25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerBilim Kurulu üyesinden uyarı! Seyahat kısıtlamaları gündeme gelebilir

Bilim Kurulu üyesinden uyarı! Seyahat kısıtlamaları gündeme gelebilir

İçerikleri

Covid-19 virüsüyle mücadele tedbirleri kapsamında virüsün ülkemizde görülen ilk dalgasında uygulanan seyahat kısıtlamalarının vaka sayısındaki artışın önüne geçilemediği takdirde yeniden gündeme gelebileceğini ifade eden Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, “Özellikle büyük şehirlerimizde vaka sayısının her geçen gün yükseldiğinin bilincindeyiz. İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerimizde vaka sayısı ciddi seviyelere ulaştığı için bu bölgelerimizden başka bölgelere vaka geçişlerinin engellenmesi için seyahat kısıtlamaları salgının ilk dönemindeki gibi gündeme gelebilir.” dedi.

Virüsün Bulaşıcılık Hızı Çok Yüksek

Covid-19 virüsü salgınında bulaşıcılık hızının normal grip virüsünden dahi yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tezer, “Ölüm oranlarımız yüksek olmasa da vaka sayılarımız her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Aile içerisinde aynı anda bütün aile fertlerine Covid-19 virüsü enfekte olabiliyor. Vaka sayısının artması, oranının artması ise doğal olarak risk grubundaki kişileri etkiliyor.” ifadelerine yer verdi.

Hastanelerdeki Yoğunluk Azaltılmalı

Ülkemizde vaka sayısının arttığını ve özellikle büyük şehirlerimizde hastanelerde yığılmalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tezer, “Yatak sayılarında ve yoğun bakım vakalarında artış var. Avrupa’da mart ve nisan aylarında hastanelerde olan yığılmaları hepimiz haberlerden takip ettik. O dönem Avrupa’da yaşanan tabloların ülkemizde yaşanmaması için yeniden gündeme gelen kısıtlamalar uygulanmaya başladı. Şu an uygulanan kısıtlamalar kısmidir. Ancak vaka sayısındaki artışın önüne geçilemezse başka kısıtlamalar gündeme gelebilir. Çünkü hastanelerdeki yoğunluğun azaltılmasına gereksinim var. Ağır vaka sayısının artmaması çok büyük önem taşıyor. Ülkemizin sağlık alt yapısı çok iyi olsa da bir noktadan sonra tıkanmalar yaşanacaktır.” diye konuştu.

Seyahat Kısıtlamaları Uygulanabilir

Covid-19 virüsüyle mücadelede alınan tedbirlerin vaka sayılarına olan etkisini görmek için en az 10 günlük süreye gereksinim olduğu değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Tezer, “Vaka sayısındaki ve ağır hasta sayısındaki artış 10 gün sonra halen tırmanıştaysa yeniden bir değerlendirme yapılması kaçınılmaz olacaktır. Nisan ve mayıs aylarında hafta sonları tüm gün sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmıştı. Birçok alanda daha toplu halde kısıtlamalar uygulandı. Şu anda uygulanan tedbirlerden bir netice elde edilemezse o eski tebirler yeniden gündeme gelecektir. Her ilimiz kendi pandemi kurullarını oluşturdu. Bu kurullar, kendi bölgelerinde gerekli değerlendirmeleri yapıyor, kendi mahallelerinde, apartmanlarında gerek gördükleri takdirde karantina işlemlerini uyguluyorlar. Sayın Sağlık Bakanımız tarafından bütün Türkiye’de vakalar olduğu ifade edilmişti. Bu vaka artışının belli bölgelerde daha az, özellikle büyük şehirlerimiz gib belli bölgelerimizde ise daha fazla olduğunun farkındayız. Vaka artış sayısının yüksek olduğu İstanbul, İzmir, Bursa gibi bölgelerimizden vaka artış hızının düşük olduğu bölgelerimize vaka geçişlerinin engellenmesi için kısıtlamalar yeniden gündeme gelebilir. Bunun için önümüzdeki günlerde gelecek verileri görmek gerekiyor. Vaka sayılarının azalıp azalmadığına bakarak karar vermek lazım.” şeklinde konuştu.

Ev Ziyaretlerine Son Verilmeli

Covid-19 virüsünün besin kaynağının canlı organizma olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tezer, “Covid-19 virüsünün yayılma zincirinde en etkili unsur ev ziyaretleridir. Komşular ve akrabalar, benim yakınlarımdan ve çocuklarımdan virüs bulaşmaz zihniyetiyle ziyaret ediliyor. Üstelik bu ziyaretlerde maske takılmadan oturuluyor. Bu ziyaret ortamlarında da kesinlikle maskelerin takılması gerekiyor. Hatta bu ziyaretlere bir son verilmesi gerekiyor. Bir ortamda ya da ev içerisinde bulunan kişi sayısı 10 kişiyi geçmemelidir. Maske takılmaz, sosyal mesafeye ve el hijyenine dikkat edilmezse, sık dokunulan yerler temizlenmezse virüsün bulaşıcılığının önüne geçilemeyecektir. Önümüzdeki günlerde vaka sayıları çok daha fazla artacaktır. Vaka sayısının fazlalığını tolere etmek mümkün olsa da virüsten kaynaklı ölümler maalesef kaçınılmaz olacaktır.” açıklamasında bulundu.