27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerSerinleyeyim derken bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmayın!

Serinleyeyim derken bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmayın!

İçerikleri

Yaz aylarının bunaltan sıcaklarında serinlemek için havuzların sıklıkla tercih edildiğine değinen Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Acar, havuzların bulaşıcı hastalık riski taşıdığını ifade ederek önemli tavsiyelerde bulundu.

Günümüzde özellikle metropoller ve tatil yörelerinde spor ya da eğlence maksadıyla havuzlara yoğun ilgi gösterilmektedir. Topluma açık olan havuzlarda yüzerken çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bir takım enfeksiyon rahatsızlıkları suyla temas edildiği zaman çok rahat yaygınlaşabiliyor. Sıcak ve nem gibi etkenler yüzme havuzlarını bir mikrop yuvası haline getirebilir. Cilt enfeksiyonlarının yanı sıra yüzme havuzundaki bir takım kimyasal maddeler ve havuz suyunda uzun vakit geçirilmesinden dolayı bir takım deri tahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

En Sağlıklısı Deniz

Havuz suyunda yüzülürken vücuttaki bütün floralar havuz suyuna geçmektedir. Örneğin burun florası, deri üstünde bulunan bakteriler, idrar yolu akıntıları ve genital akıntılar havuz suyuna karışabilmektedir. Havuz suyunun klor miktarı büyük önem arz eder. Serinlemek için suya girmeye gereksinim duyuluyorsa mümkün olduğunca denize girmeye dikkat edilmelidir. Çünkü deniz, kendi kendisini dezenfekte edebilmektedir. Denizin bu özelliği enfeksiyon kapma riskini oldukça düşürür. Havuza girilmesi zorunlu hallerde ise havuz suyunun temiz olup olmadığına çok dikkat edilmelidir. Gözleri ve kulakları enfeksiyondan korumak için yüzerken gözlük ve tıkaç takılmalı, kontak lens kullananlar ise kesinlikle lenslerini çıkarmalıdır.

Havuzlarda Bulaşıcı Hastalık Kapmamak İçin

Havuzlardan bulaşıcı hastalık kapmamak için şu beş hususa çok dikkat edilmelidir:

  • İshal rahatsızlığı olanlar kesinlikle yüzmemelidir. Çünkü dışkı içeriğinde yer alan mikroorganizmalar yayılarak başka insanların rahatsızlanmasına yol açabilir.
  • Yüzme esnasında su yutmamaya çok dikkat edilmelidir.
  • Hijyen kurallarına kesinlikle uyulmalıdır. Havuza girmeden evvel ve sonra mutlaka duş alınmalı, tuvalet sonrasında ve çocuğun bezi değiştirilmişse elleri yıkamak ihmal edilmemelidir.
  • Küçük çocuklar tuvalete çok sık götürülmeli ve mayo bez kullanılmalıdır.
  • Çocuğun altı değiştirilirken banyo ya da tuvalet tercih edilmeli, sahilde ya da havuz kıyısında kesinlikle değiştirilmemelidir. Çünkü etrafa rahatlıkla dağılabilecek dışkı parçaları etraftaki insanlara hastalık bulaştırabilir.