Stres, Kardiyovasküler hastalıklara neden olan psiko-sosyal faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Kalp atışları arasındaki zaman aralığında görülen değişiklik anlamına gelen kalp atış hızı değişkenliği ise Kardiyovasküler sistemin tepkisinin önemli bir göstergesidir. Kalp atış hızı değişkenliği, fiziksel egzersizler ve diyet yardımıyla kontrol altına alınabiliyor. Bu değişkenliğin yüksek olması kalbin çevresel ve zihinsel zorluklara daha fazla uyum sağladığını gösterirken, düşük olması Kardiyovasküler hastalıklara ve kalbe bağlı ani ölümlere neden olabiliyor.
Badem Tüketmek Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltıyor
Londra’da yapılan bir araştırmada katılımcılardan gün içerisindeki stresli durumlarda atıştırmalık olarak badem tüketmeleri istendi. 6 hafta boyunca normal atıştırmalıklar yerine badem tüketen katılımcıların gelişmiş bir kalp atış hızı değişkenliğine sahip olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, badem veya düşük kalorili atıştırmalık tüketen katılımcıların Kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin oldukça düşük olduğu görüldü.
Badem Stresi Önemli Ölçüde Azaltıyor
Aşırı zihinsel stres sırasında badem tüketen katılımcılarda kalp atış hızı kontrolünün daha iyi olduğu görüldü. Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar; normal atıştırmalıklar yerine sadece badem tüketmenin stresli koşullarda bile Kardiyovasküler sağlığı iyileştirebileceğini ifade ediyor. Uzmanlar ayrıca, kalp atış hızı değişkenliğinin yüksek olmasının, kalbin vücut ihtiyaçlarına göre hızlı bir şekilde uyum sağlamasına ve stresli durumlarda daha esnek olmasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu durumunun ise uzun vadede Kardiyovasküler sağlık için çok faydalı olduğu öne sürülüyor.
Badem Kalp Hastalıklarına İyi Geliyor
Londra’da yapılan bu çalışma, aynı zamanda düzenli atıştırmalıklar yerine badem yemenin kalp performansını artırabileceğini ortaya çıkarıyor. Bu beslenme değişikliği, Kardiyovasküler sistemin stresli koşullara karşı daha dayanıklı bir hale gelmesine yardımcı olabileceğini kanıtlıyor. Ayrıca, atıştırmalık olarak badem tüketmenin kolesterolü düzenleme ve kan damarlarının daha verimli çalışmasını sağlama gibi önemli faydaları bulunuyor. Bunlara ilave olarak, bademin çeşitli kalp hastalıkları diyabet ve hipertansiyon gibi önemli rahatsızlıklara karşı oldukça etkili olduğu gözlemleniyor.
Uzmanlar, bu araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak özellikle sağlıksız atıştırmalıklar yerine sağlıklı ve besleyici bir alternatif olan badem tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Ayrıca, düzenli olarak badem tüketmenin uzun vadede bireylerin genel sağlığına da olumlu katkılar yapacağını vurguluyorlar.