Böbrekler, başta üre olmak üzere birçok atığı kandan süzerek idrar yoluyla bedenin dışına atılmasını sağlar. Normal şekilde çalışmadığında zincirleme bir sürü olumsuz bedeni etkilemeye başlar. Böbrek yetmezliği ise kronik çalışmayan böbreklerde gelinen son aşamadır. Böbrekler dışarıdan müdahale olmadan kendi başına görevini yerine getiremediğinde ise kişi nakil olmadan hayatta kalma şansı oldukça düşüktür.
Böbrekler vücutta bel hizasında ve sırta/arkaya daha yakın bir konumda bulunur. İki tane böbrek vardır ve her ikisi de simetrik bir şekilde sağda ve solda durur.
Hayati sıvı olarak bilinen kanı süzerek içinde bulunan zararlı maddeleri ve toksinleri vücuttan atılmasını sağlar. Bu büyük görev dışında vücudun su seviyesini dengeler. Kemikler için gerekli olan D vitaminin aktif yani kullanılabilir formunu üretir. Alyuvarların üretim sürecinde rolü vardır ve son olarak kan basıncını (tansiyonu) kontrol altında tutan, dengeleyen sistemin bir parçasıdır.
Böbreklerde çalışmama durumu derecelendirilir. İleri seviyede olduğunda kandaki toksinler filtrelenemediği için vücutta aşırı yüklenme oluşur. Bu durum tedavi edilmediğinde hem böbrek yetmezliği ortaya çıkar hem de buna bağlı bedende zincirleme problemler ortaya çıkmaya başlar.
Böbrek Yetmezliği Tipleri Nedir?
Böbrek yetmezliğinin beş farklı türü bulunur. Böbreklere yetersiz kan akışı olduğunda akut prerenal böbrek yetmezliği ortaya çıkar. Burada sorun kan akışının azalmasıdır ve bu durum çözüldüğünde böbrekler normale döner. Böbreklere dışarıdan gelen fiziksel bir etki sonucu akut iç böbrek yetmezliği ortaya çıkar. Böbreklere uzun süre yeterince kan gitmemesi sonucunda kronik prerenal böbrek yetmezliği gelişir. Bu durum ise böbreklerin küçülmesine ve işlevini kaybetmeye başlaması anlamına gelir. Kronik intrinsik böbrek yetmezliği ise organın kendisinde bulunan bir hastalık nedeniyle ortaya çıkar. Uzun süre idrara çıkılmadığında da kronik post-renal böbrek yetmezliği başlar ve bu durumda böbrekte baskı ve kalıcı hasara sebep verebilir.
Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Böbrek yetmezliği bazı kişilerde hiç belirti vermeden ilerleyebilir. Bazı vakalarda ise idrar miktarında azalma, idrarın kısık bir şekilde çıkması, vücudunun belli bölgelerinde (bacak ve ayak gibi) şişliklerin oluşması (ödem gibi), sebebi belirlenemeyen nefes darlığı, aşırı yorgunluk, kalıcı mide bulantısı, akıl karışıklığı, göğüs bölgesinde ağrı ya da basınç, havale ya da koma hali görülebilir.
Böbrek Yetmezliği Tanısı Nasıl Konulur?
Böbreklere bakılma yönteminin başında idrar testi gelir. İdrara sızan protein veya şeker gibi anormallikleri görmek için idrar örneği alınır. Bu süreçte idrar sedimantasyon testi de yapılarak alyuvarların ve akyuvarların miktarı ölçülür. Bakteri miktarı denetlenir. Alınan sıvı ve çıkartılan sıvı ölçülerek böbreklerin ne kadar çalıştığına bakılabilir. Bazı durumların sonucu olan idrar yolunun tıkanıklığı böbrekte sorun yaratabilir. Bu sıvı ölçü yöntemiyle bu durum kolayca tespit edilebilir. Böreklerin kontrolünde kan testlerinden de destek alınır. Üre azotu ve kreatinin gibi maddelerin ölçümü yapılarak akut bir böbrek yetmezliği olup olmadığı anlaşılır.
Yapılan önce testler sonrasında daha detaylı araştırma için ultrason, MRI ve BT taraması yapılarak böbreklerde bulunan anormallikler görüntülenebilir.
Daha ileri durumlarda ise sonuçların kesinlik kazanması açısından biyopsi yapılabilir. Özel iğnelerle böbrekten basit bir şekilde doku örneği alınabilir.
Böbrek Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek yetmezliğinin tedavisi için önce problemin kaynağının teşhis edilmesi gerekir. Böbrek yetmezliğinde en etkili tedavi yöntemi diyaliz makinesine kişiyi sokarak kanı filtrelemek ve toksinlerden bedeni arıtmaktır. Bu tedaviyle paralel kişiye düşük potasyumlu ve düşük tuzlu diyet uygulanır. Bu yöntem böbrek yetmezliğini iyileştirmez ancak kişinin yaşam süresini uzatabilir. Bu süre içinde kişinin böbrek nakline girmesi beklenir. Nakledilen bir böbrek diyaliz ihtiyacını ortadan hızlıca kaldıracaktır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Böbrek Yetmezliği Tedavisini Karşılar Mı?
Tamamlayıcı sağlık sigortanız varsa böbrek yetmezliği tedavinizi karşılar. Bu tip sigortalar yatarak tedavi teminatını kapsamında ameliyat öncesi ve sonrası tetkikleri, ameliyat sonrası gerekli evde bakım, fizik tedavi, rehabilitasyon, tıbbi malzeme, ambulans, yoğun bakım, küçük müdahaleler, diyaliz, standart tek kişilik özel oda, yemek ve bir adet refakatçiyle birlikte karşılar.
Tamamlayıcı sağlık sigortasında böbrek yetmezliği tedavisi için hangi hastanelere gidebileceğinize, sigortayı nereden ve nasıl yaptıracağınızı öğrenmek için https://www.tamamlayicisaglik.com linke tıklayabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir;
- Böbrek yetmezliği nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
- Diyabet böbrekleri ve karaciğeri nasıl etkiliyor?
- Böbrek ağrısı evde nasıl tedavi edilir, ne iyi gelir? Bitkisel tedavisi
- Böbrek taşlarını yok etmek için taş kırma çayı nasıl yapılır?