28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkALS Hastalığı Nedir? ALS Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

ALS Hastalığı Nedir? ALS Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

İçerikleri

Birçok farklı süreci olan ALS hastalığı, eğer doğru teşhis konularak tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilmektedir. Bununla beraber birçok insan ALS hastalığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir.

ALS Hastalığı Nedir?

Amyotrofik Lateral Skleroz ya da bilinen adı ile ALS hastalığı, kas hareketlerinin kontrolünde görevli olan sinir hücrelerinde meydana gelen deformasyon ya da çeşitli nedenlerden oluşan hasarlar sebebi ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Vücutta yer alan ve istemli olarak çalışan kas grubunun bağlı olduğu sinir hücrelerinin zamanla işlevini yetirmesi sonucu, kaslarda meydana gelen erime ile sonuçlanmaktadır. ALS hastalığının tam anlamı ile bir tedavisi bulunmamasına karşılık, çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmakta, hastanın yaşam kalitesi arttırılmaya çalışılmakta ve araştırmalar da devam etmektedir.

als hastaligi tedavisi ALS Hastalığı Nedir? ALS Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
ALS Hastalığı Nedir?

ALS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

ALS hastalığının başlangıcında meydana gelen belirtiler hastadan hastaya farklılık gösterebilmektedir. Bazı hastalarda el kaslarının fonksiyonunu yitirmesi şeklinde görülürken, bazı hastalarda da konuşma ya da çiğneme gibi görevleri gerçekleştiren çene kaslarının fonksiyonunu yitirmesi şeklinde görülebilmektedir.

Kademeli olarak şiddetini arttıran ve bazen hızlı, bazen de yavaş ilerleyen ALS hastalığı ile mücadele eden kişiler, genel olarak 3 ile 5 yıl içinde hayatını kaybetmektedir. Bunun yanı sıra hastalığın şiddetine göre 10 yıl ve daha fazla yaşayan hastalar da bulunmaktadır. ALS hastalığının erken teşhisinde ortaya çıkan belirtiler ise şöyledir:

  • Yürürken tökezleme,
  • Eşyaları taşımada güçlük çekme,
  • Konuşmada bozulmalar,
  • Yutkunma problemi,
  • Kaslarda oluşan kramplar ve sertlikler,
  • Başın dik durmasını sağlamada güçlük çekme.

ALS hastalığı ilerledikçe belirtileri daha da kuvvetli bir hal almaktadır. İlk başta bir bölgede oluşan kas sorunları, devamında vücudun birçok bölgesinde görülmeye başlayabilmektedir. Bu belirtiler ise genellikle; kaslarda ileri derecede güçsüzlük, kas kütlesinde azalma ve çiğneme ile yutma fonksiyonlarının gerçekleştirilememesindeki artış şeklindedir.

ALS Hastalığı Neden Oluşur?

ALS hastalığı genel olarak 4 farklı nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. ALS hastalığı belirtileri de bu nedenlere göre şekil almaktadır. Hastalığın nedenleri ise:

  • Gen Mutasyonu: İnsanın genetiğinde oluşan ve kalıtsal olmayan mutasyonlar sonucunda ALS hastalığı ortaya çıkabilmektedir.
  • Kimyasal Dengesizlik: ALS hastalarının beyninde, kimyasal mesajlaşma görevini üstlenmekte olan glutamat seviyesi oldukça yüksek olarak belirlenmektedir. Glutamat seviyesinin yüksek olması ise sinir hücrelerinde tahribata yol açarak zarar verdiği görülmektedir.
  • Düzensiz Bağışıklık Yanıtı: Bazı insanların bağışıklık sisteminin düzensiz olması ve vücudun kendi normal hücrelerine saldırması sonucunda sinir hücrelerinin yok olması ile de ALS hastalığı meydana gelebilmektedir.
  • Proteinlerin Anormal Birikmesi: Sinir hücrelerinin içinde bulunan proteinlerin anormal bir şekilde birikerek, hücrenin zarar görmesi sonucunda da hastalık meydana gelebilmektedir.
als hastaligi tanisi ALS Hastalığı Nedir? ALS Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
ALS Hastalığı Neden Oluşur?

ALS Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

ALS hastalığının tanısı ve erken teşhis edilmesi, son derece zordur. Bunun nedeni ise hastalığın belirtilerinin farklı nörolojik hastalıklara da benziyor olmasıdır. Bu nedenle ALS hastalığının tanısını koymak için şu testler uygulanmaktadır:

  • Elektromiyogram (EMG)
  • Sinir İletim Çalışması
  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)
  • Kan ve İdrar Testleri
  • Lomber Ponksiyon (İğne ile belden girilerek omurilikten sıvı alma)
  • Kas Biyopsisi

ALS Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

ALS hastalığının dünya üzerinde henüz tam olarak net bir sonuca erişildiği tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bununla beraber çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak, hastanın daha kaliteli yaşam standardına sahip olması ve belirtilerin ilerlemesinin yavaşlatılması sağlanabilmektedir. Aynı zamanda fizik tedavi ve rehabilitasyon ile de kaslarda oluşan tahribatın daha aza indirgenmesi sağlanmaktadır. Hastalığın yavaşlatılmasını sağlamak için çeşitli ilaçlar da kullanılabilmektedir.

ALS Hastalığı Kalıtsal mıdır?

ALS hastalığı, dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda %5 ve %10 arasında kalıtsal olarak görülürken, %90’ında diğer belirtiler ile meydana gelmektedir. Bu da ALS hastalığının çok nadiren kalıtsal biçimde görülebildiğini ifade etmektedir.