Sağlık personelinin omuzlarındaki yükün her geçen gün arttığını ve sağlık personelinin bu yükü göğüslemeye çalıştığını, Covid-19 virüsü enfekte olan birçok hastanın yoğun bakım ünitelerinde yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Filyasyon ekiplerinin sayısını artırmanın yanı sıra personel ve araç yönünden destekledik. Gereksinim gördüğümüz illerde ulusal kaynakları harekete geçirerek test laboratuvarlarının ve hastanelerin alt yapısını güçlendirdik. Yoğun bakım ünitesinin kapasitesini artırmak için araç ve gereç temin ettik.” dedi.
Kısıtlayıcı Tedbirlerin Etkisini Yakından İzliyoruz
Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra sağlık durumu ağırlaşan ve yatarak tedavi gören hasta sayısının ülkemiz genelinde arttığını ve bazı illerimiz için durumun daha belirgin hale geldiğini ifade eden Bakan Koca, “Vaka sayısının artışı birçok ilimizde doğrudan müdahaleyle kontrol altına alındı. En ufak bir gevşemeye dahi tahammülümüz kalmadı. Sınırlı sayıdaki ilimizde yüksek risk sürüyor. Bu illerimizin valileriyle, sağlık müdürleriyle ve halk sağlığı başkanlarıyla sürekli online görüşme içerisindeyiz. Samsun, Adana, Hatay, Mersin, Antalya ve Ordu illerimizde vaka sayıları halen tırmanışını sürdürüyor. Hastanelerimizin yoğun bakım üniteleri ciddi yük altındadır.
Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sivas, Konya, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerimizde vaka sayıları düşüşe geçti. Bu düşüşün etkisi polikliniklerimizde hissediliyor. Ancak yatarak tedavi gören hastalar ile yoğun bakım üniteleri bakımından yüksek doluluk oranları sürüyor. Bu tablo karşısında daha kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri ile mesai saatlerinin kısaltılması, bazı iş yerlerinin hizmete kapatılması, geceleri ve hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamaları gibi günlük yaşamın akışına fazla etki eden tedbirlerin uygulanması kaçınılmaz olmuştur. Bu ayın başından beri uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisini yakından izliyoruz. Bu kısıtlamaların daha ilk günlerinde bulunmaktayız. Ülke olarak birlikte hareket edip zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da eklersek bulaşma hızının düşmesi ve kısıtlılık süresinin kısalması olanağı doğacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Kalabalık Ortamlarda Virüs Hızlı Bulaşıyor
Sağlık Bakanlığı ve bilim adamları tarafından medya aktif bir şekilde kullanılarak toplumun virüse karşı bilgilendirildiğini, sürekli uyarılar yapıldığını ve etkili koruma tedbirlerinin uygulanmasında ısrarcı olunduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Maske takılması, sosyal mesafeye uyulması ve hijyen bunların başını çekse de yeterli olmadığının farkındayız. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk iklim şartlarının hakim olmasıyla kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmeye başlandı. Kalabalık ortamlar ise bulaşı kaçınılmaz hale getiriyor. İnsanların vakit geçirdiği mekanların havalandırılmasına çok özen gösterilmelidir. Etkili korunma sadece kendimize karşı olan sorumluluğumuzdan değil, içerisinde bulunduğumuz topluma ve bizlerin sağlığı için aylardır yoğun bir şekilde yılmadan çalışan sağlık personeline karşıda sorumluluğumuzdur. Geçtiğimiz hafta içerisinden itibaren uygulamaya konulan sokağa çıkma kısıtlamasına vatandaşlarımızın riayet ettiğini gözlemledik. Bazı noktasal ihlaller dışında bu kısıtlamaya riayet eden bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ederim. Kısıtlamaların uygulanmasında etkin olan kolluk kuvvetlerimize, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayarak onları mağdur etmemek için hizmet üreten sektörlere ve yerel yöneticilerimize ayrıca teşekkür ederim.” diye konuştu.
İddialara Kimse İtibar Etmesin
Önümüzdeki günler içerisinde önlemlere aşıyı da eklemenin beklentisi ve umudu içerisinde olduklarını söyleyen Bakan Koca, “Önümüzdeki birkaç gün içerisinde aşının teslim edilmesi planlandı. Kademeli olarak ilk aşamada 50 milyon doz teslim edilecek. Kullanılacak aşıların güvenirliliği ve etkisi Covid-19 virüsü sürecinde atılacak somut adımların belirleyicisi olacaktır. Aşıyı 14-21 gün aralıklarla iki doz halinde uygulayacağız. Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımız aşıya herhangi bir ücret ödemeyecek. Aşının uygulaması aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere sağlık kuruluşlarında yapılacaktır.
Yeni ve daha ucuz bir teknolojiyle üretilen ve insanda ilk kez denenen mRNA aşıları için görüşmelerimiz sürüyor. Temin garantisi sınırlı miktarın üstüne çıkmıyor. Ancak bu konu ile ilgili görüşmelerimizi ve ısrarımızı sürdürüyoruz. Gerek siyasi mülahazalar ile gerekse de başka saiklerle salgının yönetimini tehlikeye atma hakkı hiçbirimizde yoktur. Bilgi kirliliğinin hat safhaya ulaştığı bu ortamda iddialara kimse itibar etmemelidir. Hesaplaşma kaygısı ve güdüsü virüsle mücadelemize zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Aşının uygulandığı vatandaşlarımız sağlık kuruluşları tarafından kayıt altına alınarak merkezi bir veri tabanından takibi yapılacaktır.
Hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranımız İstanbul ilimizde yüzde 68,2, Ankara ilimizde yüzde 73,5, İzmir ilimizde yüzde 77,6 düzeylerindedir. Filyasyon ekip sayılarımızda artışa gidilerek bu sayı 16 bine çıkarıldı.” şeklinde konuştu.