12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAşırı tuz tüketimi kanser yapıyor!

Aşırı tuz tüketimi kanser yapıyor!

İçerikleri

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen bulgular, kanser riskinin artmasında aşırı tuz tüketimi ile tandır dumanının çok etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Mide ve Yemek Borusu Kanserlerini Tetiklemekte

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nin son zamanlarda koyduğu tanılarda mide kanseri ile yemek borusu kanserinde ciddi artış olduğu tespit edildi. Bunun üzerine bu tür kanser vakalarındaki risk faktörleriyle ilgili hastane bünyesinde bilimsel bir araştırma gerçekleştirildi. Bu araştırmadan elde edilen bulgular ise bölgede tandır ekmeğinin yoğun tüketilmesinden kaynaklı tandır dumanına aşırı maruz kalan kadınların, yemek borusu kanserine çok sık yakalandığı görüldü. Ayrıca beslenirken tüketilen aşırı tuzunda mide kanseri riskini ciddi şekilde artırdığı tespit edildi.

Yemek Borusu Kanserinde Kadınlar Risk Altında

Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen araştırmaya dair açıklamalarda bulunan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, bölge halkının beslenme alışkanlığı ve yaşam tarzına dikkat etmesinin mide ve yemek borusu kanser vakalarında ciddi azalmaya yol açacağını söyledi.

Başlıca risk faktörleri arasında tandır dumanı ve aşırı tuz tüketimi olduğunu söyleyen Başhekim Çelik, “Kanser türleri incelendiği zaman dünya çapında başı akciğer, prostat ve meme kanserleri çekmektedir. Oysa bilimsel araştırmayı gerçekleştirdiğimiz bölgede ise en fazla mide ve yemek borusu kanserlerine rastlanmaktadır. Dünya çapında yemek borusu kanserine en fazla erkeklerde rastlanırken, bu bölgede kadınlarda rastlanmaktadır. Hatta erkeklere göre iki kat daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun nedeni üzerine hastanemizde gerçekleştirilen araştırmalarda tandır dumanının ve aşırı tuzlu salamura tüketiminin risk faktörünü ciddi şekilde artırdığı gözlenmiştir. Van Gölü Havzası’nın beslenme alışkanlığında otlu peynir, tuzlu balık ve yemeklerin aşırı tuzlu tüketilmesi mevzu bahistir. Tandır dumanına maruz kalan kadınların, erkeklere göre daha risk altında olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Yıllık Kanser Tanısı 100 ila 200 Aralığında

Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Onkoloji Ünitesince yılda 100 ila 200 aralığında kanser tanısı konduğuna değinen Başhekim Çelik, “Bu oran maalesef çok ciddidir. Kanser hastalarına Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından tanı, tedavi ve takip hizmetleri sunulmaktadır. Hastaya kanser tanısı endoskopi tekniğiyle konulmaktadır. Patoloji tanısı ise en geç 10 gün içerisinde patologlarca konuluyor. Kanser tanısı konan hastaya evreleme için MR, radyoloji ve tomografi gerekiyor. Evrelemenin ardından ise tedavi süreci başlıyor. Tedavi sürecinde en önemli husus onkolojidir. Doktorlarımızın gerek görmesi halinde cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Tüm bu süreçlerin hepsi, hastanemiz bünyesinde rahatlıkla yapılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Beslenme Alışkanlığı ve Yaşam Tarzı Riski Azaltmada Önemli

Başhekim Çelik, “Kanser rahatsızlığında tedavi süreci çok uzun olduğu gibi maliyetlidir. Bir yemek borusu kanserinin tanı, tedavi ve takip sürecindeki maliyeti 2015 yılı için 40 bin dolardı. Bu rahatsızlıkların önlenmesi halinde ciddi bir tasarruf sağlanmış olur. Bu tür rahatsızlıkların engellenmesinde ise koruyucu hekimlik çok önemlidir. Beslenme tarzı ve yaşam tarzında değişiklik yapılması riski azaltmada çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanser rahatsızlıklarının yüzde 70’ini engellemek mümkündür. Bölgemizde görülen kanser vakalarında ise beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı ciddi rol oynamaktadır. Bu iki hususa dikkat edilmesi koruyucu hekimlik için ciddi önem arz eder.” şeklinde konuştu.