20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerAvrupa’da vaka sayısı ve yoğun bakım doluluk oranı yükseliyor

Avrupa’da vaka sayısı ve yoğun bakım doluluk oranı yükseliyor

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınının etkili olduğu birçok ülkede başta karantina tedbirleri olmak üzere bir takım önlemler alınarak virüse karşı ciddi bir mücadele veriliyor. Uzmanlar ise ülkeler tarafından alınan bu tedbirlerin verilere yansımasının zaman alacağı yönünde uyarılar yapıyor.

Avrupa’da ise Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra sağlık durumu ağır seyreden vaka sayısının artmasından dolayı sağlık sistemleri üzerinde oluşan baskı, kış mevsiminin çok zor geçeceği yönünde kaygıların artmasına neden oluyor.

Salgının İkinci Dalgasını Yaşayan İtalya’da Vaka Sayısı Hızla Artıyor

Covid-19 virüsü salgınının Avrupa’da etkili olan ilk dalgasından en ciddi etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya’da salgının ikinci dalgası diğer Avrupa ülkelerine göre daha geç görülse de ikinci dalganın etkileri İtalya’da çok ağır şekilde hissediliyor.

Covid-19 virüsü salgınının İtalya’da görüldüğü şubat ayından 12 Ekim tarihine kadar toplamda 359 bin 569 kişiye Covid-19 virüsü enfekte olurken, Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısının son bir ay içerisinde çok hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi.

Ülkede 12 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısının 706 bin 832 kişi olduğu açıklandı. Ülkede Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısı son bir aydaki ciddi tırmanışla birlikte toplamda 1 milyon 66 bin 401 kişiye yükseldi.

İtalya’da salgının ikinci dalgasındaki en yüksek vaka sayısı ise 39 bin 811 kişiye Covid-19 virüsünün enfekte olduğunun açıklandığı 7 Kasım tarihinde kayıtlara geçti. 12 Kasım’da ise ülkede virüs nedeniyle 636 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. 12 Kasım tarihinde açıklanan bu ölü sayısı nisan ayından bu tarafa kayıtlara geçen en yüksek ölü sayısı oldu.

Ülkede vaka sayısı ve ağır hasta sayısının hızla artmasından dolayı bazı bölgelerdeki hastane kapasitelerinin zorlandığı bildiriliyor.

Ülkenin Torino kentinde vaka sayısının hızla artmasından dolayı sahra hastanelerinin kurulduğu, bazı kiliselere vakaların tedavisi için yataklar konulduğu bildirilirken, Napoli kentinde ise hastane önlerinde ambulans kuyruğu oluştuğu, vakaların yakınlarının özel araçlarında tedavi edildiği belirtiliyor.

Napoli kentinde ise hastane tuvaletinde yaşamını yitiren Covid-19 vakasına ait görüntüler sosyal medyada ve kamuoyunda çok büyük tepkilere neden olurken, görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

İspanya’da Tablo İç Karartıcı

İspanya’da son bir hafta içerisinde Covid-19 virüsünden dolayı yaşanan ölümlerde çok ciddi artış yaşanıyor. Ülkede son bir hafta içerisinde virüsten dolayı yaşanan ölümlerin ortalamasının 338 kişi olduğu bildirilirken, salgının ikinci dalgasında bir gün içerisinde görülen en yüksek ölü sayısı ise 10 Kasım tarihinde 411 kişi olarak kayıtlara geçti. Son bir hafta içerisinde günlük yeni vaka sayısındaki ortalama artışın 19 bin 420 kişi olduğu açıklandı.

Şu anki tabloya göre Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra sağlık durumu ağır seyreden ve yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören vakaların yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranının yüzde 31 olduğu, günlük vaka sayısının çok ciddi seviyelere ulaştığı özerk yönetimlerde ise bu oranın yüzde 40 seviyelerine ulaştığı bildiriliyor.

İspanya’da son açıklanan verilere göre şu anda 20 bin 525 vaka hastanelerde yatarak Covid-19 virüsü tedavisi görüyor. Bu vakaların 3 bin 123’ünün tedavisine ise yoğun bakım ünitelerinde devam ediliyor.

Covid-19 virüsü salgınına karşı sağlık alanında verilen mücadeleden sorumlu komisyonun başkanlık görevini yürüten Acil Sağlık Hizmetleri ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon, İspanya’da durumun her geçen gün daha da zorlaştığı değerlendirmesinde bulundu.

İspanya’da her 100 bin kişide Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısının 500’ün üzerinde olduğuna dikkat çeken Simon, son günlerde önüne geçilen yeni vaka sayısındaki hızlı tırmanışın kimseyi rehavete kaptırmaması gerektiğini ifade etti.

Almanya’da Günlük Vaka Sayısı 5 Kat Arttı

Almanya’da Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayıları üst seviyede seyrediyor. Ekim ayının başında 2 bin 500 ila 4 bin arasında seyreden günlük vaka sayısının kasım ayı içerisinde 20 bin kişiyi aştığı bildirildi.

Almanya’da 9 Kasım tarihinde Covid-19 virüsü enfekte olan vaka sayısının 13 bin 363 kişi olduğu bildirildi. Vaka sayısının 11 Kasım tarihinde 18 bin 487 kişiye yükseldiği, 12 Kasım tarihinde ise 21 bin 866 kişiye ulaştığı, bugün ise 23 bin 542 kişiye Covid-19 virüsü enfekte olduğu açıklandı. Bugün açıklanan vaka sayısının, ülkede salgının başlangıcından bu tarafa görülen en yüksek günlük vaka sayısı olduğu belirtildi.

Almanya’da Covid-19 virüsü kaynaklı ölüm sayısının 12 bini aştığı, son 24 saat içerisinde 218 kişinin yaşamını yitirmesiyle birlikte Covid-19’dan yaşamını kaybedenlerin sayısının toplamda 12 bin 200 kişiye ulaştığı belirtildi. Son üç gün içerisinde günlük 200’ü aşkın vaka Covid-19 nedeniyle hayatını kaybediyor.

Vaka ve ağır hasta sayısının ciddi seviyede artması nedeniyle Almanya’da birçok hastanede özellikle yoğun bakım kapasitelerinin sınırda olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Almanya’da Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra sağlık durumu ağır seyrettiği için yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören vaka sayısı son iki hafta içerisinde iki kat artarak dün itibariyle 3 bin 186 kişiye ulaştı. Bu rakam, salgının başından bu tarafa en yüksek yoğun bakım sayısı oldu. Yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekte olan bin 813 vaka ise solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veriyor. Almanya’daki hastanelerde sağlık personeli eksikliği yaşanıyor.

Fransa’daki Her 4 Ölümün Biri Covid-19 Kaynaklı

Avrupa’da etkili olan ikinci koronavirüs dalgasından en fazla etkilenen Avrupa ülkeleri arasında yer alan Fransa’da Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı tırmanışa geçti. Ülkede son bir hafta içerisinde günlük 400-500 aralığında vaka virüs nedeniyle hayatını kaybediyor.

Fransa’da 6 Kasım tarihinde açıklanan 60 bin 486 vaka sayısı salgının görüldüğü ilk günden bu yana sadece Fransa’da değil, Avrupa’da da kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Ancak Fransa’da son bir hafta içerisinde görülen günlük vaka sayısındaki yüzde 16’lık düşüş dikkat çekti.

Fransa’da yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olan vakaların yüzde 40’ını 65 yaş altında kişilerin oluşturduğu, son dönemde ülkede hayatını kaybeden her 4 kişiden birinin Covid-19 nedeniyle öldüğü bildirildi. Ülkede her 30 saniyede bir kişinin Covid-19 nedeniyle tedavi altına alındığı ve her 3 dakikada 1 kişinin ise yoğun bakım ünitesinde tedaviye gereksinim duyduğu öğrenildi. Ayrıca hastanede yatarak tedavi gören vaka sayısının nisan ayı rakamlarının üstüne çıktığı ve ülkede görülen ikinci dalganın önümüzdeki hafta zirve yapabileceği açıklandı.

İngiltere’de Günlük Vaka Sayısı 30 Bini Geçti

İngiltere’de Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bini aştığı, günlük vaka sayısının ise salgının görüldüğü ilk günden bu tarafa ilk defa 30 bini geçtiği İngiliz yetkililer tarafından açıklandı.

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın verileri incelendiği zaman Covid-19 virüsünden dolayı son 24 saat içerisinde 595 kişinin hayatını kaybettiği görülüyor. Bu son rakamla birlikte ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 365 kişiye yükseldi.

İngiltere’de son 24 saat içerisinde 33 bin 470 kişiye Covid-19 virüsü enfekte olduğu belirlendi. Bu rakam, bugüne kadar görülen en yüksek vaka sayısı oldu. Ülkede Covid-19 virüsü enfekte olan vakalardan 14 bin 30 kişinin tedavisine hastanede devam edilirken, bu vakalardan bin 268’inin tedavisi ise yoğun bakım ünitelerinde sürüyor.

İngiltere Covid-19 virüsünden dolayı yaşanan ölümlerde Avrupa’da zirvede yer alırken, dünyada ise beşinci sırada yer alıyor. Ülkede 5 Kasım tarihinden bu yana ulusal karantina uygulandığı biliniyor.

Ülkede yaşanan can kayıplarındaki tırmanışın sürebileceğini belirten İngiltere Halk Sağlığı Kurumu Tıp Direktörü Yvonne Doyle, “Şu an uygulanan tedbirlerin ve herkes tarafından yapılan fedakarlıkların etkisini göstermesi ve bu etkinin verilere yansıması birkaç hafta sürebilir.” ifadelerine yer verdi.

Yunanistan’da Vaka ve Ölü Sayısı Zirvede

Ülke genelinde karantina uygulanan ülkeler arasında yer alan Yunanistan’da son bir hafta içerisindeki vaka sayıları 2 bin 500 kişinin üstünde seyrederken, 12 Kasım tarihinde vaka sayısı ilk defa 3 bini geçerek, 3 bin 316 kişi olarak açıklandı.

Yunanistan’da 12 Kasım tarihinde 50 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu aynı zamanda salgının başından bu tarafa görülen en yüksek ölü sayısı oldu.

Yunanistan’da Covid-19 virüsü enfekte olan 310 vaka solunum cihazına bağlı olarak tedavi görüyor. Ülkedeki yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 62 civarında olduğu bildirildi. Ülkede vaka sayısının en fazla görüldüğü illerin arasında yer alan Selanik’te ise yoğun bakım doluluk oranının 12 Kasım itibariyle yüzde 89 olduğu açıklandı.

Hollanda’da Aktif Vaka Sayısı 145 Bini Geçti

Hollanda Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Sağlık ve Çevre Devlet Enstitüsü (RIVM) tarafından açıklanan rakamlar incelendiği zaman son bir hafta içerisinde koronavirüs testi pozitif çıkan vaka sayısının 43 bin 621 olduğu, aktif vaka sayısının ise 145 bin 754 olduğu görülüyor.

Ülkedeki hastanelerde bulunan yoğun bakım ünitelerindeki yatak doluluk oranının yüzde 54,5 civarında olduğu, bin 606 vakanın ise hastanelerde yatarak tedavi gördüğü bildirildi.

İsviçre’de Günlük Ölü Sayısı Artıyor

İsviçre’de Covid-19 virüsü enfekte olan kişi sayısı 4 Kasım tarihinde ilk defa 10 bin kişiyi aştı. Ülkede salgınla mücadeleye orduda destek veriyor.

Ülkedeki 26 kanton içerisinde salgından en fazla etkilenen kanton ise Cenevre oldu. Federal hükümet salgınla mücadelede karantina uygulamasına gitmezken, Cenevre’nin başı çektiği bazı bölgelerde karantina uygulamasına başlandı. Temel gıda malzemelerini satan mağazalar dışında bütün alışveriş mekanları salgınla mücadele kapsamında kapalı tutuluyor.

11 Kasım tarihinde Covid-19 virüsü enfekte olan kişi sayısının ülke genelinde 8 bin 270 kişi olduğu, 12 Kasım tarihinde ise 6 bin 294 vaka belirlendiği açıklandı.

Ülkedeki vaka sayısı düşüşte olsa da ölü sayısı artmaya devam ediyor. 4 Kasım tarihinde 73 kişi, 11 Kasım tarihinde 100 kişi ve 12 Kasım tarihinde 103 kişi Covid-19 virüsünden dolayı yaşamını yitirdi.

8,5 milyon nüfusa sahip olan İsviçre’de yaklaşık 2 bin yatak kapasiteli yoğun bakım ünitelerinin dolmak üzere olduğu bildirildi.

Polonya’da Vaka Sayısı Günlük 25 Bin Civarında

Polonya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre son bir hafta içerisinde 174 bin 817 kişiye Covid-19 virüsü enfekte oldu. Ülkede toplam vaka sayısı ise 641 bin 496 kişiye yükseldi. Yine Covid- 9 virüsünden dolayı son bir hafta içerisinde 2 bin 238 kişi yaşamını kaybetti.