16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviBoğaz iltihabı için ne iyi gelir? Saraçoğlu ve Maranki kürü

Boğaz iltihabı için ne iyi gelir? Saraçoğlu ve Maranki kürü

Boğaz iltihabı genellikle bir virüsten kaynaklı olarak boğazda şiddetli ağrıya ve şişliğe neden olur. Çoğunlukla çocuklar arasında yaygın olarak görülen bir sağlık problemidir ve yutkunmayı zorlaştırır. Peki boğaz iltihabı neden olur? Boğaz iltihabının belirtileri nelerdir? Boğaz iltihabı nasıl geçer ve boğaz iltihabına ne iyi gelir?

İçerikleri

Zaman zaman herkesin boğazında ağrı, şişlik hissettiği ve yutkunmada zorluk yaşadığı olmuştur. Çoğu zaman sıcak içeceklerle ağrısını dindirmeye çalışırız veya kendiliğinden geçer. Meydana gelen ve bazen çok üzerine düşmediğimiz bu ağrı ve şişlik boğaz iltihabından kaynaklanıyor olabilir. Boğaz iltihabının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini gelin yakından inceleyelim.

Boğaz İltihabı Nedir?

Boğaz iltihabı genellikle bakterilerden ve virüslerden kaynaklanır. Bu virüsler boğazın iltihaplanmasına yol açar ve boğazda kızarıklık, ağrı ve şişmeye neden olur. Boğaz çevresinde ısınma hissi oluşur. Belirtileri hafif olabileceği gibi oldukça şiddetli bir şekilde de yaşanabilir. Belirtilerin şiddetine göre öksürük, ateş ve vücut ağrıları boğaz iltihaplanmasına eşlik edebilir.

Boğaz iltihabı genellikle kendi kendin e geçer, kendi kendine geçmediği durumlarda da antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir.

Boğaz İltihabı Neden Olur?

Boğaz iltihabı neden olur diye araştırıldığında karşımıza ilk olarak virüsler çıkar. Bu virüsler genellikle influenza, adenovirüs ve sinsityal gibi soğuk algınlığına neden olan virüslerdir. Enfeksiyonun oluşmasına sebep olurlar ve sonucunda boğaz iltihabı oluşur. Boğaz iltihabı yaşayanların çok azında ise neden bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakterilerden ve virüslerden kaynaklı olan boğaz enfeksiyonları genellikle bulaşıcıdır.

Boğaz İltihabı Belirtileri Neler?
Boğaz İltihabı Belirtileri Neler?

Boğaz İltihabı Belirtileri Neler?

Boğaz iltihabına eşlik eden belirtiler iltihabın nedenine göre değişir. Boğaz iltihabı soğuk algınlığı ya da gribe neden olabilir. Belirtileri ise oldukça fazladır:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Öksürük
  • Vücut ağrısı
  • Ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Kas ağrısı
  • İştahta azalma
  • Yutma ve yutkunmada zorluk
  • Ağızda normalde olmayan bir tat

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir Maranki?

Boğaz iltihabına ne iyi gelir diyince akla Maranki’nin kürleri geliyor. Maranki’nin boğaz iltihabına iyi gelen kürü için gerekli malzemelerden bir tatlı kaşığı karbonat, yedi damla tentürdiyot, bir su bardağı ılık su. Bu malzemeleri bir kâsede karıştırın. Bir kulak çubuğu edinin. Kulak çubuğunun pamuğunu karışımla ıslatın.  Dilinizin köküne, üstüne, yanakların iç tarafını ıslak pamuklu kulak çubuğunu sürün. İşlem uygulandıktan sonra gargara etkisi oluşturacaktır.

İbrahim Saraçoğlu Boğaz İltihabı Kürü

İbrahim Saraçoğlu boğaz iltihabı kürü için üç tutam ada çayı ile bir tutam ebegümeci kullanılır. Suda bu bitkiler yedi ila sekiz dakika kaynatılır. Kaynatılan karşımla günde üç kez gargara yapılır. Kürün faydası sadece boğaz iltihabından kaynaklı ağrıyı geçirmek değildir, aynı zamanda ses kısıklığına da iyi gelir.

Doğal Yollarla Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?
Doğal Yollarla Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?

Doğal Yollarla Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?

Boğaz iltihabı oluşan insanların aklına ‘doğal yollarla boğaz iltihabı nasıl geçer?’ gelmektedir. Boğaz iltihabını ve ağrısını geçirmek için birçok doğal yol var.

Bal: Bal boğazda iltihap nedeniyle oluşan yaraları iyileştirecek etkiye sahiptir. İltihapların belirtisi olan öksürüklerin de azalmasına yardımcı olur.

Tuzlu Su: Ilık su ile tuz karıştırılarak gargara yapılabilir. Bu gargara boğazdaki bakterileri öldürür. İltihap nedeni ile meydana gelen şişliği azaltmakta da yardımcıdır.

Kabartma tozu gargarası: Tuzlu suyun içine çeyrek çay kaşığı kabartma tozu eklenerek oluşturulur. Bu gargaranın üç saatte bir kullanmanız öneriliyor. Bu gargarayı kullanma boğazdaki bakterileri öldürmeye yardımcıdır.

Elma sirkesi: 1-2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suyun içine ilave edin ve için. Elma sirkesi asidiktir ve boğazda bakterilerin yayılmasını engeller.

Acı biber veya acı sos: Ilık su, bal ve acı biberi karıştırıp içerek boğaz iltihabından kaynaklı ağrıyı dindirebilirsiniz. İlk anda yanma hissi normaldir. Birkaç damla acı sos da benzer etkiyi oluşturur.

Boğaz İltihabı İçin Bitkisel Çözüm

Boğaz iltihabı için bitkisel çözümler arasında bitki çayları yaygındır. Bununla birlikte farklı alternatifler de vardır.

Papatya Çayı: Papatya çayı boğaz iltihabının etkilerini hafiflettiği gibi soğuk algınlığı belirtilerini de azaltır. İltihaba neden olan enfeksiyona karşı savaşması için bağışıklık sistemini uyarıcı özelliği vardır.

Nane: Nane mentol içerir, nefesi tazeler. Boğaz ağrısını ve öksürüğü yatıştırır. Ayrıca nane antibakteriyel, antiviral özelliklere sahiptir.

Çemen otu: Çemen otunun bilinen faydaları arasında ağrıyı hafifletmek, iltihap oluşturan bakterileri öldürmek var. Ancak hamile kadınların çemen otu kullanmaması öneriliyor.

Hatmi kökü: Bir bardak kaynar suya hatmi kökü ilave edin. Bu çaydan günde iki ila üç kez yudumlarsanız boğaz ağrınız hafifleyecektir. Hatmi kökü kan şekerini düşürücü özelliğe sahip olduğu için kullanmadan önce mutlaka hekimine danışmalıdır.

Meyan kökü: Meyan kökünü suda kaynatın. Ilıyınca gargara şeklinde kullanın. Boğaz iltihabını tedavi etmekte etkili olan bu yolu hamile ve emziren kadınların kullanılması önerilmemekte.

Sarımsak: Sarımsak doğal bir anti bakteriyeldir, enfeksiyonlarla savaşır. Düzenli bir şekilde sarımsak tüketirseniz boğaz iltihabını oluşmadan önleyebilirsiniz.

Boğaz İltihabı Kaç Günde Geçer?

Boğaz iltihabı kaç günde geçer diye merak ediyorsanız iyi haber! Çok uzun sürmüyor. Boğaz iltihabı çoğu kez virüsler nedeniyle meyana gelir ve üç ile on gün içinde kendiliğinden düzelir, iyileşir. Doğal çözüm yollarını uygulamanız ya da doktor eşliğinde bir ilaca devam etmeniz bu sürenin uzunluğunu ya da kısalığını etkiler.

Boğaz İltihabına Dondurma İyi Gelir Mi?
Boğaz İltihabına Dondurma İyi Gelir Mi?

Boğaz İltihabına Dondurma İyi Gelir Mi?

Boğaz ağrısına ve iltihabına iyi gelen birçok yiyecek vardır. Örneğin tavuk çorbası, bal, yoğurt, zencefil. Dondurma da bu yiyeceklerden biridir. Dondurma gibi soğuk yiyecekler boğaz ağrısını yatıştır ve boğaz iltihabını azaltmaya yardımcıdır. Ancak ölçülü bir şekilde dondurma tüketmeye dikkat edin çünkü fazla şeker bağışıklık sisteminizin etkililiğini azaltabilir.

Boğaz İltihabı CRP’yi Yükseltir Mi?

Karaciğerde üretilen bir protein olan CRP enfeksiyon, tümör gibi durumlardan etkilenir. Boğaz iltihabı CRP’yi yükseltir mi diye sorulduğunda ise evet yükseltir. Boğaz enfeksiyonları, faranjit, bademcik iltihapları sonucunda CRP yükselir.

Boğaz İltihabı Dişe Vurur Mu?

Boğaz iltihabı dişe vuru mu merak konusu. Boğaz iltihabında lenf bezleri şişip dişe baskı uygulayabilir, bu da diş ağrısına neden olabilir. Boğaz iltihabına neden olan bakteriler dişe de ulaşabilir ve dişin çürümesine ortam hazırlayabilir.

Boğaz ağrısı kılık değiştiren bir diş ağrısı da olabilir. Enfeksiyon kapan bir yirmilik diş boğaz ağrısı gibi hissedilebilir, boğaz ağrısıyla karıştırılabilir. Lenf düğümleri de soğuk algınlığında olduğu gibi şişmişse ağrının kaynağı yanlış yorumlanabilir.

Boğaz İltihabi Antibiyotiksiz Geçer Mi?

Bir hekime boğaz iltihabı nedeniyle gittiğinizde yüksek ihtimalle size oral antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotikler belirtilerin şiddetini, komplikasyon şiddetini ve neden olan virüslerin bulaşıcı olma özelliğini azaltır. Ancak araştırmalar antibiyotiklerin boğaz iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık problemleri için ağır ilaçlar olduğunu ve bu hastalıklarda kullanıldığında daha ağır hastalıklarda yeterli etkiyi oluşturmadığını göstermiştir.

Boğaz iltihabı genellikle tıbbı tedavi gerektirmez. Bu sebeple boğaz iltihabı antibiyotiksiz geçer. Sebep olduğu ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici kullanabilir ve doğal çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Boğaz İltihabı İçin Hangi Antibiyotik Kullanılır?
Boğaz İltihabı İçin Hangi Antibiyotik Kullanılır?

Boğaz İltihabı İçin Hangi Antibiyotik Kullanılır?

Boğaz iltihabı yaşadığınızda kullanabileceğiniz bazı ilaçların listesi yazımızın devamında bulunmaktadır ancak bu ilaçları hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmamanızı öneririz.

  • Bigcef
  • Suprax
  • Fortum
  • Vitacef
  • Cephix
  • Remoxil
  • Molcef
  • Aksef
  • Enfexia
  • Alfoxil

Doğal antibiyotik etkisi oluşturacak bazı çaylar da bulunmaktadır.

Sarımsak çayı: Kaynama noktasına gelen suya üç diş ezilmiş sarımsak ilave edin. Kaynayınca altını kapatın ve on dakika dinlendirin. Soğuyunca içebilirsiniz.

Ekinezya çayı: Ekinezya çiçeklerini suda kaynatın. Kaynayınca soğumasını bekleyin. Fincanı doldurduktan sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edin ve için.

Zencefil çayı: Bir bardak suda zencefil köklerini beş dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra hemen tüketebilirsiniz.

Soğan çayı: Bir soğanı doğrayın. Suyu ısıtın ve ısınınca soğanları ilave edip kaynatın. Soğan çayı ılınınca içebilirsiniz.

Boğaz iltihabı için ne iyi gelir? Saraçoğlu ve Maranki kürü