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek chia tohumu bulantı, kusma, deride kızarıklık veya döküntü, boğazda şişlik gibi belirtiler gösterebilecektir. Şişkinlik oluşturabileceği gibi bağırsaklarda aşırı gaz oluşumuna sebebiyet verebilir. Aşırı tüketmemeye özen göstermeniz gereken chia tohumu düzenli ve aşırı tüketiminde bağımlılık da yaratabilmektedir.
Chia Tohumu Diyetinin Zararları Var Mıdır?
- Bağırsağınızdaki Dışkıları Temizleyerek 3 Haftada 10 Kilo Verin!
- İşte En Besleyici 15 Besin!
- Bu 9 Şey İle Kolon Kanserinden Korunun!
- Vitamin Eksikliğinin Az Bilinen Belirtileri
- Saçları Güçlendirmek İçin Keten Tohumu Suyu