25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKansere yakalanmaktan korkanların içini rahatlatacak 7 gerçek!

Kansere yakalanmaktan korkanların içini rahatlatacak 7 gerçek!

İçerikleri

Kanser vakalarının her geçen yıl daha da yaygınlaşmaya başladığını söylesek hiç de abartmamış oluruz. İnsanlar, kanserle ilgili hastalıkları bir ölüm cezası gibi düşünüyor ve yazılı ve sözlü medya da sürekli olarak kanserden bahsederek sorunları daha da kötüleştiriyor. Günümüzde birçok insan kansere yakalanmaktan korkuyor ve her hasta olduklarında kendi kendilerine kanser tanısı koyuyor.

Bu yüzden kanserle ilgili korku ve endişelerinizden bir an önce kurtulmanız için faydalı bir makale hazırlamak istedik. İşte, acaba ben kanser miyim sorunuza yanıt verecek ve bu sayede dünyanın en korkutucu hastalığı hakkında içinizi rahatlatacak 7 bilgiyi derledik. Elbette yaşadığınız belirtileri göz ardı etmenizi ve doktora gitmekten vazgeçmenizi tavsiye etmiyoruz. Sadece daha az paniklemeniz konusunda size yardımcı olmak istiyoruz.

Eğer Benin Üstünde Kıl Büyüyorsa Kanser Riskiniz Düşüktür

Beni olan çoğu insan cilt kanserinden korkuyor. Ama işte iyi haber: eğer benin üzerinde kıl büyüyorsa onun iyi huylu olma ihtimali yüksek oluyor. Mesele şu ki, eğer bir kıl uzuyorsa bu, cilt yapında bir değişiklik olmadığı anlamına geliyor. Cilt kanseri olan insanlarda kılın büyüyebileceği kanallar oluşmuyor.

Ancak beninin üzerinde eskiden büyüyen kıl artık büyümüyorsa da bu kesinlikle kanser olduğun anlamına gelmiyor. Yine de her şeyden emin olmak için bir doktora görünmende fayda olacaktır.

İyi Huylu Tümörler Çok Nadiren Kötü Huylu Tümörlere Dönüşür

İyi huylu tümörlerin neredeyse tamamı asla kanserli hücrelere dönüşmüyor. Sadece kolon polipleri gibi çok ama çok ender durumlarda kötü huyluya dönüşüyorlar. Yumurtalık ve rahim kistleriyle birlikte fibroadenomlar gibi birçok meme kanseri tümörleri de neredeyse hiçbir zaman kansere dönüşmüyor.

Eğer Ağrıyan Bir Şişkinliğin Varsa Onun Kanserli Olma İhtimali Düşüktür

Çoğu kanserli hücre asla ağrıya neden olmuyor. Bu yüzden cildinde ağrıya neden olan bir şişkinlik varsa muhtemelen kanser değilsin. Ama tedavi edilmesi gereken tehlikeli bir enfeksiyonun olabileceğinden en kısa süre içinde bir doktora görünmende kesinlikle fayda var.

Uzun Yıllar Süren Belirtiler Genellikle Kanser Belirtileri Değiller

Eğer yıllardır öksürük, baş ağrısı veya şişkinlik gibi sorunların varsa, bunlar kanser değil. Zaten eğer kanser olsaydılar, tedavi ettirmediğin için seni çoktan başka bir dünyaya göndermiş olurlardı. Ancak yine de daha az tehlikeli ama ciddiye alınması gereken bir hastalığın olabilir. Bu yüzden doktora görünmende fayda olacaktır.

Arada Bir Görülen Belirtiler Genellikle Kanser Belirtisi Değildir

Eğer birden bir kızarıklık veya şişkinliğin olduysa ama bir hafta sonra geçtiyse, bunlar da kanser değiller. Kanserin belirtileri geçen süre boyunca giderek artar. Tek istisna ise kolon kanseri belirtisi çünkü kanlı ishal ara ara görünür.

Kanser Giderek Daha Çok Genci Etkiliyor Söylemi Koca Bir Yalan

Her geçen gün daha fazla genç hastaya kanser tanısı konduğu dillerde dolaşıyor ama bu gerçek değil. Dünyadaki kanserli hasta yaş ortalaması 66 ve 20 yaş altındaki kanserli hastalar toplam kanserli hastaların yüzde 1’inden daha az. 55 yaşın üstündeki insanların kanser riski çok yüksek oluyor ve bu yaş grubu kanserli hastaların yüzde 80’ine tekabül ediyor. Sadece artık geleneksel medya, sosyal medya ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar sayesinde kanser vakaları hakkında daha çok bilgi ediniyoruz.

Kanser Türlerinin Yüzde 30 ile 50’si Önlenebiliyor

Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı bilgilere göre kişi sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek kanser türlerinin yüzde 30 ile 50’sini önleyebiliyor. İşte, kanserden korunmak için öneriler:

  • Sigara kullanmayın.
  • Evinizde veya yakınlarınızda insanların sigara içmesine izin vermeyin.
  • Kilonuzu kontrol altında tutun.
  • Daha çok hareket edin ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaçının.
  • Daha çok tahıllı yiyecekler, meyve ve sebze tüketin. Yüksek kalorili besinlerden, şekerli içeceklerden, kırmızı etten ve çok tuzlu yemeklerden kaçının.
  • Kesinlikle alkollü ürünler kullanmayın
  • UV ışığına maruz kalmaktan kaçının.
  • İş yerinde kanserojen maddelerle temastan kaçının ve sağlık güvenliği talimatlarını ve kurallarını uygulayın.
  • Çocuklarınıza aşılarını yaptırın.
  • Uyurken radyasyona maruz kalmamak için teknolojik aletleri uzakta tutun.
  • Kadınlar için:
  • Mümkünse çocuklarınızı bolca emzirin.
  • Çok fazla ya da hiç hormon replasman tedavisi almayın.

Artık içiniz biraz daha rahatladı mı? Eğer sizin de bildiğiniz kanserle ilgili iç rahatlatıcı gerçekler varsa bunları yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.