Ana SayfaHaberlerAğız gargaraları Covid-19 virüsünü 30 saniyede öldürüyor

Ağız gargaraları Covid-19 virüsünü 30 saniyede öldürüyor

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre ağız gargaraları Covid-19 virüsünü 30 saniyede öldürüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, içeriğinde yüzde 0,07 oranında setilpiridinyum klorür bulunan ağız gargaralarının Covid-19 virüsünü 30 saniye içerisinde öldürerek etkisiz hale getirdiğini söyledi.

İçerikleri

Cardiff Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları tarafından ağız gargaralarının Covid-19 virüsü üzerine etkisi ile ilgili bir inceleme yapıldı. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen araştırma, insanın nazal ve oral kanallarındaki hali bir test tüpü içerisinde taklit edilerek yapıldı. Araştırmada görev yapan uzmanlar tarafından içeriğinde yüzde 0,07 oranında setilpiridinyum klorür barındıran ağız gargarasının, Covid-19 virüsünü 30 saniye içerisinde etkisiz hale getirdiği belirlendi.

Tükürükteki Virüsü Öldürüyor

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre söz konusu ağız gargarasının tükürükte bulunan virüsü öldürdüğü tespit edilirken, Covid-19 virüsünün tedavisinde etkili bir yöntem olup olmayacağına dair bir bulguya rastlanmadı.

Araştırmayla ilgili görüşlerini belirten diş eti hastalıkları uzmanı Dr. Nick Claydon, “İçeriğinde setilpiridinyum klorür barındıran ağız gargaraları, Covid-19 virüsü salgın sürecinde el yıkama, sosyal mesafe ve maske takılması gibi günlük yaşamda rutin haline gelen ritüellerden biri olabilir.” ifadelerine yer verdi.

Bazı Gargaraların Covid-19 Virüsünü Öldürdüğü Açıklanmıştı

Penn State Üniversitesi’nde görev yapmakta olan uzmanlar tarafından yapılan ve sonuçları ekim ayı içerisinde açıklanan araştırmadan elde edilen bulgular, bazı ağız gargaralarının ve bebek şampuanlarının Covid-19 virüsünü öldürerek etkisiz hale getirdiğini gözler önüne sermişti.

İçeriğinde yüzde 1 oranında bebek şampuanı olan solüsyon, ağız içerisindeki yanmayı engelleyici temizleyiciler ile gargaralar da dahil günlük kullanılan bazı ürünler araştırmacılar tarafından test edilmişti. Araştırma neticesinde içeriğinde yüzde 1 oranında bebek şampuanı barındıran solüsyonun, sadece 2 dakika sonra Covid-19 virüsünün yüzde 99.9’undan daha fazlasını öldürerek etkisiz hale getirdiği tespit edildi.

Aşı Bulunana Kadar Bulaşı Azaltıcı Yöntemlere Gereksinim Fazla

Bazı gargara ürünlerinin Covid-19 virüsü de dahil olmak üzere birçok virüsü yüzde 99.9’dan daha fazla pasif hale getirdiği belirlenmişti. Aşı bulunana kadar bulaşı azaltacak yöntemlere gereksinimin fazla olduğunu dile getiren araştırmanın lideri Prof. Craig Meyers, “İnsanlar, test ettiğimiz ürünlere çok kolay bir şekilde ulaşabilir. Zaten test ettiğimiz birçok ürün günlük rutinin bir parçasıdır.” dedi.