Altıncı hastalığı, altı aylık bebekler ile 3 yaş çocuklar arasındaki dönemde görülen; ateşli ve döküntülü bir hastalıktır. Kızamık, kızamıkçık ya da suçiçeği ile çok karıştırılan bu hastalık, doktor eşliğinde tedavi edildiğinde herhangi bir korkutucu yana sahip değildir.
Altıncı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Altıncı hastalığı belirtileri öncelikle yüksek ateş ile birlikte görülür. 2 – 3 gün süren yüksek ateşin ardından bebeğin ya da çocuğun ön göğüs bölgesinde kırmızı lekelenmeler ortaya çıkmaya başlar. Lekelenmeler günden güne artar ve 2 – 3 içerisinde sırt ve yüz bölgesinde de görülmeye başlar. Yüksek ateşin ardından gelen lekelenmeler en önemli altıncı hastalığı belirtisi olarak bilinmektedir.
Altıncı Hastalığı Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
Altıncı hastalığı, doktor eşliğinde tedavi edildiğinde tehlikeli bir hastalık değildir. Fakat yüksek ateşe karşı önlem alınmaz ise çocukta havale denilen hastalık meydana gelebilir. Bu da özellikle erkek bebeklerde kısırlığa neden olabilmektedir.
Altıncı hastalık, iştahsızlığa ve sık sık kusmaya neden olmaktadır. Bu noktada bebeğin beslenmesine özen gösterilmelidir. Çocuğun yemek yemediği, emmediği; daha doğru bir deyişle diyecek olunursa beslenemediği durumlarda tedavi hastane ortamında hekimler eşliğinde sürdürülmelidir.
Altıncı Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Altıncı hastalığı bulaşıcı nitelik taşımaktadır. Fakat yine hastalığı geçirmekte olan çocuk gibi, hastalığın bulaşma riski olan kişiler 6 ay ile 3 yaş arası çocuklardır. Hastalığın bulaşma yöntemleri ise hapşırık ve öksürük gibi nefes yolu ile mikrop aktarılmasıdır. Bu nedenle küçük çocukların olduğu ortamlarda bulunulmaması önem arz etmektedir.
Altıncı Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Altıncı hastalığı tedavi yöntemi, çocuğun ateşinin kontrol altında bulundurulması ve bu doğrultuda hareket edilmesidir. Çocuğun bol bol sıvı tüketmesi, su içmesi ve çok kalabalık ortamlardan sakınılması gerekmektedir. Diş çıkarma döneminde sıkça görülen bu rahatsızlık, çocuğun bu dönemde güçsüz kalmasından faydalanmaktadır. Nefes yolu ile bulaşma özelliği taşıyan altıncı hastalıktan korunma yöntemi maalesef ki yoktur. Bu hastalık küçük çocukların birçoğunda meydana gelir ve hayatları boyunca bir kez daha geçirmezler.
Tedavi sürecinde doğru tanı konulması çok büyük önem taşımaktadır. Altıncı hastalık ile kızamıkçık birbirine çok karıştırılsa da altıncı hastalıktaki döküntü tipi ile kızamıkçık arasında farklılıklar bulunmaktadır. Ateşle birlikte döküntünün olması kızamıkçık belirtisi iken; ateşin ardından gelen döküntü altıncı hastalık olarak tanımlanmaktadır.