19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHamilelikBir Aylık Bebeğin Gelişimi, Yapılması Gerekenler ve Öneriler

Bir Aylık Bebeğin Gelişimi, Yapılması Gerekenler ve Öneriler

İçerikleri

Özellikle anne karnında yeterli beslenememiş veya doğduktan hemen sonra bir rahatsızlığı oluşan bebeklerde bu ilk ay hem anne hem de bebek için sancılı bir sürece dönüşebilmektedir. Bebeklerin gelişimi hızlı ve fark edilmeden gerçekleşmektedir ve bu bebek için yapılan işlemlere çok dikkat edilmesi ayrıca gelişiminin çok iyi bir şekilde takip edilmesini gerekmektedir. Öncelikle bebeği gelişim yönünden inceleyelim.

Bebeğin anne karnından doğduktan sonraki gelişim evresi

Bir aylık bebekler doğduktan sonra havayla temas etmekte ve vücutları bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu yeni dünya da bebeğin en büyü destekçisi annesidir. Anne bebeğini kısa aralıklarla emzirmeli ve gazını çıkarmalıdır. Çünkü bebek en iyi besin anneden almakta bu besin hem bebeği beslemekte onun fiziksel gelişimine destek olmakta hem de bağışıklık sistemini desteklemektedir.

Bir aylık bebekte yapılması gerekenler

Bir aylık bebekte yapılması ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaları üç kategori halinde değerlendirebiliriz.

Bunlardan birincisi beslenmedir. Bebek anne sütüyle beslenmeli ve bu beslenme sık aralıklarla gerçekleştirilmelidir.

Bunlardan ikincisi uyumaktır. Yeni doğan bebek anne karnındaki hayattan sonra bu yeni hayatta rahat etmek ve sürekli uyumak isteyecektir burada size düşen bebeğin en iyi şekilde uykusunu almasını sağlamak ve anne karnındaymış gibi rahat etmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca bebek beslemede olduğu gibi uyumada da bir düzene sahip olmak istemekte sık aralıklarla uymaktadır.

Bunlardan üçüncüsü ise rahatlamadır. Bebek her zaman anne karnındaki rahatını isteyecektir ancak bunu bulabilmek tabi ki de zordur burada size düşen onun rahatlamasına destek olmaktır. Öncelikle bebeğin yatağı çok rahat ve uyumaya elverişli olmalı ve odadaki ışık bebeğin rahatsız olacağı seviyeye kesinlikle ulaşmamalıdır. Ayrıca beslenmeden sonra bebeğin gazı çok iyi bir şekilde çıkarılmalı ve bebek gazını çıkarana kadar dik pozisyonda bulunması desteklenmelidir.

bir aylik bebegin gelisimi Bir Aylık Bebeğin Gelişimi, Yapılması Gerekenler ve Öneriler
Bir aylık bebekte yapılması gerekenler

Yeni doğan bebeklerde karşılaşılabilecek rahatsızlıklar

Yeni doğan bebeklerin birçoğunda özellikle bazı rahatsızlıklar göze çarpmaktadır. Bu hastalıklara göz gezdirecek olursak bunlardan ilk olanı sarılıktır.

Sarılık genellikle her bebekte olabilen ve bebeklerde kandaki bilirubin değerinin artmasıyla yüzde ve vücudun diğer kısımlarında sarı rengin belirginleşmesi durumudur. Genellikle ilk on gün içerisinde ortaya çıkmakta, kendiliğinden kaybolmaz ve kandaki bilirubin değeri 16 seviyelerine ulaşırsa bebek ışın tedavisi yoluyla iyi edilmeye çalışılır. Diğer bir hastalık gözlerde çapaklanmadır.

Çapaklanma her bebekte görülmekle birlikte dikkat isteyen bir hastalıktır. Çapaklanma hastanede ki enfeksiyonlara bebeğin maruz kalmasıyla oluşabilir. Bu yüzden anneler bebeği her ortamda açmamalı ve çevredeki hastalıklara karşı temkinli olmalıdır. Bu hastalık ya bebeğin gözüne damla damlatarak veya anne sütü damlatarak iyi edilebilir.

Diğer bir hastalık ise gaz sıkışmasıdır. Gaz sıkışması bebeklerde ilk üç hafta ile üç ay arasında gerçekleşmekte bebeğin yutmuş olduğu gazı dışarı atamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda yapılabilecek tek şey doktora gitmek ve verilen ilaçları en iyi şekilde kullanmaktır.

Bir aylık bebeklerde duyu organları

Yeni doğan bebekler insan seslerini çok iyi duyabilme yeteneğine sahip olmakla birlikte anne sesini diğer seslerden ayırt edebilme yapısına sahiptir. Bebekler koku alma konusunda da oldukça iyidirler ve etrafta farklı bir koku oluştuğunda hemen hissedebilirler. Bebeklerde görme yetisi yeterince gelişmemiştir ve zamanla daha iyi görmeye başlarlar. Bebeklerde tat duyusu ise insanlara göre daha iyidirler. Ağızlarına aldıkları tatları diğerlerinden ayırabilme yetisine sahiptirler.

bebeklerin gelisimi Bir Aylık Bebeğin Gelişimi, Yapılması Gerekenler ve Öneriler
Bir aylık bebeklerde duyu organları

Bir aylık bebeklerde dışkı ve alt değiştirme düzeni

Bir aylık bebekler bol dışkı yaparlar ve dışkıları sarıya dönük bir renk konumundadır. Bebekler sık dışkı yaptıkları için alt değiştirme süresinin kısa tutulması ve değiştirirken pişik olmaması için alt bakımının çok iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu durum bebeğin gelişimi için önemlidir.

Bir aylık bebeğin oda ısısı

Bebekler için oda ısısının çok iyi tutulması ne çok sıcak nede çok soğuk olması gerekmektedir. Bebeği normal oda sıcaklığında tutmak ona iyi gelecektir. Bebek için 25 dereceler iyi olmaktadır ancak üfleyen klima vb. maddelerden uzak durulması gerekmektedir.