11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkVarisin nedenleri, tedavisi ve alınması gereken önlemler!

Varisin nedenleri, tedavisi ve alınması gereken önlemler!

İçerikleri

Derinin altında bulunan, dışarıdan bakıldığında kıvrımlı görülen ve mavi renk alan, toplar damarlara varis denir. Varis başlangıcında şişlikler ortaya çıkar ve ilerleyen zamanlarda bu şişen damarlar çatlamaya başlar. Varisin ilk belirtileri ortaya çıktığında sadece çirkin bir görünüm verir. Ancak giderek artan yakınmalara sebep olur. Toplardamarlarda oluşan varis bölgelerinde kan pıhtısı oluşması ağrı ve şişliklere neden olur. Cins ayırt etmeden herkeste görülebilir. Orta yaş ve sonrası kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Varis Neden Oluşur?

Varisin oluşum sebebi birçok faktöre dayalıdır. Hamilelik döneminde sıklıkla görülebilen varis, kilo alındığında ya da kabızlık sorununda bile ortaya çıkabilir. Uzun süre ayakta kalmak veya masa başı işler de varis oluşması için yeterli sebeplerdir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar da yan etki olarak varis meydana getirir. Toplardamarda yetmezlik sonucu oluşan variste kan belli bölgelerde birikir ve pıhtılaşma olur. Böylelikle o bölgede şişlik meydana gelir. Ağrılı bir durumdur. Varis oluşumu sırasında birtakım belirtiler ortaya koyar. Bunlar;

  • Bacaklarda oluşan mavimsi ya da mor şişlikler
  • Bacaklarda uyuşma hissi ve kaşıntı
  • Bacaklarda sürekli ağırlık hissi ve ağrı

Bu gibi belirtiler yaşanıyorsa doktora gidilmesinde fayda vardır.

Varisler 3 çeşit olarak kendini gösterir. En yaygını ve daha çok kadınlarda meydana gelen kılcal damar varisi, buradaki kılcal damarların çatlamasıyla oluşur. Gebelik döneminde sıklıkla gözlemlenir. Varisin bir diğer çeşidi ise retiküler varistir. Bölgesel olarak en yaygın görüldüğü yer diz kapağıdır. Bazen ayak bileklerinde de görülebilir. Cilt yüzeyinin hafif yukarısında kalacak şekilde kabarıktır. Son olarak da büyük toplardamar varisleri bulunur. Bu varis türü tüm belirtileri gösterir ve dışarıdan bakıldığında belli olacak kadar şişkin ve yeşil renkli görülürler.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis tedavisi birkaç farklı türde yapılır. Tedavi sırasında lokal anestezi uygulanır ve hasta aynı gün taburcu edilir. Tedavi yöntemlerinden biri varis sorunu yaşayan damarın çıkarılmasıdır. Ancak bu yöntem oldukça geleneksel ve uğraş vericidir. Skleroterapi denilen bir başka tedavi yöntemi de varis olan bölgedeki damarların köpük yardımıyla düzeltilmeye çalışılmasıdır. Fakat bu yöntem kesin olarak varisten kurtarmaz.

Varis tedavilerinden biri de varisli damarın yakılmasıdır. Lazerle yapılan bu tedavide damara bir ışın gönderilir ve damar yok edilir.

Varis Oluşumunu Engellemenin Yolları

  • Uzun süre aynı pozisyonda oturmamak
  • Sürekli ayakta beklememek
  • Devamlı kabızlık yapacak yiyecekler tüketmemek
  • Dar giysilerden ve sürekli topuklu ayakkabıdan kaçınmak
  • Fazla kilolu olmamak
  • Eğer ki varis varsa fazla sıcakta bulunmamak gibi önlemlerle varis oluşumu engellenebilir.