20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkBeslenmeArı Sütü Nedir? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

Arı Sütü Nedir? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir?

İçerikleri

Arı sütü içerisinde A, B, C, D ve E vitaminlerini bulundurmaktadır. Ayrıca içerisinde bulundurduğu mineraller ile de dikkat çekmektedir. Bu tür içeriklerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmesi, unutkanlığı azaltması ve kısırlığa dahi iyi geldiği bilinmektedir.

Arılar kendi gelişimleri için arı sütü ile beslenmektedir. Kraliçe arı sürekli arı sütü ile beslenirken, işçi arılar ise yalnızca 6 gün beslenmektedirler. Kraliçe arının sürekli olarak arı sütü tüketmesinden dolayı işçi arıdan çok daha uzun süre yaşamaktadır. İşçi arıların ömrü 57 gün iken bir kraliçe arı normal şartlarda 4 – 5 yıl yaşayabilmektedir. Kendi ağırlığı kadar yumurtlaması da buna bağlı olarak gelişmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda doğanın mucizevi gıdalarından birisi olarak adlandırılmaktadır. Kraliçe arının uzun yıllar yaşamasına etki etmesinden dolayı insan sağlığına da çok büyük katkıları olmaktadır. Üretim zorluğu olmasından dolayı arı sütü fiyatı çok yüksektir. Tüketim miktarına dikkat edilmesi gereken bu süt ile yaşam kalitesi artarken uzun yaşamında sırrını bünyesinde bulundurmaktadır.

Arı Sütünün Üretimi

Üretimi arılar için son derece zor olan ve çok az miktarda üretilebilen arı sütü genç arılar tarafından üretilmektedir. 5 – 15 günlük işçi arılar yutak üstü bezlerden salgılayarak üretirler. Jel kıvamında, suda çözülebilir, akışkan, kremsi renktedir. Kokusu keskindir ve ekşidir.

Arı Sütü Nasıl Tüketilmeli?

Bir sezonda 40 – 50 kovan içerisinden yalnızca 1 kg üretim yapılabilmektedir. 5 – 6 derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi gereken arı sütü kısa zaman içerisinde tüketilmelidir. Tüketimin uzaması ile birlikte faydaları da azalmaktadır. Uzun süre saklanması gerekiyor ise –17 derece de saklanmalıdır. Işığa ve ısıya karşı hassasiyeti bulunmasından dolayı hem erken tüketilmeli hem de tüketimine dikkat edilmelidir.

Arı sütü direkt olarak tüketilebileceği gibi pekmez, süt ve su ilavesi ile de kullanılabilir. Birçok kişi balla karıştırıp tüketmektedir. Bal ile tüketilmesi sayesinde ekşilik azaltılmakta ve koruyucu özelliği korunmaktadır. Tüketimi esnasında miktara çok dikkat edilmelidir. Çok etkili olmasından dolayı az miktarda alınmalıdır. Herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin doktora danışarak tüketmeleri daha doğru olacaktır.

Arı Sütünün Faydaları Nelerdir?

  • Çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimini ciddi oranda artırır. Aynı zamanda kas ve kemik gelişimini de desteklemektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi sayesinde mikropları yok ettiği gibi oluşmasını da engellemektedir.
  • Yapılan araştırmalar neticesinde tansiyon dengeleme özelliğine sahip olmaktadır.
  • Arı sütü diyabet hastalığı yaşayan kişilerde kullanıldığında iyileşme sağladığı görülmüştür.
  • Romatizmal rahatsızlığı olan kişilerin tedavilerinde yardımcı etken olarak işlev görmektedir.
  • Saç dökülmesine karşı kullanılan bir gıdadır.
  • Cilt kırışıklıklarını giderici özelliğini bünyesinde bulundurmaktadır.
  • Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Ayrıca mide yanmasına karşı da son derece olumlu etkiler sağlamaktadır.
  • Arı sütü içerisinde bulundurduğu etkenler ile birlikte doğal insülin görevi görmektedir. Kullanıldığı zaman kanda bulunan şekeri enerjiye dönüştürmektedir. Bu sayede vücudun insülin ihtiyacını da karşılamaktadır.
  • Yorgunluğu azalttığı gibi yüksek oranda enerji vermektedir.
  • Nefes darlığı, astım ve bronşit gibi üst solumun rahatsızlığına iyi gelmektedir. Balgam sökücü özelliğine sahiptir.
  • Propolis ile birlikte kullanılması sonucunda MS hastalığına dahi iyi geldiği gözlemlenmiştir.