25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerBakan Koca: Pozitif vaka sayısı 1,5 milyonu, hasta sayısı 550 bini aştı

Bakan Koca: Pozitif vaka sayısı 1,5 milyonu, hasta sayısı 550 bini aştı

İçerikleri

Sağlık Bakanlığı’nın Bilkent Yerleşkesi’nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemizde nisan ayı içerisinde görülen bundan evvelki zirveye göre günlük vaka sayısı 5 kattan fazla, ölümlerde ise yüzde 55 artış söz konusudur. Bir yandan da test kapasitemiz artıyor. Toplam test sayısında 20 milyonu aştık. Bu testler sonucunda 1,5 milyonu aşkın insana Covid-19 virüsü enfekte olduğunu tespit ettik. Semptom gösteren hasta sayısı ise 550 bini aştı. 15 binden fazla insanımızı ise Covid-19 virüsü nedeniyle kaybettik. Kayıplarımız halen sürmektedir.” dedi.

Dünyada Vaka Sayısı 69 Milyonu, Ölü Sayısı 1,5 Milyonu Aştı

Pandemi denildiği zaman akıllara gelecek olan 2020 yılının son 20 gününe girmek üzere olduğumuza değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Geçtiğimiz sene bu tarihlerde herkes, 2020 yılına ait hayallerini ve ümitlerini konuşuyordu. 2020 yılına dair planlar yapıyorduk. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü herkesin hayallerini ve planlarını ertelemesine neden oldu. Bu virüs sadece planlarımızı değiştirmekle kalmadı, tüm enerjimizi ve vaktimizi kendisiyle mücadele için harcamamıza neden oldu. 2020 yılında dünyadaki ortak gündem pandemi süreci oldu. Hepimizin yaşam tarzını değiştirdiği gibi davranışlarımızı, alışkanlıklarımızı sorgulamamıza neden oldu.

Covid-19 virüsünün enfekte olduğu insan sayısı dünya genelinde 69 milyona ulaştı. Vaka sayısı dünyadaki tırmanışını halen sürdürüyor. Covid-19 virüsü nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı 1,5 milyonu aştı.” ifadelerine yer verdi.

Dünyada Covid-19 Virüsünden Bağımsız Ülke Kalmadı

Yeryüzünde Covid-19 virüsünden bağımsız olan hiçbir ülke kalmadığına pandemi sürecinin bütün ülkelerde farklı oranlarda ve seyirde kendisini hissettirdiğine değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Covid-19 virüsünün ülkemize girişini geciktirmek için sınırlarımızı da kapatmak dahil birçok tedbiri devreye soktuk. Pandemi sürecinin başlangıç aşamasında başarılı bir dönem geçirsek de bu seyirden kurtulduğumuzu ifade edemeyiz. Pandemi süreci boyunca Bilim Kurulumuz bizlere yol göstererek sürece çok önemli katkı sağlamıştır. Pandemi sürecinin başından beri toplantılarını aksatmadan yapan Bilim Kurulumuz, virüsün ülkemizdeki ve dünyadaki seyrini, yeni bilimsel çalışmaları ve yeni gelişmeleri sürekli takip ederek değerlendirmelerini yapmaktadır.

Tedavi yöntemlerini bilim adamlarının hazırladığı kılavuzlar ve gelişmeler doğrultusunda güncelliyoruz. Takip, tanı, korunma ve tedavi konularında görüşlerini paylaşan, vatandaşları aydınlatan, salgının ülke içinde yönetilmesi için alınan kararlarda ve uygulanan tedbirlerde Bilim Kurulu’nun çalışmaları ve tavsiyeleri yönlendirici olmuştur.” diye konuştu.

Yaz Ayları Daha Kontrollü Yaşandı

Covid-19 virüsünün bulaşma hızı nisan ayı içerisinde ciddi seviyelere ulaşsa da alınan tedbirler sayesinde bu bulaş hızının kontrol altına alındığını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Dalgalı bir seyirle seyreden yaz aylarında ise nispeten daha kontrollü yaşandı. Toplumsal hareketliliği kısıtlayıcı önlemlerin yanı sıra test kapasitesinin gittikçe artması ve temaslı takibinin çok yaygın yapılmasıyla uygulanan izolasyon önlemleri bulaşın hızını kesmede etkili oldu. Bu sonuçların elde edilmesinde bizzat illere gidilerek uygulamaların yerinde görülmesi, sağlık alt yapımızın ve personelimizin durumunun değerlendirilmesi ve yerel yöneticilerle yapılan toplantılar etkili oldu. Yerel imkanların değerlendirilerek yerel dinamiklerin harekete geçirilmesinde, sağlık teşkilatımıza valilerin ve belediyelerin desteğinin artırılmasında, illerin durumuna göre ulusal destek sağlanmasında önemli bir mesafe kat edildi. Ülkemizdeki vaka sayısı son birkaç ay içerisinde dünyada olduğu gibi hızlı bir artış gösterdi. Vaka sayısının bu kadar hızlı artmasında en fazla havaların soğuması ve insanların kapalı mekanlarda bir araya gelmesi etkili oldu.” şeklinde konuştu.

15 Binden Fazla İnsanımızı Kaybettik

Test kapasitesinin ciddi seviyede arttığını ifade eden Bakan Koca, “Ülkemizde yapılan toplam test sayısı 20 milyonu geçti. Bu testler neticesinde 1,5 milyondan fazla insanımıza Covid-19 virüsü enfekte olduğunu tespit ettik. 550 binden fazla vakamız ise bu virüsün semptomlarını belirgin şekilde gösterdi. Virüs nedeniyle 15 binden fazla can kaybımız oldu. Can kayıplarımız halen sürmektedir.

Covid-19 virüsüyle mücadelede alınan tedbirleri her geçen gün sıklaştırmaktayız. Büyüklerimizi korumak için uygulanan kısıtlamalar, toplumsal hareketliliğin azalmasına yönelik önlemler, insanların toplanmasını engelleyen yasaklar, maske ve mesafenin zorunlu hale getirilmesi, HES kodu kullanılarak riskli bölge ve kişilerin takibinin yapılması, mesailerin kademeli hale getirilmesi, sayısı her geçen gün artırılan filyasyon ekipleri tarafından yapılan temaslı taraması ve uygulanan izolasyonlar, evde izole edilen temaslıların aile hekimleri ve çağrı merkezleri tarafından takip edilmesi gibi tedbirlerin uygulanması gün geçtikçe daha sıkı uygulanmaktadır.” dedi.