19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerÇamaşır makineniz evinizdeki bakteri yuvası olabilir!

Çamaşır makineniz evinizdeki bakteri yuvası olabilir!

İçerikleri

Tüketici sınıfı çamaşır makinelerinin yıkadığı çamaşırlarda birçok bakteri türü bulundu. Uzmanlar evlerde kullanılan enerji tasarruflu çamaşır makinelerinin çamaşırları düşük ısılarda yıkadıklarından dolayı bakteriler için harika bir yuva olduklarını belirtiyor. Ayrıca uzmanlar bu makinelerde bulunan bakteri popülasyonunun genellikle insanları ciddi bir şekilde hasta etmeye yeterli olmadıklarının altını çiziyorlar. Uzmanlar, çamaşır makinenizin içini sıklıkla temizlemenizi ve yıkanan çamaşırları makinede çok bekletmemenizi de öneriyor.

Ne yazık ki, gününüzde kullanılan yüksek verimli çamaşır makineleri eski tip makinelere kıyasla bakterileri olması gerektiği gibi yok edemiyor.

Almanya’daki bir çocuk hastanesinin yeni doğan bakım ünitesindeki bebek kıyafetlerinin üzerinde bulunan ilaçlara dirençli bir patojenin bulunması, uzmanları bu konuda daha fazla araştırma yapmaya yöneltti. Araştırmacılar bu patojenin tek sorumlusunun hastanenin kullandığı çamaşır makine olduğunu belirtiyor.

Genellikle hastanelerde yüksek ısılı endüstriyel çamaşır makineleri kullanılırken, bu hastanede evlerde kullandığımız tüketici sınıfı çamaşır makineleri kullanıyordu. Yapılan incelemeler sonucunda da patojenlerin kaynağının bu makinelerde biriken bakteri nüfusu olduğu tespit edildi. Neyse ki hastanedeki hiçbir bebek hastalanmadan durumun farkına varıldı ve büyük bir sansasyon önlemiş oldu.

Makinelerimizde Gerçekte Ne Var?

Araştırmacıların yaptığı inceleme akıllara eğer tüketici sınıfı çamaşır makinelerin gerçekten de mikrop yuvası olup, olmadığı sorusunu getirdi. Aslında bu sorunun basit bir yanıtı yok.

Uzmanlar bu zararlı patojenin her makineye bulaşabileceği ancak hastane gibi birçok hastanın günlük olarak ziyaret ettiği bir yerde bu riskin her zamankinden çok daha fazla olduğunu belirtiyor.

Ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek bu bakteri türleri genellikle yetişkinleri etkileyemeyecek kadar zayıf yapılılar. Ancak uzun süre boyunca sürekli olarak maruz kalmak, ilerde bazı sağlık sorunlarına neden olsa bile ciddi bir enfeksiyona neden olmamaktadır.

Bu gibi bakterilerden kurtulmak için çamaşırlarımızı her zaman en az 60 derecede yıkamamız öneriliyor.

Tüketici Sınıfı Çamaşır Makinesi Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Çamaşırlarını farklı ve kısa ayarlarda yıkayanların tüketici sınıfı çamaşır makinelerinde dahi çok ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek bakteri üreme şansı oldukça düşük.

Uzmanlar sürekli olarak bakterilere maruz kaldığımızı ve çamaşırlarımızı güvenle yıkayabileceğimizi belirtiyor. Ancak eğer aile üyelerinden birisi uzun bir süre boyunca hastanede kaldıysa, bu kişinin çamaşırlarının ilk yıkamada diğer çamaşırlardan ayrı ve minimum 60 derece sıcaklıkta yıkanmasını öneriyorlar.

Günümüzde birçok farklı sebeplerden ötürü hastaneye gidiyoruz ve bu yüzden çamaşırlarımızı yıkarken oldukça dikkatli olmalıyız. Peki, bunun için neler yapabiliriz?

Çamaşır Makinenizi Düzenli Olarak Temizleyin

Eğer evinizde sizinle birlikte yaşayan bir yaşlı veya yeni doğan varsa ya da sağlığınız için önlem almak istiyorsanız, çamaşırlarınızı ve çamaşır makinenizi bakterilerden korumak için alabileceğiniz bazı önlemler var.

Uzmanlar ayda en az bir sefer çamaşır suyu ile makinenizin içini ve astarını temizlemenizi öneriyor. Çamaşır makineleri özellikle banyo gibi nemli ortamlarda bulunanlar daha dikkatli olmalı çünkü bu nemli ortamlar bakterilerin üremesi için en ideal ortamlardır.

Cilt enfeksiyonlarına, mide kasılmalarına, kusma ve ishale neden olan yaygın bakteriler bu gibi ortamlarda çok hızlı ürer ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanları kolaylıkla etkileyebilir.

Çamaşır makinenizi deterjanlı su ile temizlemenin yanı sıra çamaşır makinenizi yıkayabilirsiniz.

Bunun için bol miktarda deterjan koyacağınız makinenizi çamaşırlarınız olmadan mümkün olan en yüksek ısıda ayda bir defa çalıştırmanız öneriliyor.

Uzmanlar ayrıca her çamaşırı aynı ısıda veya ayarda yıkamamanızı, çamaşırların duruma göre uygun olan en doğru ayarı tercih ederek yıkamanızı öneriyor. Buna ek olarak temiz şeyleri yıkarken bile 60 dereceden daha düşük bir ayar kullanılmamasının çok önemli olduğunu belirtiyorlar.