19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerBesin zehirlenmesine karşı Dünya Sağlık Örgütü'nden uyarı!

Besin zehirlenmesine karşı Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı!

İçerikleri

Dünya üzerinde her 600 milyon kişi besin zehirlenmesi sorunu yaşamakta. Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarına göre uygunsuz koşullarda paketlemesi yapılan ürünler milyonlarca bakteri ve toksin içeriyor. Piyasaya sürülen bu besin ürünleriyse vatandaşlarda zehirlenmelere yol açıyor. Uygun üretim koşulları ve steril paketleme yöntemleri kullanılmadan üretilen ürünlerde bulunan kimyasallar da çeşitli hastalıklara neden oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre Türkiye’de yılda ortalama 5 milyon vatandaşın besin zehirlenmesi yaşadığı bildirildi. Ürünlerdeki mikroorganizmalar ve bunların yol açtığı zehirli toksinler en çok et ve deniz ürünlerinde görülüyorken süt ürünleri de listenin 3. sırasında yer almakta. Pekiyi uzmanlar bu konuda ne diyor, önerileri neler?

Besin zehirlenmesi her yıl milyonlarca insanın hastahanelere akın etmesine neden oluyor. Bozuk olmadığı halde tüketilen birçok ürün zehirlenmelere yol açabiliyor. Pekiyi bunun nedeni ne?

Düya Sağlık Örgütü verilerine göre uluslararası yapılan ürün ticaretlerinde ve uygun koşullarda üretilmeyen ürünler, paketlemesine gerekli özen gösterilmeyen besin ögeleri mikroorganizma üretimi yapmakta. Bu ürünlerin satışının yapıldığı marketlere gelene kadarsa milyonlarca zehirli toksin üretmekte. Son kullanım tarihi geçmemiş olsa dahi bu toksinler zehirlenmelere sebep oluyor.

Besin Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Besin zehirlenmesi pek çok belirtiyle kendini göstermektedir. Bunlar;

  • İshal
  • Mide Bulantısı
  • Yüksek Ateş
  • Şiddetli karın ağrıları, kramplar ve baş ağrısı

Bu belirtiler varsa besin zehirlenmesinden şüphelenilebilir. Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına göre en ufak bir belirtiyi görmezden gelmek daha büyük sorunlara yol açmakta. Özellikle sıcak havaların etkisiyle daha kolay çoğalan bakteriler besin zehirlenmesine davetiye çıkarıyor.

Besin Zehirlenmesine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Özellikle paketli ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Yumurta gibi yoğun protein içeren ve sağlık açısından oldukça önemli olan besinlerin soğutucularda saklananlarını almak en doğru tercih olacaktır. Ayrıca yüzeyinde çatlak olan ya da herhangi bir lekelenme olan yumurtalar alınmamalıdır. Bu lekeler ya da çatlaklar bakteri üretimini arttırdıkları için besin zehirlenmesine yol açmaktadır.

Bir başka önemli detaysa tavuk pişirme usulüdür. Tavuklarda üreyen salmonnella bakterisi oldukça tehlikeli olup zehirlenmelere sebep olur. Bu bakterinin vücuda girmemesi içinse tavuğun yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ve iç kısmının en aşağı 70 derecelik sıcaklıkta olması gerekir. Ayrıca tavuğun çiğken parçalanması aşamasında kullanılan kesim tahtası ve bıçak bir sonraki doğranacak ürün için kullanılmamalı, öncesinde muhakkak yıkanmalıdır. Çiğ tavukta bulunan zehirli bakteriler bu gereçlere bulaşır ve diğer ürünlere geçer.

Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez ürünü olan dondurmalarda da tehlike bulunuyor. Süt ürünü olan dondurmalar zehirli mikroorganizma üretimi için oldukça müsait. Bundan dolayı paketinde karlanma olan dondurmalar tercih edilmemelidir. Dondurma paketlerinde oluşan karlanma daha önce aynı dondurmanın çözüldüğünü ve tekrar dondurulduğunu gösterir.

Et ürünlerinin ise dolaptan çıkarıldıktan sonra pişirilmesi gerekir. En fazla 1 saat oda sıcaklığında tutulmalıdır. Bu sürenin aşımında bakteri üretimi başlar.