25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAyak baş parmaklarında kemik çıkıntısı "bunyon" neden olur, nasıl önlenir?

Ayak baş parmaklarında kemik çıkıntısı “bunyon” neden olur, nasıl önlenir?

Çoğu kadında baş ağrısının en yaygın nedeni ayak başparmağının deformitesidir veya halk arasında ayak baş parmak çıkıntısı veya bunyon olarak bilinen ve teknik açıdan halluks valgus olarak adlandırılan sağlık problemidir. Bu sağlık problemi sadece ayakları çirkin göstermekle kalmaz, aynı zamanda yürümede veya koşmada da acı verir. Bu yazımızda ayak başparmaklarında kemik büyümesinin nedenlerine ve önleme yöntemlerine değindik.

İçerikleri

Başlangıçta, ayaklardaki kemik büyümesinin nedeni sıkı, rahatsız edici, küçük boyutlu ayakkabılardı, bu nedenle o dönemdeki çoğu kadın bu sorunla karşılaşıyordu. Peki kadınlar hala farklı ayakkabı seçeneklerine sahip olmalarına rağmen neden ayaklarda kemik çıkıntısına “halluks valgus’a” maruz kalıyorlar?

Ayak Baş Parmak Çıkıntısı “Bunyon” Belirtileri Neler?

  • Başparmağın kısıtlı hareketi
  • Hafif veya şiddetli ağrı
  • Aynı bölgede oluşan nasır
  • Başparmağın dibinde kalınlaşan cilt tabakaları
  • Başparmağının eklemi etrafında ağrı, kızarıklık veya şişme
  • Ayak başparmağının tabanının dışında şişmiş bir yumru

Kemik Büyümesinin Nedenleri Neler?

Kemik büyümesinin-çıkıntısının nedeni sadece dar ayakkabılar değil, diğer birçok nedenden kaynaklanmasıdır. İşte o nedenler;

  • Yürürken ayak tabanlarına yanlış basma veya aşırı zorlanma
  • Kalıtımsal nedenler,
  • Yüksek topuklu ayakkabı giymek ayaklara ve ayak bileklerine çok fazla yük bindirir, bu yüzden size uygun ayakkabıları seçmek kemik çıkıntısını önlemek için iyi bir fikir olacaktır.
  • Ayaklarda oluşan yaralanmalar, düz ayaklar ve aşırı kilolu olmak da rol oynar.
Ayakta kemik büyümesini önleme yöntemleri
Ayakta kemik büyümesini önleme yöntemleri

Ayaklarda Kemik Büyümesini Önleme Yöntemleri

Ayak baş parmaklarında oluşan aşırı büyümüş kemikler özellikle kadınlarda güzelliğk nedeniyle can sıkıcı olabilir. Bu tür kemikler büyüdüğünde, hiçbir ayakkabı bu çıkıntıları gizleyemez, bu sebeple mümkün olduğunca ayaklarınızda kemik çıkıntısı oluşmasını engellemeye çalışın. Bunu başarmak için birkaç kurala uymanız gerekir:

  • Süslü ancak kalitesiz, sıkı ve küçük ayakkabılar giymekten kaçının. Bunun yerine, size uygun kaliteli ayakkabılar giyin.
  • Yüksek topuklu sevenler ayakkabı koleksiyonlarına daha düşük topuklu ayakkabı eklemelidirler. Alçak topuklu ayakkabılar yükü ayaklara daha doğru bir şekilde dağıtır.
  • Düşük topuklu ayakkabılar giydiğinizde bile yürümekte zorluk çekiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.
  • Aşırı kilonun da ayak baş parmaklarındaki kemik büyümesine ve çıkıntısına neden olduğunu unutmayın. Bu halluks valgus’un en büyük nedenlerinden biridir ve kilo kontrolü bu konuda size yardımcı olacaktır.
  • Ayak başparmak kemik büyümesini ve çıkıntısını önlemek için bir bandaj kullanılması da önerilir.
  • Kemik güçlendirmeyi desteklemek için A, D ve C vitaminleri ile kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir.

Halluks Valgus’u Tedavi Etmek İçin Basit Yollar

  • Ayak tabanı için düzenli masaj ve egzersizler yapın. Bunlar ayak tabanlarına kan akışını hızlandırır ve ayak parmaklarını doğru pozisyonda tutar.
  • Ayak ağrısını hafifletmek için 3 litre suyu ısıtın, daha sonra hafifçe soğutun, 5 yemek kaşığı deniz tuzu ekleyin ve ayaklarınızı 15 dakika içerisinde bekletin. Bu yöntem yorgunluğu giderir ve kasları gevşetir.
  • Lavanta yağı, özellikle cilt bakımı ve sağlık için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yağı birkaç damla ayağınıza sürün ve iyice emmesini sağlayın.

Ameliyat Zamanı Geldiğinde!

Bunyonunuz çok ağrılıysa, ortopedi uzmanınız ameliyat önerebilir. Ancak uzmanlar bunyon problemi yaşamamak için önce ayakkabılarına ameliyat yap diyorlar. Ağrı bir yıldan fazla devam ederse, bunyon cerrahisini düşünmenin zamanı gelebilir, ancak çoğu hastada ameliyat için seçim yapmadan önce yıllarca bunyonlar ve ağrılar olacaktır.

Doktor Botek, doktorlar ameliyat önerebilir çünkü bunyonlar, çekiç parmakları, bursit, küçük parmağın altında bir bunyon veya ayak topuklarınızda ağrı gibi diğer ağrılı ayak sorunlarına neden olabilir. Cerrahi hafif veya şiddetli vakalarda yapılabilir.

Bunyonlarım İçin Ne Zaman Ameliyat Olmalıyım?

Botek, “Hastalar daha büyük yaşa geldiğinde, bunun nedeni genellikle bunyonun başka sorunlara neden olmasıdır. “Bu hastalar için ağrı daha sabittir veya ikinci ayak parmağı ile sorun yaratır.”

Ameliyatın amacı ağrıyı hafifletmek ve ayak başparmağını doğru pozisyonuna döndürmektir. Bunyon cerrahisi ile cerrah kemikleri, bağları, tendonları ve sinirleri doğru sıraya koyar ve yumruları çıkarır.

150’den fazla bunyon cerrahisi türü vardır, ancak cerrahlar genellikle yarım düzine kadar yaygın olarak kullanılan prosedürlerden birini seçiyor.

Ancak bu arada, ameliyat olmadan bunyonun boyutunu azaltmak için aşağıdaki doğal ilaçlardan birini veya bazılarını deneyebilirsiniz.

Bunyon İçin Doğal İlaçlar - Bitkisel Tedavisi
Bunyon İçin Doğal İlaçlar – Bitkisel Tedavisi

Bunyon İçin Doğal İlaçlar – Bitkisel Tedavisi

1- Normal bir kiloyu koruyun

Bunu söylemeye bile gerek yok aslında, ancak fazla kiloluysanız, bu fazla kilolarınız bunyon bölgesine daha fazla baskı yaparak, ağrılarınızın artmasına neden olacaktır.

2- Zeytinyağı

Biraz zeytinyağını ısıtın, ayak ve ayak parmaklarına kan akışını artırmak için bunyon, ayak parmaklarına ve ayak tabanına günde iki kez 15 dakika masaj yapın. Bu masaj eklemlerin hareket etmesini kolaylaştıracak ve bunyonun kireçlenmesine yardımcı olacaktır.

3- Buz

Buz özellikle bunyonunuzdaki şişmeyi azaltmak için harikadır. Günde birkaç kez olmak üzere 10 dakika boyunca buz uygulayın.

4- Epsom tuzları

Epsom tuzu, iltihap ve ağrıyı hafifleten magnezyum sülfat içerir. Bunyonunuz rahatsızlık veriyorsa, yarım bardak Epsom tuzunu küçük bir sıcak su küvetinde çözün ve ayağınızı günde iki kez 20 dakika bekletin. Ayrıca bunyonunuza masaj yapabilirsiniz.

5- Papatya

Bunyon sorunlarınıza birinci sınıf bir çözüm istiyorsanız, kendinize biraz papatya alın. Papatyanın bunyonunuzun şişmesini ve ağrısını azaltacak anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Günde birkaç kez papatya çayı için, ancak çay poşetlerini atmayın, çünkü bunları doğrudan bunyonlarınıza da yerleştirebilirsiniz (sıcak en iyisidir).

6- Ayak parmaklarınızı gerin

Ayak parmaklarınızı germek, ayak ağrısının harekete geçmesine ve dengelenmesine yardımcı olabilir. Ayak parmaklarınızı germek için, ayak parmaklarınızı 5 saniye boyunca düz tutun ve ardından 5 saniye boyunca kıvırın. Bu gerilmeleri günde üç kez olmak üzere 10 kez tekrarlayın.

7- Zerdeçal

Zerdeçal, iltihabı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek kapsaisin içerir. Zerdeçalın faydalarını görmek için bir çay kaşığı zerdeçal bir bardak sıcak su ile karıştırarak için. Tadını sevmiyorsanız içerisine 1 çay kaşığı organik bal ilave edebilirsiniz ya da zerdeçalı bunyonlarınıza harici olarak uygulayabilir ve bir gece orada bırakabilirsiniz.

8- Doğru ayakkabıları giyin

Doğru ayakkabı tercihinin ayaklarınızın rahatlığında ve görünümünde tüm farkı hissettireceğini söylemeye gerek yok. Bununla birlikte, bunyonlardan mustaripseniz, giydiğiniz ayakkabılara daha da dikkat etmelisiniz, çünkü yanlış ayakkabı seçimi semptomları daha hızlandırabilir ve iyileşmenin daha uzun sürmesine neden olabilir.

Ayak parmaklarınız için herhangi bir sürtünmeyi veya baskıyı ortadan kaldıracak, ayak parmakları için derin ve geniş bir alana sahip ayakkabılar tercih edin. Hareket halindeyken basıncı ayağınızın etrafına eşit olarak dağıtacak dolgulu bir ayakkabı ucu kullanın. Sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları bir tarafa koyun – ayak parmaklarınızın anormal bir şekilde hareket etmesini istemiyorsanız onlara ihtiyacınız olmayacak. Sıkı oturan çorap giymekten de kaçının.

Ayak baş parmaklarında kemik çıkıntısı \