19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkAlerjik rinit nasıl geçer? Almanız gereken önlemler neler?

Alerjik rinit nasıl geçer? Almanız gereken önlemler neler?

İçerikleri

Alerjik rinit rahatsızlığı olanların gündelik yaşamı, bazen çekilmez olabiliyor. Alerjik rinit salgınlarından korunmak için alınacak bazı önlemler var. Can sıkıcı belirtilerden kurtulmak için, dışarıda alerjiyi tetikleyecek polenlerin elbiselerinize yapışma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla sık sık elbise değiştirmek iyi bir önlemdir. Evde beslediğiniz evcil hayvanlarınız varsa onların temizliğine dikkat etmeniz Alerjik rinit olasılığını ve belirtilerini yok etmeye yardımcı olacaktır.

Alerjik Rinit Nasıl Geçer? Alerjik Rinit Olanların Yapabileceği Şeyler

Polen dönemlerinde evde kalın:

Polen seviyelerinin yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmak yerine evde kalmayı tercih edebilirsiniz. Bahar aylarında pencereleriniz sürekli açık tutmamak da bir önlemdir. Bahçe işleri sizi sık sık polenlere maruz bırakacağı için bu işleri de yapmayın. Polenlerin burun deliklerine girmesini engellemek için, maske takabilirsiniz. Etrafınızda sigara içenler varsa onlardan uzaklaşın, evde sigara içilmesine izin vermeyin. Hava kirliliği global bir sorun olarak, solunum yollarını tahriş eder. Alerjiniz varsa onu daha kötüleştirir.

Zerdeçal tüketmeye özen gösterin:

Zerdeçal Alerjik riniti hafifletici anti enflamatuar özelliği nedeni ile tüketilmelidir. Yeşil sebze ve mevsimlik meyveler, histamin üretimini domine ettiğinden, bu besinlerin Alerjik riniti olanlar tarafından tüketilmesi yararlı olabilir. Havuç gibi beta karoten içeriği olan besinler de tüketilirse sinüsler daha da rahatlayacaktır.

Her gün bir bardak yeşil çay için:

Güne başlarken Alerjik rinit hastalarının bir bardak yeşil çay içmeleri son derece rahatlatıcıdır. Isırgan otu çayı ve papatya çayı da önerilmektedir. Histamin içeriği fazla olan tüm sebze meyve ve besinlerden uzak durmakta yarar vardır. Fındık peynir, konserve balık ve turşu gibi gıdalar, Alerjik Riniti azdırır. Alkol içenlerin de alerjisi artar. Çünkü içeriğinde histamin vardır. Eğer bulabilirseniz, bıldırcın yumurtası tüketebilirsiniz, bu besin, histamin salgısını baskılar ve sizi rahatlatır.

Koruyucu madde ve laktoz içeren gıdalardan uzak durun:

Koruyucu madde ve laktoz içeren tüm gıdalardan uzak durmak, doğal beslenmek, sık sık elbise değiştirmek, yıkanmak, dışarı çıkarken maske takmak Alerjik Rinit rahatsızlığınızı büyük oranda azaltacaktır.

Evinizi sık sık havalandırın:

Evinizi sık sık temiz hava ile tazeleyin. Sene içerisinde alerjik rinit, çoğunlukla mantarlar, böcekler, hayvan epitelleri gibi dahili alerjenlerden kaynaklanabilir. Bu hastalık uzun süreli hatta kalıcı bir hastalık olduğundan hastanın kendine dikkat etmesi gerekiyor.

Alerjik yükü azaltmanın bir diğer yolu da hastanın, yaşadığı ortamını değiştirmektir. Polen kaynağı bitkilerin yakın çevreden uzaklaştırılması, özellikle de çiçeklenme saatlerinde bitkilerle temastan kaçınılması, hava parçacıklarının uzaklaştırılması için özel filtrelerin kullanılması yararlı olabilir. Odada klima varsa, o da tehlikeli bir araç olabilir, filtrelerinin sürekli temiz tutulması gerekebilir.

Alerjik rinit nasıl geçer? Almanız gereken önlemler neler?