Temelinde psikolojik etkilerin de olduğu bir hastalık tanısı olan bulimia nervoza hastalığı, gün içerisinde gelen ataklardan dolayı bir anda yemek yeme isteğini durduramama ya da kontrolünü kaybetme durumunun gerçeklemesi olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler, ciddi derecede kilo almaya başlamaları nedeniyle bu durumu engellemek için kendini kusturmaya çalışma, çeşitli dışkı atımı ilaçları, kendini aç bırakma ya da yüksek tempolu spor yüklemelerine yönelebilmektedirler. Bu rahatsızlığın önemli bir detayı da direkt fark edilmemesidir. Farkındalık yaratacak ilk detayı 3-4 aylık bir süreçte haftada minimum 1 kez tekrarlanmış olması gerekir. Genel olarak ani yeme atakları anında önceden yemeyi düşündükleri yüksek kalori içeren besinleri tüketirler. Sonrasında ise pişmanlık, üzülme, kendini suçlu hissetme şeklinde davranış ve eylemler gösterilir.
Bulimia Nervoza Hastalığı Kimlerde Görülür?
- Genel olarak çoğu konuda özgüveni düşük kişilerde
- Anksiyete türevi psikolojik rahatsızlıklarla mücadele eden kişilerde
- Çocukluk ve ergenlik döneminde kaygı duyguları yaşayan kişilerde
- İstismar ve benzeri durumlarla karşı karşıya gelen kişilerde
- Önceki dönemlerde obezite tarzı hastalıklar geçirmiş kişilerde daha sıklıkla rastlanıldığı tanısı konmuştur.
Bulimia Nervoza Hastalığı Sonucunda Ne Olur?
- Kadın hastalarda adet düzensizlikleri meydana gelebilir.
- Psikolojik birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabilir.
- Yemek borusu, kusma sebebiyle zedelenebilir ve mide başta olmak üzere birçok organ zarar görerek ciddi hastalıklara yol açabilir.
- Vücut dengesinde bozulmalar sebebiyle vücut değerlerinde su-tuz-mineral bozuklukları meydana gelebilir.
Elbette bütün sonuçlar tek hamlede meydana gelmeyecektir. Hastalığın hangi evrede olduğu ve tedavi sürecinin süresi bu durumların ne şekilde gerçekleşeceğini belirleyecektir.
Bulimia Nervoza Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bulimia nervoza hastalığı nasıl tedavi edilir konusu hakkında birçok çalışma yapılmaya devam edilmektedir. Her hastanın atlatma şekli aynı olmayabilir ve tüm tedaviler her hastada aynı etkileri göstermeyebilmektedir. Genel olarak iyileşme oranları, çoğu yemek bozukluklarına göre daha yüksektir. Uzmanlar tarafından terapilerle travmalara çözüm bularak hastaya yardımcı olunmaktadır. Bir üst seviyede ilaç tedavileri de kullanılmaktadır. Ancak genel anlamda terapilere hastalar olumlu cevaplar vermektedir. Buradaki önemli detay hastalığın çok kısa süreçlerde atlatılmayacağıdır. Minimum 1 sene ile 2,5 sene arası bir süreç tam anlamıyla iyileşmek için kontrol altına alınmalıdır.