20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerCovid-19 aşısı zorunlu olacak mı? Bakan Koca açıkladı

Covid-19 aşısı zorunlu olacak mı? Bakan Koca açıkladı

İçerikleri

29 Temmuz tarihinden itibaren bugüne kadar olan vaka sayılarını tabloda toplu halde açıklayacaklarını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Özellikle birçok ülke tarafından yapılan yüzbinlerce aşının sipariş edildiği yönündeki açıklamalarda aşıların teslim tarihini incelemek lazım. O zaman erken dönemde yani ilk üç aylık zaman dilimi içerisinde bu teslimat rakamlarının yüksek olmadığı görülür. Sipariş veren ülkelere bakıldığı zaman ülkemizin iki, üç ay içerisinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğu görülür. Aşı geliştirdiğini açıklayan birçok firmanın ise aşı geçmişlerinin olmadığının herkes farkında olsun. İnaktif aşının daha güvenilir olduğunu düşündüğümüzden dolayı öncelikli olarak temin etme çabası içerisindeyiz.” dedi.

Aşı Zorunlu Olmayacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşının zorunlu olması gibi bir düşüncemiz şimdilik yoktur. Hedefimiz vatandaşlarımızın ikna edilmesiyle aşının yaygın uygulanmasıdır. Teslimi nisan ayından sonra yapılacak aşıya gereksinimimiz yoktur. Nisan ayından sonraki süreç içerisinde bir veya birkaç aşımızın devreye gireceğini tahmin ediyoruz. İnaktif aşıyı ucuz olduğundan dolayı değil, bu alanda güvenilir olduğundan, geleneksel, doğal ve bilinen bir aşı olduğundan dolayı tercih ediyoruz. Pfizer firmasından nisan ayıda dahil olmak üzere ne kadar aşı verebilirse talip olduğumuzu söyledik. Onlarda bir rakam söylediler ama biz, bu rakamın artırılması taraftarıyız. Aşı vurduran kişinin aşıyı vurdurduğu HES koduna işlenecek. Bazı yerlere giriş-çıkış için şimdilik zorunlu olmasını düşünmüyoruz. Ama süreç içerisinde bu dünyanın gündemine gelecektir.” ifadelerine yer verdi.

Aşılama Aralık Sonunda Başlayacak

Ülkemizin birçok ülkeden farklı olarak daha yaygın aşılama yapabilecek kapasitede olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Pandemi yılında olmamıza rağmen çocukluk çağı aşılarında yüzde 98’lere varmış bir ülkeyiz. Önümüzdeki günlerde 20 milyon doz Covid-19 aşısının 3 milyon dozunu temin etmiş olacağız. Aşı uygulamasına aralık ayı sonu itibariyle sağlık personelimiz ile başlayacağız. Bu aşı Sinovac firmasının aşısı olacak. Ara değerlendirmesi hakkında 1 hafta 10 gün içerisinde bilgi sahibi olacağız. Şu anda 3 bin 700 kişiye yaklaşık 5 bin doz aşı uygulandı. Kısıtlamalardan yer yer sonuç alıyoruz. Gelecek hafta tam değerlendirme yapmak mümkün olacak. Salgın sürecinin seyrine göre yeni tavsiyeler olabilir. Yılbaşı geçesi de kısıtlamaya tabi olacak. Ama gün sayısının artıp artmayacağı hususunda gelecek haftanın vaka sayıları ve salgının seyri belirleyici olacaktır. Son 4-6 ay içerisinde Covid-19 virüsü enfekte olanları aşılamanın dışında tutacağız. Bugüne kadar 120 bini aşkın sağlık personeli Covid-19 virüsüne yakalandı. 216 sağlık çalışanı ise Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybetti.” diye konuştu.

Bazı İllerimize Dair Rakamlar

Ankara ilimizde vaka sayısında düşüş gözleniyor. Ama hastane yükü halen sürüyor. Ankara’da yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 73,5 iken, servislerdeki doluluk oranımız yüzde 57,7 seviyelerindedir. İzmir ilimizde vaka sayısındaki artış hızı sürüyordu. Ancak son iki gündür vaka sayılarında düşüş gözleniyor. Ancak hastanelerdeki yükün ciddi seviyede artış trendinde olduğunu belirtmek istiyorum. İzmir’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77,6 seviyelerine ulaştı. Hatay ilimizde vaka sayısı hastane yükünü artırıyor. Hatay ilimizdeki yoğun bakım oranı yüzde 84,8 iken, solunum cihazı yüzde 79,3 seviyelerindedir. Son iki haftada beri vaka sayısının arttığı Adana ilimizde artış hızında düşme olduğunu söyleyebiliriz. Adana ilimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78 iken, solunum cihazı yüzde 41,8 seviyelerindedir. Samsun ilimizde vaka sayısının yanı sıra hastane yükü de artmaktadır. Samsun ilimizde yoğun bakım oranı yüzde 80,8 iken, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 60,7 seviyelerindedir. Antalya vaka sayısının arttığı ve hastane yükünün sürdüğü illerimiz arasında bulunuyor. Antalya ilimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68,5 seviyelerindedir. Mersin ilimizde vaka sayısının ve hastane yükünün arttığı illerimizdendir. Mersin ilimizdeki yoğun bakım oranı yüzde 68,5 seviyelerindedir.

Birçok ilimizin yanı sıra bu illerimizde de yoğun bakım yatak kapasitelerini bu süreçte artırdık. Yine bazı illerimizde ara yoğun bakım sayılarını önemli oranda artırdık.” şeklinde konuştu.