19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkAnksiyete ile başa çıkmanın beş yolu

Anksiyete ile başa çıkmanın beş yolu

İçerikleri

Anksiyete, kişinin dışarıdan gelecek tehlikelere karşı verdiği aşırı korku ve kaygı dolu tepkiye verilen addır. Kişi kendini sürekli topun ağzında hissedebilir. Bu durumda da hem ruhsal hem de fiziksel anksiyete ortaya çıkabilir. Ancak anksiyete oldukça normal bir durumdur. Sizi dış tehlikelere karşı koruyabilir. Fakat sorunlarınız sizi ele geçirmeye başladığında, durum tehlikeli bir hal alabilir ve varolmayan şeylerle ilgili korku, kaygı durumları da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumları yaşıyorsanız, anksiyete ile başa çıkmanın yolları olduğunu da bilmeniz gerekiyor.

Anksiyete; Dünyanın Sağlık Sorunu

Yapılan bazı araştırmalar neticesinde ortaya atılan tahminler, dünya genelinde kronik anksiyete sorunu ile savaşan yaklaşık 246 milyon kişi olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzün en çok görülen zihinsel salgını olarak ifade edilen anksiyete, endişeli bir durum yaşadığınızda beyinde kortizol ve adrenalin salgılanmasını yükseltiyor. Bedenin normal davranışlarını ortadan kaldıran hormonların da serbest kalmasına sebep oluyor. İşte bu durumda karşılaşacağınız bazı belirtiler olabiliyor. Bunlar;

  • Bitkinlik
  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Depresyon
  • Baş ağrısı
  • Yüksek tansiyon
  • Baş dönmesi
  • Sindirim bozuklukları
  • Cinsel istek azalması
  • İştahsızlık

Anksiyete ile Başa Çıkmanın Yolları Neler?

Vücudunuza karşı davranış şekliniz, zihninize de etki göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı alışkanlıklar edinerek anskiyete ile başa çıkabilirsiniz.

1- Alkol Tüketimine Son Verin

Alkol, kullanan kişiye psikolojik rahatlık hissi verir. Ancak alkol tüketimi anksiyete ataklarına neden olur. Bunun nedeni ise; alkolün strese neden olan serotonin seviyesini de yükseltiyor olmasıdır.

2- Dengeli Beslenme Alışkanlığı Edinin

Sindirim sistemi ve beyin arasında bilinen bir bağ vardır. Bu nedenle tükettiğiniz besinler zihninize de etki eder. Beslenme düzeninize sebzeler, proteinler ve karbonhidratlar ekleyerek anksiyete sorunuyla baş edebilirsiniz. Bunun yanı sıra; ara öğünlerde meyve tüketebilir ve bolca sıvı alabilirsiniz. Mutluluk hormonunu artırmak için muz, fındık, kuşkonmaz, ıspanak, tavuk ve balık, su teresi vb. tüm sebzeleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

3- Yeterli Uyku Alın

Anksiyete sorununuz varsa, uyku problemleri yaşıyor olmanız da olasıdır. Ancak yeterli uyku alamamanız anksiyeteyi artırmaktadır. Günde 8 saatlik bir uyku; kalp atış hızını, vücut ısısını ve sinirli ruh halini azaltarak, anksiyeteyi de hafifletecektir.

4- Egzersizler Yapın

Vücuttaki ağrıları kontrol altında tutmaya yarayan endorfinlerin serbest kalabilmesi için egzersiz yapmak çok önemlidir. Bu durum ağrıları azalttığı gibi; vücudun rahatlamasını da sağlayacaktır. Egzersizler sayesinde düzenli uyku uyuyabilir, bilişsel yeteneklerinizi geliştirebilir ve zihindeki yorgunluğu azaltabilirsiniz.

5- Olumlu Tutum Sergileyin

Anksiyete sebebiyle yaşadığınız korku ve kaygıların çoğu yersizdir. Ancak bunların üstesinden gelemeyebilirsiniz. Bu durumda uzman bir hekimle görüşmeniz doğru olacaktır. Eğer yapabiliyorsanız kötü durumların dahi olumlu yönlerini bulabilir ve bu durumların geçici olduğunu beyninize idrak ettirebilirsiniz. Aklınızı dolduran olumsuz şeyleri bir kenara bırakıp, olumlu olanlara odaklanmak size yardımcı olacaktır.