8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAzospermi nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Azospermi nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Azospermi, bir erkeğin menisinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Bu durumun semptomlarını, nedenlerini ve tedavisini kontrol edin.

İçerikleri

Azospermi, erkek menisinde hiç sperm bulunmadığı tıbbi bir durumdur. Bu sağlık sorununun belirgin bir belirtisi yoktur, ancak eşinizi hamile bırakmaya çalışıyor ancak bebek sahibi olamıyorsanız, testler yoluyla öğrenebilirsiniz. Bu problem testislerinizin sperm üretmemesine veya spermin vücudunuzdan dışarı çıkmasına engel olur. Bir erkeğin normal sperm sayısı 15 milyon/mL veya daha fazladır.

Bu ölçümden daha düşük sperm sayısına sahip erkeklerin (oligozoospermi veya oligospermi) sperm konsantrasyonu 15 milyon/mL’den azdır. Bu durum azospermiden muzdaripseniz, ejakülatınızda ölçülebilir bir sperm sayısı yoktur. Azospermi pretestiküler azospermi, testiküler azospermi ve posttestiküler azospermi olmak üzere başlıca üç tip azospermi vardır.

Azospermi Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya bazıları gebe kalmayana kadar azospermileri olduğunun farkında bile olmayabilir. Bununla birlikte, yaşadığınız bazı belirtiler, hormonal problemler veya genetik kromozomal durumlar dahil olmak üzere, mevcut herhangi bir altta yatan nedenin diğer ilgili semptomlarından dolayı olabilir. Azosperminin bazı olası belirtileri şunlardır:

1- Erektil disfonksiyon;
Azospermiden muzdarip hastalar erektil disfonksiyon yaşayabilir. Erkekler, ereksiyonları cinsel ilişki için yeterince sağlam tutamazlar. Erektil disfonksiyonun belirtisi sadece ereksiyon olamama değil, aynı zamanda yumuşak ereksiyonlar veya ereksiyonu sürdürmede sorun yaşamanız da azospermiden muzdarip olduğunuzu gösterebilir. Böyle bir zorlukla karşılaşırsanız, tıbbi yardım almalısınız.

2- Daha düşük cinsel dürtü;

Bu hastalıktan mustarip hastalar aynı zamanda daha düşük cinsel dürtüden de mustarip olabilir. Aynı zamanda psikolojik bir faktördür çünkü erkeklerde benlik saygısını gerçekten etkiler. Ayrıca partnerlerine karşı nispeten daha az ilgi duyduklarını hissedebilirler. Hastayı yorgun ve stresli hissettirebilir.

3- Vücutta kıllanma azlığı;

Azospermi, vücuttaki düşük testosteron seviyeleri ile ilişkilidir. Düşük testosteron seviyeleri, yüzde, göğüste, kasık bölgesinde ve tüm vücutta kılların az büyümesine neden olabilir. Bir zamanlar sağlıklı olan ve bir yaralanma nedeniyle bu sorunla karşı karşıya olan bir kişi de daha yavaş saç büyümesi ve daha fazla saç dökülmesi yaşayabilir. Ani kellik de vücudunuzdaki bazı sorunları gösterir.

4- Testislerin etrafında şişme;

Obstrüktif azospermiden muzdarip hastalar, testislerinin etrafında ağrı ve şişlik yaşayabilir. Çoğunlukla pasajın tıkanması nedeniyle olur ve kasıklarınızda herhangi bir şişlik hissederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız. Bazı hastalar ayrıca cinsel uyarımdan sonra ağrı ve şişkinliğin arttığını bildirir.

5- Testislerin etrafında rahatsızlık;

Hastalar testislerinde ağrı ve rahatsızlık hissedebilirler. Hem kronik hem de aralıklı olabilir. Testis ağrısı, testislerdeki sorunların yanı sıra diğer iç organlardan da kaynaklanabilir. Çoğu durumda, bu tür durumlar acil tıbbi müdahale gerektirir. Yardım almadaki gecikme, organda kalıcı ve daha ciddi hasara da yol açabilir.

Azospermi Nedenleri Nelerdir?

Azospermi, üreme sistemi boyunca bir tıkanıklık, boşalma sorunları, hormonal problemler ve testis yapısında veya işlevindeki anormallikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Azosperminin belirli nedenleri tedavi edilebilir, böylece doğurganlık geri kazanılabilir. Ancak bazı nedenlerden dolayı, üreme tıbbi prosedürlerinde kullanılmak üzere canlı spermi geri getirmek mümkün olabilir. Dr. Anupam’a göre, azosperminin ana nedenleri şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Vazektomi
  • Enflamasyon
  • Pelvik bölgede geçmiş ameliyatlar
  • Travma veya yaralanma
  • Kist
  • Kistik fibroz gen mutasyonu

Azospermi Tedavisi Nasıldır?

Azospermi teşhisi için doktor tarafından semen analizi yapılır. Ayrıca size tıbbi geçmişinizi sorabilir ve kapsamlı bir fizik muayene yapabilir. Uzman sizden bir bardağa boşalmanızı ve daha fazla test ve teşhis için numuneyi laboratuvara götürmenizi isteyecektir. Menide canlı sperm yoksa azospermi olma ihtimaliniz vardır. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız azospermi birkaç seçenekle tedavi edilebilir.

Obstrüktif tipte azosperminiz varsa, tıkanıklığı giderebileceği için en iyi tedavi yöntemi cerrahidir. Yakın zamanda bloke olmuşsa, ameliyatın başarılı olma şansı daha yüksektir. Spermi geri getirmek, nonobstrüktif azospermisi olan veya tıkanıklığı olup da ameliyat olmak istemeyen erkeklere yardımcı olabilir. Başka bir üreme tekniği, testisten sperm çekmek için küçük bir iğne kullanmaktır. Numuneyi dondurup daha sonra Tüp Bebek (IVF) ile kullanabilirsiniz.