Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki doğada insan dışında güne yemek yiyerek, yani kahvaltı yaparak, başlayan başka bir canlı yoktur. Hayvanlar uyandıktan sonra önce avlanırlar, sonra avladıklarını yer ve dinlenirler. Ancak bu durum biz insanlarda uykudan uyanıp, yani dinlenmenin hemen ardından, güne yemek yiyerek yani kahvaltı ederek başlama şeklindedir.
Ancak insanlardaki bu alışkanlık, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçilen son 200 yıl içinde bu hale geldi. Özellikle gıdanın bir sektör haline gelmesinin de bunda ciddi etkisi oldu.
Kahvaltı Etmek Kilo Vermeye Yardımcı Olmuyor!
Sabah uyanıp, hemen ardından kahvaltı etmenin aslında kilo vermeye yardımcı olmadığı son yapılan araştırmalarda anlaşılmıştır. Kahvaltı yapmak, aslında insanlarda daha sık acıkmaya neden olarak daha fazla kalori alımına sebep olmaktadır.
Yapılan en güncel bilimsel çalışmalarda kahvaltı yapmayan kişilerin diğer kişilere göre daha az kalori aldıklarını göstermektedir. Bunun en büyük nedeni, kahvaltı yapmayan kişilerin daha az acıkmasının öğün sayısını azaltması ve öğün sayının azalmasının ise insülin seviyesinin peak (zirve) yapmasının önüne geçmesidir.
Kahvaltı Yapmak Fazla Kalori Alımına Neden Oluyor
Sabahları erken saatlerde uyanıldığında vücutta stres hormonu seviyesi yüksektir. Bu da vücudun kortizol seviyesinin biraz yükselmesi anlamına gelir. Kortizol seviyesinin biraz yükselmiş olduğu sabah saatlerinde aynı zamanda kan şekeri de biraz yükselir. Bu sırada kahvaltı edilince, kan şekeri seviyesi zirve noktasına ulaşır ve kahvaltının hemen ardından da hızla düşer. Bu yüzden de uyandıktan hemen sonra kahvaltı eden insanların büyük kısmı kahvaltından sonra 1-2 saat içinde yeniden acıkırlar.
Yani, erken saatlerde edilen kahvaltı daha sık acıkmaya ve daha fazla kalori alımına neden olmaktadır. Bu da yıllardır iddia edilenin aksine kahvaltı etmenin kilo vermeye değil kilo alımına neden olduğunu göstermektedir.
Yine kahvaltı üzerine yapılan çalışmalarda, kahvaltı yapmanın metabolizmanın daha hızlı çalışmasına neden olmadığını ve kahvaltı edenlerle etmeyenlerin neredeyse aynı hızlarda metabolizma hızına sahip oldukları da fark edilmiştir.
Bunlara ek olarak, özellikle öğrencilere ebeveynlerinin söylediği ‘açken kafa çalışmaz’ sözü de yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü karın tokken dikkat daha dağınık olur ve vücut daha rahattır. Bu da özellikle öğrenciler için daha dezavantajlı bir duruma neden olur. Fakat açken insanlar daha tetikte ve uyanık olurlar.
Kahvaltı Etmek Zararlı Mıdır?
Peki, sonuç olarak kahvaltı etmek zararlı mıdır? Eğer kahvaltı uyandıktan hemen sonra yapılıyorsa, yukarıda bahsedilen sebeplerden ötürü, evet zararlıdır. Ancak bu asla kahvaltı edilmemeli demek değildir. Kahvaltının saatlerine dikkat ederek kahvaltı yapılmalı ve kahvaltıda işlenmiş ürünler yerine doğal kahvaltılıklar (zeytin, peynir, domates gibi) tüketilmelidir.
Kahvaltı İçin En Doğru Saat Nedir?
Peki, kahvaltı için en doğru saat nedir? Sabah uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapmamak gerekir. En az 1-2 saat aç kalınmalı ve daha sonra, doğal kahvaltılıklarla kahvaltı edilmelidir. Bu şekilde yapılan kahvaltının bir zararı bulunmamaktadır.