Ana SayfaSağlıkBeslenmeBu besinler kalp sağlığını riske atıyor!

Bu besinler kalp sağlığını riske atıyor!

İçerikleri

Günümüzün sağlıksız beslenme koşulları yüzünden kalp krizi geçiren insanların yaş ortalamasında ciddi düşüş yaşanmaktadır. Kalp sağlığının korunması açısından uzak durulması gereken besinler ile ilgili uzmanlardan çok sık uyarılar geliyor. Kalp sağlığını riske atarak kalbe zarar veren 8 sağlıksız besin ise şöyledir;

Kalp Sağlığını Bozan 8 Sağlıksız Besin

İşlenmiş Et

Günümüzde fast – food beslenme alışkanlığı nedeniyle pastırma, sucuk, sosis, jambon gibi işlenmiş etler beslenme alışkanlığımız haline geldi. New York’ta bulunan Columbia Presbiteryen’de görevli kardiyolog ve tıp profesörü Jennifer Haythe, bu tür işlenmiş etlerden kesinlikle uzak durulması hususunda önemli uyarılarda bulunuyor.

Ürünün raf ömrünün uzun olması için tuzlanmış, kurutulmuş, fermente edilmiş ya da tütsülenmiş et ürünlerine işlenmiş et denilmektedir. Bu yiyeceklerin hazırlanması oldukça pratik olsa da içeriğinde bir sürü kimyasal madde vardır. Aşırı ve düzenli tüketimi ise kalp sağlığını ciddi şekilde riske atmaktadır.

Kırmızı Et

Kardiyolog Jennifer Haythe, insanların damağına hitap eden bifteğin doymuş yağ, kolesterol ve aşırı tuzlu olduğunu söyleyerek lezzetine kanılmaması gerektiğini söylüyor. Kardiyolog Haythe’a göre kırmızı et ayda bir defa tüketilmelidir.

Patates Cipsi

New England Tıp Dergisi’nin yayınladığı bir araştırmaya göre dünya genelindeki insanların yüzde 99,2’sinin günlük sodyum tüketimi 2.000 miligramın üzerindedir. Dünyadaki birçok sağlık kuruluşu ise günlük sodyum tüketiminin 1.500 miligram ideal olduğunu söylüyor.

Günlük sodyum tüketimi 2.000 miligramı geçen insanlar, kardiyovasküler ölümlerin onda birini oluşturmaktadır. İçeriğinde bol miktarda sodyum barındıran cipslerden kesinlikle uzak durmak gerekir. Patlamış mısır ya da cipslerden uzak duramayanlar ise fırınlanmış cipsleri ve az tuzlu ve tereyağı ile patlatılmış mısırları tüketmeye özen göstermelidirler.

Pizza

Kardiyolog Haythe’a göre içeriğinde bolca tuz ve işlenmiş peynir bulunan pizza, karbonhidrat açısından çok zengin bir besindir. Pizza yemeden yapamıyorum diyenler ise çok sağlıklı şekilde hazırlanmış pizza tüketmelidir. Sağlıklı bir pizza ise keçi peynirinden, zeytinyağından ve kepek hamurundan hazırlanmalıdır.

Sofra Tuzu

Tuzun aşırı tüketimi sağlığı riske atacak tansiyon problemlerine yol açabilir. Kan basıncı çok yüksek olan kişilerde, atardamarların sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir. Bu durumda da kalp rahatsızlıkları riski ciddi oranda yükselir. Yemek pişirirken tuzun cinsi ne olursa olsun kesinlikle tuz katmamak gerekiyor. Yüksek tansiyon hastası olanlar, tuz tüketimini kesinlikle sınırlamalıdır. Tuzun yerine köri, kimyon, sarımsak, biberiye vb. baharatların tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Enerji İçecekleri

Enerji içecekleri o kadar kafein içerir ki aritmiyi rahatsızlığını tetikleyebilir. Enerji içeceklerinin içerisinde zengin oranda kafein, taurin, ginseng ve guarana maddeleri vardır. Enerji içecekleri bol tüketildiği takdirde kalp ritim bozukluklarına neden olabileceği gibi alkolle birlikte tüketimi halinde kalp ritim bozukluklarına, kalp krizine, bilinç kaybına ve ani ölümlere yol açabileceği tespit edilmiştir.

Yağda Kızartılmış Besinler

Yağda kızartılmış yiyecekler o kadar lezizdir ki çoğumuz dayanamaz tüketiriz. Ancak yağda kızartılmış yiyecekler sebzeli olsa dahi içeriğindeki besin değerlerinin tamamına yakınını kaybetmektedir. Vitaminlerin ve antioksidanların yapısı kızgın yağda değişime uğrar. Ayrıca kızartılmış gıdalar, kalp ve damar sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Dışarıda gün içerisinde hiç değiştirilmeden kullanılan yağda kızartılan gıdalar, sağlığa zararlı olan trans yağ asitlerini vücuda yüklediğinden dolayı damar sertliğine neden olabilmektedir.

Hazır Noodle

Birçoğumuz için kestirmeden karın doyurma yolu olan bu aperatif paketlerin içeriğindeki maddeler, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Hazır noodle’nin içeriğindeki zengin orandaki sodyumun kan basıncını yükseltme riski yüksektir.