20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerBebeklerin bir yıl boyunca anne sütüyle beslenmesi enfeksiyon riskini azaltıyor

Bebeklerin bir yıl boyunca anne sütüyle beslenmesi enfeksiyon riskini azaltıyor

Bir yıl boyunca anne sütüyle beslenen bebeklerle diğer bebekler kıyaslandığı zaman anne sütüyle beslenen bebeklerin enfeksiyon geçirme riskinin yüzde 50 azaldığı belirlendi. Anne sütüyle beslenen bebeklerin 5 yıl boyunca hastalıklardan korunduğu uzmanlar tarafından ifade edildi.

İçerikleri

Anne sütü ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı arasında ne tür bir ilişki olduğuna dair önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nalan Karabayır, “Canlı bir sıvı olan anne sütü bebeği beslediği gibi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirerek enfeksiyonlara karşı çok ciddi bir koruma sağlamaktadır. Bugüne kadar gerçekleştirilen araştırmalardan bir yıl boyunca anne sütüyle beslenen bebeklerin diğer bebeklere kıyasla enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 50 azaldığı tespit edildi. Ayrıca 1 yıl boyunca anne sütüyle beslenen bebeklerin 5 yıl boyunca da ağır enfeksiyon geçirme riski düşük seviyelerde seyretmektedir.

Covid-19 virüsü aşısı olan annelerin sütünde koronavirüs antikorları belirlendi. Anne sütündeki bu koronavirüs antikorları bebeği de koronavirüse karşı koruyacaktır. Yani annenin Covid-19 virüsü aşısı yaptırması sadece anneyi değil, bebeği de koronavirüs enfeksiyonundan korumaktadır.” dedi.

İzolasyon Kuralları Emzirmeyi Güvenli Kılıyor

Covid-19 virüsünün anne ve bebeğe etkilerine yönelik gerçekleştirilen araştırmalar hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karabayır, “2019 yılının Aralık ayında görülen Covid-19 virüsü pandemisi her yaş grubundaki çocuğu etkiledi. Şu ana kadar ki araştırmalardan elde edilen bilgiler, Covid-19 virüsünün anne sütünden bebeğe enfekte olmadığını gösteriyor. Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra enfeksiyon sürecini geçiren annelerde görülen SARS-CoV-2 antikorları anne sütüne geçtikten sonra bebeği de Covid-19 virüsüne karşı korumaktadır.

Covid-19 virüsünden korunmak için izolasyon kurallarına uyulduğu sürece emzirmenin güvenilir olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün yanı sıra Amerikan Pediatri Akademisi ve çocuk sağlığı ile ilgili çok sayıda sağlık kuruluşu, annede koronavirüs tespit edilmesi halinde anne ve bebeğin aynı odada kalmasını ve ten temasını desteklemekle birlikte annenin cerrahi maske takarak ve el temizliğine dikkat ederek bebeğini emzirmesine devam etmekte bir sakınca olmadığını belirtmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Bebek Her 1 ml Anne Sütündeki 1,5 Milyon Canlı Hücreyi Almaktadır

Anne sütünün içeriğinde annenin bağışıklık sistemindeki canlı hücrelerinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karabayır, “Canlı bir sıvı olan anne sütünün içeriğinde annenin bağışıklık sistemindeki canlı hücrelerde bulunmaktadır. Her 1 ml anne sütünün içeriğindeki 1,5 milyon canlı hücre bebek anneyi emerken bebeğe geçmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ile bebek ve çocuk sağlığıyla ilgili çok sayıda sağlık kuruluşu, bebeklerin ilk altı ayı boyunca sadece anne sütüyle beslenmesini ve annenin bebeğini 2 yaşına kadar emzirmesini desteklemektedir.” diye konuştu.

Anne Sütünün Eşi Benzeri Yoktur

Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin tam olgunlaşmadan dünyaya geldiklerine değinen Prof. Dr. Karabayır, “Bebeklerdeki fiziksel ve kimyasal koruyucular bebek dünyaya geldiği zaman daha tam manasıyla gelişmemiştir. Bundan dolayı da enfeksiyon rahatsızlıklarına yol açabilecek mikroorganizmalarla mücadele için bebek, anne sütündeki immünolojik bileşenlere gereksinim duyar. Anne sütü besleyici olmasının yanı sıra anne sütünün içeriğindeki canlı hücreler, sitokinler, probiotikler, oligosakkaritler ve imnunglobulinler bebeğin enfeksiyon rahatsızlıklarından korunmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bunlar, anne sütünün eşi ve benzeri olmadığının en önemli kanıtlarıdır.” şeklinde konuştu.