26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkTelefon kullanırken farkında olmadan yaptığınız 5 büyük hata

Telefon kullanırken farkında olmadan yaptığınız 5 büyük hata

İçerikleri

Cep telefonları hayatımıza girdiğinden beridir telefon kullanırken yapılan hatalar nedeniyle bize çok ciddi hastalıklar ve sorunlar yaşatmaya başladı. Telefonlar, doğru kullanıldığında bizler için en büyük yardımcıdırlar. Fakat çoğumuz, telefonlar ile çok fazla haşır neşir olduğumuz için telefon kullanırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda yeterince katı olamıyoruz.

Telefon kullanırken neredeyse hepimizin yaptığı büyük hatalar içinden 5 tanesi sizlerle. Bu hataları en aza indirerek hem sağlığınızı hem gündelik hayattaki psikolojik ruh halinizi ciddi ölçüde düzenleyebilirsiniz. Telefon kullanırken hepimiz hatalar yaparız. Bu hataları tamamen yok etmek de çok zor elbette. Yine de telefonu hayatımızdan biraz olsun uzaklaştırabilmemiz mümkün. Telefonu gün içinde %10 bile daha az kullansanız, size genel anlamda büyük faydaları olacaktır.

Mavi Işık Filtresini Kullanmamak
Mavi Işık Filtresini Kullanmamak

İşte Telefon Kullanırken Çoğu Kişinin Yaptığı 5 Hata

1- Mavi Işık Filtresini Kullanmamak

Özellikle gece geç saatlerde telefonumuzla uzun süre vakit geçiriyoruz. Geçirdiğimiz bu vakitte telefona uzun bir süre bakmak zorunda kalıyoruz. Telefon ekranlarının yaydığı ışıkların bazıları gözlerimiz için ciddi tehditler oluşturabiliyor. Telefonların yaydığı mavi ışıklar, gözlerimiz için büyük boyutta zararlıdır. Mavi ışığa uzun süre bakmak, vücudumuzda bulunan mutluluk ve uyku düzenine katkı sağlayan melatonin hormonuna etki ediyor.

Aynı zamanda mavi ışığa uzun süre baktığınızda çeşitli görme problemlerine de yol açabiliyor. Mavi ışığın en zararlı olduğu durum, ortamın karanlık olduğu, telefonunuzdan güçlü bir ışık halinde geldiği durumlardır. Mümkünse telefonla akşamları oynamamaya çalışın. Eğer telefonla işleriniz varsa ve geç saatlerde ilgilenmeniz gerekiyorsa alabileceğiniz çok basit bir önlem var.

Artık neredeyse tüm telefonlarda mavi ışık filtresi bulunuyor. Bu filtre, mavi ışığı çok ciddi oranda azaltarak yumuşak ışıklar yayılmasını sağlıyor. Bu sayede mavi ışığın yan etkisi olan sorunlar ile çok az seviyede karşılaşıyorsunuz. Üstelik mavi ışık filtresi “gece ışığı” adı altında bilgisayarlarınızda da bulunuyor. Uzun süre bilgisayarda işiniz olduğu dönemlerde bu filtreyi kullanabilirsiniz.

Telefonla İlgilenirken Kambur Durmak
Telefonla İlgilenirken Kambur Durmak

2- Telefonla İlgilenirken Kambur Durmak

Cep telefonları hayatımıza girdiğinden bu yana pek çok rahatsızlığı da beraberinde getirdi. Bunlardan en çok bilineni, telefonla ilgilenirken boynumuzu sürekli aşağıya eğdiğimiz için oluşan bir rahatsızlık. Telefon kullanırken yapılan hatalar arasında en büyük etkilerden bir tanesi, duruş bozukluklarından oluşuyor. Doktorların verdiği isimle “Text neck” isimli yeni bir boyun fıtığı türü, boynunuzu uzun bir süre bu şekilde eğdiğiniz için meydana geliyor.

Buna önlem olarak telefonla daha az ilgilenmeniz en kolay çözüm elbette. Fakat yine de işleri telefon ile olan insanların da işlerini kolaylaştırmak ve sağlıklarını korumak mümkün. Özellikle duruş bozukluğu olarak adlandırılan bu tür duruşlardan korunmak için bedeninizi standart duruşunda tutmaya özen gösterin. Boynunuzu sürekli eğmemeye çalışın.

Boynunuzu aşağı eğmemek için telefonu göz hizasında tutabilirsiniz. Özellikle yolda yürürken bu neredeyse imkansız gibi olsa da evde, iş yerinde telefonla oynadığınız sürelerde bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

Uzun Süre Telefonla Konuşmak
Uzun Süre Telefonla Konuşmak

3- Uzun Süre Telefonla Konuşmak

Bildiğiniz üzere telefonlarımız ufak radyasyon cihazlarıdır. Telefonların hayatta bu kadar önemli rol oynamaya başladığı bugünlerde, telefondan tamamen vazgeçmek imkansıza yakındır. Özellikle cep telefonu ile sürekli konuşan biriyseniz, telefonunuz çok uzun süre yüzünüze temas ediyor demektir. Telefonunuzu uzun süre yüzünüze yakın tuttuğunuzda oluşan sıcaklık yüzünüz tarafından emilir.

Emilen bu sıcaklık aslında radyasyon içermektedir. Yüzünüze radyasyonu bu şekilde yedirmek de radyasyon ile birebir temas etmeniz demektir. Telefonlarımıza her ne kadar ufak çaplı radyasyonlar yaysa da bu şekilde yakın temas halinde büyük zararlara yol açabiliyor. Bu tür zararlar bir anda ortaya çıkmıyor. Genellikle uzun vadede ölümcül etkileri görülüyor.

Telefonla konuşurken bu tür bir radyasyon ile etkileşime girmemek için yapabileceğiniz en mantıklı şey, telefonunuza bir kulaklık bağlamak ve telefonla konuşurken kulaklık kullanmaktır. Bu sayede telefon, yüzünüzden ciddi bir oranda uzakta olacak, dolayısıyla radyasyondan minimum seviyede etkileneceksiniz. Aynı zamanda telefonunuz ile görüşürken hoparlör ile konuşmak da bir nebze sizi radyasyondan koruyacaktır.

Hattın Çekmediği Zamanlarda Kullanmak
Hattın Çekmediği Zamanlarda Kullanmak

4- Hattın Çekmediği Zamanlarda Kullanmak

Radyasyondan konu açılmışken, en önemli konu, telefonların hangi durumlarda maksimum radyasyonu yaydığını bilmektir. Bu, çok az bilinen bir bilgidir fakat telefonlarınız az çektiği zamanlarda, şebekeye erişmek için maksimum güçte çalışarak üretebileceği en yüksek radyasyonu üretir. Bunun bir sonucu olarak 1-2 diş çeken telefonunuz, çok yüksek oranda radyasyon yayar.

Telefonlarınızın az çektiği durumlarda yüzünüzden, bedeninizden mümkün olduğunca uzakta tutun. Eğer Wifi internete bağlanıyorsanız ve telefona ihtiyacınız yoksa uçuş modunu açın. Tek başına Wifi sinyalleri, düşük şebekeli bir telefonun yaydığı zararın çok daha azını yayar.

Telefonunuz az çektiği zamanlarda telefonla konuşmaktan çekinin. Eğer konuşacaksanız mutlaka kulaklık kullanın. Telefonlar normal durumdayken de radyasyon yaysa da az çektiği dönemlerde ciddi radyasyon seviyelerine ulaşabiliyorlar.

Uyurken Telefonunuzu Yanınızda Bulundurmak
Uyurken Telefonunuzu Yanınızda Bulundurmak

5- Uyurken Telefonunuzu Yanınızda Bulundurmak

Telefon kullanırken yapılan hatalar arasında önemli bir yeri olan şey de uyurken telefonunuzu yanınızda tutmanızdır. Telefonların, uyku konforunuzu ciddi ölçüde engellediği bilinen bir gerçek. Telefondan bir şeyler izleyerek ya da dinleyerek uyumaya alışmış, telefondan son bir mesaj atmadan uykuya dalamıyorum diyenlerdenseniz, sizin için durumlar biraz sıkıntı içeriyor olabilir.

Telefon kullanırken dikkat etmeniz gerekenler arasında önemli yere sahip olan, uyurken telefonunuzu yatağınızdan uzak tutmanız gerektiğini bilin. Telefonunuz yatağınıza yakın durduğunda uyku süreniz boyunca, vücudunuzun beslenmeye en ihtiyaç duyduğu saatlerde onu radyasyon ile zehirlersiniz.

Telefon kullanırken dikkat etmeniz gerekenler arasında buna bu kadar önem verilmesinin nedeni, uyku düzeninizin gün içinde size büyük etkileri olmasıdır. Telefonun radyasyon etkilerini geçersek, uykuya dalacağınız anda gelen bir bildirim yüzünden uykunuzun dağılmasını istemezsiniz. Aynı zamanda gece boyunca bildirim anında titreyerek, yanıp sönerek sizin uykunuzu, uyanmasanız bile büyük ölçüde zedelerler.