25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerBulgar turistlerin akın ettiği o ilimizde aspirin satışları rekor kırdı

Bulgar turistlerin akın ettiği o ilimizde aspirin satışları rekor kırdı

İçerikleri

Geçen seneyle kıyaslandığı zaman ildeki aspirin satışları yılın son üç ayı içerisinde yüzde 84 arttı. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Eczacı Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, eczanelere akın eden Bulgar turistlerin 5’er 10’ar kutu aspirin satın aldıklarını ve 100 miligramlık aspirinlerin sadece eczanelerde değil, depolarda da tükendiğini söyledi.

1 Eylül tarihinden itibaren karantina sürecine son veren Bulgaristan’dan Edirne ilimize gün birlik alışverişe gelen Bulgar turistler, ülkelerindeki koronavirüs vaka sayısı ciddi seviyede artmaya başlayınca pıhtılaşmayı engellediğinden dolayı eczanelere akın ederek kutu kutu aspirin satın almaya başladılar. İldeki aspirin satışları Bulgar turistlerin akınıyla bir anda ikiye katladı. Hal böyle olunca da depolardaki 100 miligramlık aspirinler bir anda tükendi. Eczanelerin kapılarına Bulgarca bilgilendirici afişler asması dikkat çekti.

Kutu Kutu Satın Alıyorlar

Edirne’ye akın eden Bulgar turistlerin 5’er 10’ar kutu halinde aspirin satın aldıklarını kaydeden Edirne Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Başkanı Şükrü Ciravoğlu, “Son zamanlarda kur farkının artmasıyla birlikte fiyat farkında makas çok açıldı. Onlarda bu durumdan istifade ederek 5’er 10’ar kutu halinde aspirin satıın alıyorlar. Tabii böyle kutu kutu satın alınmasındaki tek etken fiyat değil. Ülkemizde üretilen ilaçların kalitesinin çok yüksek olduğunu dünya kabul ediyor. Bu da kutu kutu aspirin alınmasında önemli bir etken. İlaç üretimimizin dünya kalitesinde olduğunun altını önemle çizmek gerekiyor. Bu da bizi ilaç imalat sektöründe güvenlir bir ülke haline getiriyor. Dışarıdaki izlenimde bu şekilde olunca gelen turistler, ülkemizden aldıkları ilaçlara çok güveniyorlar.” dedi.

100 Miligram Aspirinler Tükendi

Aspirin ve muadili olan ilaçların satışında geçen yılın son 3 ayıyla kıyaslandığı zaman yüzde 84 artış olduğunu ve depolarda 100 miligram aspirin kalmadığını belirten Ciravoğlu, “Özellikle kapıların açılması ve turistlerin ülkemize giriş yapmasıyla birlikte 100 milgram formu aspirinlerin satışında büyük bir patlama yaşandı. Bu patlamadaki ana etken tabii ki turistlerdir. Depolarda 100 miligram aspirinlerin tükenmesi bir tarafa üretimin yeterli olmaması gibi bir durumda var. Bu işin olumlu yanı ise doğru yerde ve doğru kişiler tarafından kullanıldığı zaman ülkemize yüklü miktarda döviz girmesidir.” ifadelerine yer verdi.

Kanı Sulandırıyor ve Pıhtılaşmayı Önlüyor

İnsanlar tarafından koronavirüse karşı aspirinin tercih edilmesindeki ana etkenin kanı sulandırarak pıhtılaşmayı önlemesi olduğuna vurgu yapan Ciravoğlu, “Covid-19 virüsü enfeksiyonunun akciğerlere indikten ve bu bölgede sorun yarattıktan sonra insanı öldürdüğü artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. İnsanı öldürmesindeki bir diğer etken ise kanı pıhtılaştırarak beyin ve başka organlarda damar tıkanıklığına sebebiyet vermesidir. Bu damar tıkanıklığının önüne ise kanın sulandırılarak geçileceği düşünülüyor. Bu nedenle de kanı sulandırdığı bilinen aspirin satışlarında büyük bir patlama yaşandı. Ancak aspirinin doktor kontrolünden sonra kullanılması sağlık açısından çok önemlidir.” diye konuştu.

Aspirini Doktor Reçete Etmelidir

Kanı sulandırdığı bilinen aspirinin koronavirüsün vücutta yaratacağı pıhtılaşmayı önleyeceğini düşünen insanların aspirine akın ettiğini ve bunun çok yanlış bir davranış olduğunu belirten Ciravoğlu, “Ben, bu tezi doğru bulmuyorum. 100 miligramlık düşük dozlar halinde olan aspirin, bağırsakta çözünerek kanı sulandıran bir ilaçtır. Aspirini hekim kontrolünde kullanmaya çok dikkat etmek gerekiyor. Yapılan tetkiklerin ardından gerekli görüldüğü takdirde kullandırılır. Vatandaşlarımız, Covid-19 virüsünden korunmak için kendi kendisine aspirin kullanımına kesinlikle başlamamalıdır. Aspirin kanı sulandırdığı için sağlık açısından sakıncaları olabileceğinden doktor kontrolünde alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

Bulgaristan’dan Edirne ilimize günü birlik alışveriş yapmak için gelen Hatice Yorulmaz, “Grip mevsimininde gelmesiyle birlikte Covid-19 virüsünden korunmak için aspirin satın alıyorum. Edirne’yi her hafta sonu ziyaret ediyorum. Her gelidiğimde aspirin ve grip ilaçları satın alıyorum. Covid-19 virüsü salgın döneminde tedbir almaya gereksinim var. Kur farkından dolayı daha ucuz olduğu için alışverişimizi Edirne’den yapıyoruz.” dedi.