12 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAntibiyotikler dünya sularını tehdit ediyor!

Antibiyotikler dünya sularını tehdit ediyor!

İçerikleri

York Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, dünyanın bazı nehirlerinde yaşanan antibiyotik yoğunlaşması normal düzeyin 300 kat fazlasına ulaştı. Araştırma, konu hakkında bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışma olma özelliği taşıyor. Çalışma kapsamında 6 kıta- 72 ülkede bulunan nehirlerde 14 antibiyotik miktarı ölçüldü.

Bundan önce yapılan çalışmalar yalnızca belli antibiyotikler için Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin’den alınan örnekler ile yapılmıştı. Bu anlamda York Üniversitesi tarafından yapılan bu çalışma küresel sonuçlara ulaşmak açısından oldukça önemli.

Çalışma Bulguları Nasıl?

Çalışmada yer alan sonuçlar, AMR Sanayi İttifakı tarafından “güvenli” düzey olarak belirlenen miktar göz önünde bulundurularak sunulmuştur. Kurumun güvenli düzey olarak belirlediği miktar ise antibiyotiğin çeşidine bağlı olarak litre başına 20-32,000 nanogram.

Araştırmada öne çıkan bazı bulgular şöyle:

  • Cilt ve ağız dahil olmak üzere bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılan metronidazole sınırı en çok aşan antibiyotik. Özellikle Bangladeş’teki nehirlerde bulunması normal sayılan miktarın 300 katı kadar fazla miktarda bulunarak “güvenli” düzeyi kat ve kat aştığı belirtiliyor.
  • Thames Nehri ve Londra’da bulunan kollarında, litre başına maksimum 223 nanogram antibiyotik yoğunluğu tespit edilirken, bu miktar Bangladeş’teki yoğunluğun 170 kat fazlasıdır.
  • Karşılaşılan en yaygın antibiyotik idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde kullanılan trimethoprim. Bu ilaç araştırmanın gerçekleştirildiği 711 bölgenin 307 tanesinde bulunmuştur.
  • Bazı bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılan ciproflaxacin ise 51 bölgede güvenli düzeyi aşarak en sık güvenli seviyeyi aşan antibiyotik olmuştur.
  • Güvenli seviyenin en sık aşıldığı kıtalar ise Asya ve Afrika’da bulunmaktadır. Öte yandan, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa’nın kimi yerlerinde de benzer düzeyler görülmektedir. Bu da antibiyotik kirlenmesinin küresel bir problem olduğunu göstermektedir.
  • Ülke bazında ise güvenli sınırın en sık geçildiği yerler Bangladeş, Kenya, Gana, Pakistan ve Nijerya’dır. Avrupa bölgesinde birinci sırada yer alan ülke ise Avusturya olmuştur.