28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerAlmanya’nın maske kararı tepki çekti

Almanya’nın maske kararı tepki çekti

İçerikleri

Alman basınının iddialarına göre Almanya Sağlık Bakanlığı geçen sene temin edilen ve kullanımı sağlık koşullarına uygun olmayan maskeleri yaşlı ve engelli vatandaşlarına dağıtmak için bir proje hazırladı. Alman basınının bu iddiasına yanıt veren Sağlık Bakanlığı ise iddiaları kabul etmeyerek yalanladı. Almanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Maskelerin imhasıyla alakalı Federal hükümet tarafından herhangi bir karar alınmadı. Bu nedenle Alman basınının iddiaları ve bu iddiaların haber dayanakları hakkında herhangi bir bilgiye sahip değiliz.” denildi.

1 Milyar Euro’luk Maske Alındı

Almanya Sağlık Bakanlığı tarafından geçen sene alımı gerçekleştirilen sağlık koşulları bakımından uygun olmayan maskelerin engellilere, yaşlılara ve sosyal yardım alanlarına dağıtılmasının planlandığı ortaya çıktı.

Der Spigel tarafından ortaya atılan iddiaya göre Sağlık Bakanlığı tarafından geçen sene 1 milyar Euro maske alımı yapıldı. Maskelerin alımı esnasında bakanlık tarafından sıcaklık dayanıklılık testinin yaptırılmadığı ve bundan dolayı da maskelerin sağlık koşullarına uygun olmadığı tespit edildi.

Hiçbir işe yaramayan ve sağlık koşulları bakımından kullanımı sakıncalı olan bu maskeleri Sağlık Bakanlığı engellilere, yaşlılara ve geliri olmadığı için sosyal yardımdan istifade eden vatandaşlara dağıtarak bu maskeler için ödemesi yapılan 1 milyar avronun çöpe atılmasının önlenmesinin hedeflendiğinin de altı önemle çizildi.

Haberin içeriğinde yer alan bir diğer iddia ise bu maskelerin dağıtımının gerçekleştirilmesi için Sağlık Bakanlığının Çalışma Bakanlığı’ndan dağıtım için onay talebinde bulunduğu, ancak Çalışma Bakanlığı tarafından bu onayın verilmediği oldu.

SPD Sert Tepki Gösterdi

Bu maskelerle ilgili basında yer alan iddialara yönelik Sağlık Bakanlığı’nı eleştiren Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partili Lars Klingbeil, bu sürecin ileri gitmek manasını taşıdığını ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu ifade etti.

SPD’li Angelika Glöckner ise “Pandemi sürecinde Sağlık Bakanı Jens Spahn tarafından birçok hata yapıldı. Spahn, şimdi de bu iddiaları kabul etmektense örtbas etmenin gayreti içerisindedir. Engelli vatandaşları, alınan kötü kararların uygulanabileceği kobaylar olarak düşünmemek gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanlığı İddiaları Kabul Etmedi

Spiegel gazetesinin iddialarına yanıt veren ve bu iddiaların hiçbirini kabul etmeyen Almanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Maskelerin imhasıyla alakalı Federal hükümet tarafından herhangi bir karar alınmadı. Bunun içinde iddialarla ilgili haber dayanakları hakkında bilgi sahibi değiliz. Ayrıca maskeler temin edilirken maskelerin kalitesine çok dikkat edilmektedir. Sağlık Bakanlığı test prosedürlerinde eksiklik belirlendiği zaman ürünler kabul edilmeyerek hiçbir ödeme yapılmadı.” ifadelerine yer verildi.