24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs gebelerde daha ağır seyredebilir

Koronavirüs gebelerde daha ağır seyredebilir

İçerikleri

Koronavirüs hasta tedavi rehberi Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi. Güncellenen tedavi rehberine göre hamile bayanların salgın sürecini hafife almadan çok dikkatli olması ve kurallara bire bir uyması gerekiyor. Çünkü son zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalar, koronavirüsün hamile bayanlarda daha ağır seyredebileceğini gösteriyor. Ayrıca ‘hidroksiklorokin’ ile ‘lopinavir/ritonavir’ adlı ilaçların kullanımının hamile bayanlar için güvenli olduğu, ‘Favipiravir’ adlı ilacın ise hamile ve emziren bayanlar için kullanımının sakıncalı olduğu güncellenen tedavi rehberindeki en önemli bilgiler arasında yer aldı.

Erişkin Hasta Tedavi Rehberi Güncellendi

İçeriğinde koronavirüse dair bilgilere yer verilen ‘Covid-19 (SARS-Cov-2 enfeksiyonu) Erişkin Hasta Rehberi’ Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenerek internet sayfasında yayımlandı. Güncellenen rehbere göre koronavirüs salgınının ilk ortaya çıktığı zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ağır seyirli koronavirüs açısından hamile olmanın fazla bir risk yaratmadığı bilgisine ulaşılsa da son zamanlarda gerçekleştirilen bazı çalışmalara göre hamile bayanlarda koronavirüsün daha ağır seyretme riski yüksek.

Güncellenen rehberde, “Hamile olan bayanlarda komplike olmayan koronavirüsün tedavisiz izlem süreci öncelik olmalıdır. Olası gebelik tanısı konulmuş bayanlarda risk görülüyorsa ya da koronavirüs ağır seyrediyorsa tedavi uygulanması düşünülebilir. Hamile bayanlarda kanıtlanmış etkin bir tedavi seçeneği bulunmamakla beraber hidroksiklorokin ve lopinavir/ritonavirin adlı ilaçların kullanımında hamile bayanlar için bir sakınca yoktur. Ancak Favipiravir adlı ilacı hamile ve emziren bayanlar sakıncalı olduğu için kesinlikle kullanmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ağır Pnömani Hastalarının Tedavisi Hastanede Yapılacak

Güncellenen rehberde ‘ağır pnömoni’ hastalarının tedavisine yönelikte düzenleme yapıldı. Rehbere göre ‘ağır pnömoni’ hastalarının koronavirüs tedavisi hastaneye yatırılarak yapılacak.

‘Yatış Endikasyonu Olan Koronavirüs Olgularında Tedavi Tavsyeleri’ ile ilgili de güncellenen rehberde düzenlemeye gidildi. Hastaneye yatışı yapılarak tedavi altına alınan pnömonili hastaların ‘Hidroksiklorokin ya da Favipiravir’ ilaçları ile yapılan tedavisi 10 güne kadar uzatılabilecek.