19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerAşıda yan etki 2 günden fazla sürerse test yaptırılsın

Aşıda yan etki 2 günden fazla sürerse test yaptırılsın

İçerikleri

Covid-19 virüsüyle mücadele edebilmek için uygulanan aşıların yan etkileriyle Covid-19 virüsü semptomlarının birbirine çok karıştırıldığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Aşı uygulandıktan sonra bazı belirtiler birbiriyle karıştırılabiliyor. Bunların aşı belirtilerine yorulmaması gerekir. Vücuda uygulanan Covid-19 aşılarının yan etkileri genelde 2 ya da 3 gün sürmektedir. Bu belirtiler daha uzun süreli devam ediyorsa ve gittikçe de belirginleşiyorsa test yaptırılmasının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu kişilere virüs enfekte olmuştur ve uygulanan aşı ise henüz koruyucu seviyeye gelmemiştir.” dedi.

Aşı Yan Etkileri İki Güne Geçmiyorsa Koronavirüs Riski Yüksek

Kişinin koronavirüs aşısı yaptırmış olabileceğini, bu aşının BioNTech, SinoVac ya da Sputnik V aşılarından biri olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Savaşçı, “Aşının uygulandığı günün akşamında kolda hafif bir ağrı, halsizlik, baş ağrısı, özellikle BioNTech aşısı uygulananlarda daha yoğun eklem ve kas ağrılarının yanı sıra halsizlik ve bulantı hissi olabilmektedir. Aşı uygulanan bazı kişilerde görülen belirtiler ilk dozdan sonra ağır olabilirken, genellikle ikinci doz uygulandıktan sonra belirtilerin daha ağır olduğu gözlemlenmektedir.

BioNTech aşısı mRNA aşısı olduğundan dolayı vücut daha fazla antikor üretmeye çalıştığından aşının yan etkileri daha yoğun olarak görülebiliyor. Bu yan etkilerin kişi tarafından bilinmesi elbette önemlidir. Ama bu belirtiler haricinde ateş 38 derecenin üstündeyse, boğazdaki ağrı şiddetliyse, öksürük, geçmeyen baş ağrısı, tat ve koku kaybı, eklem ağrıları ve ishal gibi belirtiler 2 gün geçmesine rağmen halen devam ediyorsa bu kişiye Covid-19 virüsü enfekte olmuş olabilir. Aşı yaptıran kişiler aşılarını sağlık ocaklarına veya sağlık kuruluşlarına giderek yaptırmakta ve yoğun bir ortamın içerisine girmekteler. Sağlık kuruluşlarında veya iş ortamlarında bu kişilere Covid-19 virüsü enfekte olmuş olabilir. Aşının yan etkilerinin çok iyi irdelenmesi gerekiyor. Her aşının yan etkisi virüs olmasa da sorgulanmasında fayda var.” ifadelerine yer verdi.

Yan Etkiler 2 Günden Fazla Sürüyorsa Test İhmal Edilememeli

Aşıdan kaynaklı Covid-19 virüsü enfekte olmasının imkansız olduğunu kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “Sahada gözlemlediğimiz belirtiler aşı uygulandıktan 3-5 gün sonra Covid-19 virüsü belirtileri göstererek testi pozitif çıkan vakalarımız oluyor. Bu nedenle aşı uygulanan kişilerin kendi şikayetlerini çok iyi gözlemlemesi lazım. Şunu özellikle belirtmek gerekiyor ki bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığından dolayı aşıdan kaynaklı Covid-19 virüsü enfekte olma ihtimali çok düşüktür. Bundan dolayı da kimsenin aşı olduğu için Covid-19 virüsü enfekte olduğu yönünde bir düşünceye kapılmaması gerekiyor.

BioNTech aşısında görülen yan etkiler daha yoğun olsa da bu şikayetler 2 günden daha fazla sürüyorsa ve halsizlik, ateş, eklem ağrıları gittikçe belirginleşiyor, tat ve koku kaybı, sırt ve göğüs bölgesinde ağrı, ishal gibi belirtilerden herhangi biride gözleniyorsa PCR testinin yapılmasının ihmal edilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

4’üncü PİK Fazla Beklenmiyor

Günlük vaka sayılarının son günlerde çok ciddi şekilde düştüğüne de değinen Doç. Dr. Savaşçı, “Bu durumu özellikle sahada gözlemlemekteyiz. Günlük bin 500 civarında poliklinik başvurusu alırken, bu başvuru sayısı bugünlerde 500’e kadar geriledi. Yani poliklinik başvurularında 3’te 1 oranında düşme var. Burada kapanmanın etkisi kadar aşılamanın da büyük etkisi var. Aşı uygulanan kişilerde de testi pozitif çıkanlar oluyor. Aşı olduğu halde testi pozitif çıkanlar enfeksiyon sürecini çok hafif belirtilerle atlatmaktadır. Hastaneye yatma gereksinimi duymamaktadır. Halkımızın buna inanması ve aşılarını yaptırması gerekiyor. Sağlık Bakanımız 240 milyon doz aşı için anlaşmanın imzalandığını söyledi. Aşıya her zaman ihtiyacımız olacak.

Ağustos ayına kadar 18 yaş üstü vatandaşlarımız aşılanırsa Eylül ayından itibaren koronavirüsün dünya savaşını kazanmış olacağımızı net bir şekilde ifade edebiliriz. Bunun için aşılanma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Ülkemizde 4’üncü pik ve vaka sayısındaki artışları bu saatten itibaren beklemiyoruz. Aşılama politikası planlandığı gibi yürürse Eylül ayından itibaren koronavirüs ciddi şekilde gündemimizden düşer.” şeklinde konuştu.