19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıKolojen nedir? Ciltteki kolajen nasıl arttırılır?

Kolojen nedir? Ciltteki kolajen nasıl arttırılır?

İçerikleri

Kolajen şu anda güzellik ve sağlık dünyasının en sıcak konularından biridir. Herhangi bir eczaneye adım attığınızda, rujlardan lattenlere, serumlara ve sakızlı ayılara kadar her çeşit ürünle karşılaşacaksınız.

Miami merkezli kayıtlı diyetisyen, beslenme uzmanı ve Nutrition for Performance’ın kurucu ortağı Tony Castillo, “Kolajen vücutta en bol bulunan proteindir. Tendonlardan bağlara, kemiklere, kaslara ve deriye kadar her şeyin temel yapı taşıdır” diyor . “Bunu vücuttaki her şeyi bir arada tutan yapıştırıcı olarak düşünün” diye de ekliyor

New York Union Square Laser Dermatology’de sertifikalı bir dermatolog olan Dr. “Kolajen ayrıca ölü deri hücrelerini doğal yollardan uzaklaştırmaya yardımcı olan hücre yenilenmesini de destekler” diyor. Kolajen temelde, sağlıklı cildin kutsal kasesidir, bu nedenle, hangi yaşta olursanız olun, cildinizdeki kolajene özen göstermeniz çok önemlidir.

Kolojen Nedir?

Vücutta oldukça yoğun halde bulunan kolajen aslında bir proteindir. Cilt bakımı için sıklıkla kullanılan ve tercih edilen kolajenin asıl amacı cilde esneklik kazandırmaktır. Cildin esnek olması kırışıklık seviyesinin az olması anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir cilt için kolajen miktarının yaş ile uygun seviyede olması oldukça önemlidir. Yalnızca ciltte değil kaslarda, saç tellerinde ve dokularda bulunan kolajen miktarı yaşın ilerlemesi ile birlikte azalmaktadır. Ciltte bulunan kolajen seviyesinin azalması cildin yaşlanma belirtileri göstermesine neden olmaktadır. Birçok yiyecekte bulunan kolajen tüketilebileceği gibi kozmetik ürünler ile uygulana bilmektedir.

  1. Kolejen cilde esneklik sağlayan bir proteindir.
  2. Kırmızı meyve ve sebzelerde bulunmaktadır.
  3. 30’lu yaşlardan sonra ciltte bulunan kolajen seviyesi azalmaya başlamaktadır.
  4. Cilt sarkmasını ve kırışıklığını engellemektedir.
  5. Cildin sağlıklı olması için gereklidir.
  6. Cildin genç kalabilmesi için yalnızca kolajen miktarı değil cilt bakımı da önemlidir.

Kolajen eksikliği belirtileri neler

Kolajen, vücudunuzdaki en bol protein olan bir proteindir. Kaslarınızda, kemiklerinizde, tendonlarınızda, bağlarınızda, organlarınızda, kan damarlarınızda, cildinizde, bağırsak astarınızda ve diğer bağ dokularında bulunur. Kolajen seviyenizin düştüğünü ne zaman anlayabilirsiniz. Kolajen yaşlandıkça azalır ve şunlara neden olur:

  1. Cilt kırışıklıkları
  2. Daha sert, daha az esnek tendonlar ve bağlar
  3. Küçülen, zayıflayan kaslar
  4. Aşınmış kıkırdak nedeniyle eklem ağrısı veya osteoartrit
  5. Sindirim sisteminizdeki astarın incelmesi nedeniyle mide-bağırsak sorunları

Yaşlanmanın yanı sıra, insanların yeterli kolajene sahip olmamasının en önemli nedeni kötü beslenmedir. Vücudunuz gerekli elementlere sahip değilse kolajen üretemez.

Yüzdeki Ciltteki Kolajen Nasıl Arttırılır?

Cildin genç ve sağlıklı görünmesinde oldukça büyük bir etkisi olan kolajen birçok farklı sebebe bağlı olarak azalabilmektedir. Sadece yaşın ilerlemesi değil çevresel olan faktörlerde kolejen miktarının azalmasına neden olabilmektedir. Cilt temizliğinin yeterince yapılmaması ve güneş kremi kullanılmaması kolajen miktarını direkt olarak etkileyen bir durumdur. Yüzdeki ve citteki kolajen nasıl attırılır diye merak ediyorsanız aşağıda yer alan adımları mutlaka uygulayın.

Güneş ışınları kolajen miktarının azalmasına neden olduğundan yaz kış mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. Cilt kırışıklığının ve sarkmasının en önemli sebebi kolajen eksikliği olduğundan kolajen miktarının dengeli olması oldukça önemlidir. Yiyecekler ile kolajen takviyesi yapmak mümkündür. Et, tavuk ve balık içeriğinde oldukça zengin kolajen miktarına sahip olan besinlerdir. Bu besinleri düzenli olarak tüketmek cilt sağlığı için gereklidir.

Yiyeceklerin dışında cilde kolajen takviyesi yapmanın bir diğer yolu ise cilt bakım ürünleridir. Birçok markanın kolajen içerikli nemlendiricileri ve maskeleri mevcuttur. Bu ürünleri düzenli uygulamak gözle görülür bir sonuç alınmasına olanak sağlamaktadır.

Kolajen takviyesi yapmanın bir diğer yolu ise kapsül takviyeleridir. Serum halde veya hap formunda olan bu ürünler yüksek kolajen miktarına sahiptir. Tüketimi kişinin kendi karar verebileceği bir durum olmadığından öncesinde mutlaka bir dermatoloğa danışılması gereklidir. Vitamin takviyesi olarak düşünülmesi gereken kolajen takviyelerinin bilinçli olarak alınması sağlık için önemlidir.