17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHamilelikGebelik ve doğum öncesi mutlaka yapılması gereken testler!

Gebelik ve doğum öncesi mutlaka yapılması gereken testler!

İçerikleri

40 hafta süren hamilelik süreci hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Annenin tüketeceği gıdalardan stres ve zorluklardan uzak durmasına, giyeceği kıyafetlerden uyku düzenine kadar birçok açıdan kritik noktaları barındırmaktadır. Hamilelikte yapılacak testler sayesinde bu sürecin daha kolay ve güvenilir şekilde geçirilmesi sağlanabilir.

Doğum Öncesi Testler Nelerdir?

Anne ve babanın en büyük endişesi hamilelik süreci bitiminde sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelebilmesidir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftler gebelik öncesinde bazı testlerle endişelerini minimize etmek isterler. Sağlıklı hamilelik için gerekli testler hamile kalınmadan 3 ay evvelinden başlamaktadır. Bu süreç sonrasında hamilelikte testler ile devam etmeli ve mutlaka uzman doktorun kontrolüyle ilerletilmelidir.

Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat!

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerden, annenin gebe kalmadan önce mutlaka yapması gereken testler vardır. Anne adayı farkında olmadığı, bilmediği bir hastalık yaşıyor olabilir. Bebeğin anne karnında ve doğum sonrasında hastalık riski yaşamaması için önlemlerin alınması ve riskli durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Hamilelik süreci başladığı ilk andan itibaren, bebeğin gelişimi ev riskli durumların belirlenmesi için doktorun tespit edeceği sürelerde bazı testlerin uygulanması gerekmektedir. Testlerin neticeleri bebeğin anne karnında veya doğum sonrasında riskli bir durumu işaret ediyorsa buna göre önlemlerin alınması sağlanacaktır. Doğumun daha rahat gerçekleşmesi ve annenin veya bebeğinin yaşamsal risklerinin ortadan kaldırılması için bu son derece önemlidir.

Bu Testlerin Amaçları Nedir?

Doğum uzmanı doktorların, bebeğin anne karnındaki gelişimine bağlı istediği testler elbette bazı risklerin ortadan kaldırılması amaçlıdır. Rutin gibi görülen bu kontrol ve testler aslında tıbbi açıdan oldukça değerli sonuçları beraberinde getirmektedir. Kan grubunuzun belirlenmesinden hangi hastalığa karşı bağışıklığınızın olmadığına kadar birçok açıdan önemli tespitler yapılmaktadır. Testler sayesinde, anemi sorunu olup olmadığı, varsa kalıtımsal genetik rahatsızlıkların tespiti ve tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıkların belirlenmesi hamilelik öncesi testlerin asıl amaçlarıdır. Belirli bir aşamadan sonra yapılan testler ise bebeğin anne karnında gösterdiği gelişimi, bebekte doğumla birlikte çıkabilecek rahatsızlıkların öngörülmesi ve doğum tarihi ile normal veya sezaryen doğum olacağına karar verilmesi amacını gütmektedir.

Gebelik Öncesi Mutlaka Yapılması Gereken Testler

Hamilelik şüphesiyle birlikte doktora başvurmak bazı risklerin tespitini geciktirebilir. Oysa ilk test ve tahlillerin gebelik öncesinde yapılması gerekmektedir. Gebelik öncesinde tam kan sayımı yapılmalıdır. Bu testin amacı hamilelik sırasında demirin anne vücudunda depolanmasını kontrol altına almaktır. Ayrıca idrar enfeksiyon testi ve kan gruplarının belirlenmesi son derece önemlidir. Annenin kanama probleminin olup olmaması, böbrek ve karaciğer gibi iç organların sağlık durumları tespit edilmelidir.

Önemli Testler

Yapılması gereken önemli testlerden bazıları, Smear Testi, Torch Testi, Tsh Testi ve Kromozom incelemeleridir. Akraba evliliklerinde kalıtımsal hastalığın belirlenmesi ve sakat doğumların önüne geçilmesi gerekmektedir. Gebelik öncesi testler son 3 ay önce başlanması önerilse de bu testleri çiftlerin daha öncesinde de yaptırmasının bir mahsuru yoktur. Sonuçlarda çıkabilecek olumsuzlukların tespiti ne kadar erken olursa ona göre tedavi yöntemleri ve süreleri daha kolay şekilde tespit edilir. Bu sayede hamilelik sürecinde anne ve bebeğin sağlık durumları kontrol altına alınmış olur. Doğabilecek risklerin önüne geçilmesi sayesinde anne ve babanın endişesi ortadan kalkar. Unutulmamalıdır ki gebelikte annenin ruhsal sağlığı da son derece önemlidir. Kaygı dolu bir gebelik annenin sağlığını bozabilir ve bu da şüphesiz bebeğin sağlığını da olumsuz etkileyecektir.

Hamile testleri ve gebelik süreci testler uzman doktorların ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, zaman dilimini tespit ederek sağlıklı doğumun gerçekleşmesi için mutlaka uyması gereken testlerdir.