30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkDerdinizin devası dışkı nakli olabilir! Dışkı nakli nedir, nasıl yapılır?

Derdinizin devası dışkı nakli olabilir! Dışkı nakli nedir, nasıl yapılır?

İçerikleri

Haberimizi okurken kiminizin ‘’yok artık, daha da neler’’ dediğini duyar gibiyiz. Fakat gaita nakli bağırsaklarda görülen ve tedavi edilmesi zor olan hastalıklarda kullanılıyor. Peki, o zaman sizleri daha fazla meraklandırmadan Dışkı nakli nedir? Nasıl dışkı nakli yapılır? Hangi hastalıklara dışkı nakli yapılır? Donör taraması nasıl olur?  Dışkı naklinde risk var mı? Ve daha birçok soruyu haberimizde yanıtlayalım. İşte detaylar…

Dışkı nakli (Gaita nakli) nedir?

Gaita nakli, tıp literatüründe ‘’ fekal mikrobiyota transplantasyonu’’ olarak geçmektedir. En yalın tanımıyla; hasta olan kişiye, sağlıklı donör dışkı aktarımı işlemidir. Bağırsaklar, ikinci beyin olarak kabul edilir. Bağırsak içinde yer alan bağırsak florası sağlığımız için gerekli olup, çalışmadığında birçok hastalığa davetiye çıkarır. Hali hazırda bir hastalığınız varsa eğer daha da ağırlaşmasını sağlar. Yapılan Dışkı nakliyle bozulan bağırsak florası onarılmaya çalışılır.

Gaita nakli, bağırsak hastalıklarından olan ve sürekli tekrarlanan ishal, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık için uygun görülen bir tedavi yöntemidir. Tam da burada Dışkı nakli nedir? Sorusuna cevap bulduğumuz bu uygulama, kısaca hastanın mikroplardan arınarak, sağlıklı bir floraya kavuşması diye açıklanabilir.

Dışkı nakli öngörülüp tedavi olmayan hastalar; obezite, depresyon, parkinson, MS, kanser ve diyabet gibi pek çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Nasıl Dışkı nakli yapılır?

Dışkı nakli, endoskopik(ağız) veya kolonoskopi(makat) yöntemi ile hastaya sağlıklı bağırsak florası transfer edilerek yapılır. Bu işlem aile üyelerinden biri olabileceği gibi yakınınız olmayan kişilerden de alınarak, uygulanabilir. Hasta bu sayede kronikleşen ve tedavi edilemeyen hastalıklarına veda eder.

Dışkı nakli öncesinde donör taraması yapılır. Bu tarama için bazı tetkikler istenir. Bunlar; kan testleri, hiv, hepatit A,hepatit B,hepatit C sonuçlardır. Taramalardan başarılı çıkan donör, transfer yapılacak gaita olarak seçilir.

Hangi hastalıklara Dışkı nakli yapılır?

Mutluluk hormonunun yüzde 80’ni bağırsaklarda üretildiğini biliyor muydunuz?  Ve bağışıklık sisteminin temel yapısının bağırsaklar olduğunu söylesem size?  Neden vücudumuzun ikinci beyni olarak tanımlandığını daha iyi anlayacaksınız. Sağlığımız için oldukça kıymetli bir organ. Bağırsak hasta ise vücudun tamamı hastalanıyor demektir. Bağırsaklarda yaşanan ciddi hastalıklar için dışkı nakli yapılır, demiştik. Peki,  öyleyse hangi hastalıklara dışkı nakli yapılır? Maddeler halinde sıralayalım.

  • CI Difficile hastalığı
  • Crohn ve spastik kolon hastalığı
  • Kronik ishal, kabızlık
  • Ülseratif kolit
  • Alerjik rinit
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi)
  • Fibromiyalji ve karaciğer yağlanması
  • ITP (İdiyopatik trombositopenik purpura)
  • Obezite
  • Hiperkolesterolemi
  • Bağırsak florası bozukluğu

Ülkemizde dışkı transferi Ankara (Gata) , Antalya ve İstanbul şehirlerinde yapılmaktadır.

Dışkı naklinde risk var mı?

Daha önce bir hasta uygun olmayan bir donör yüzünden hayatını kaybetti. Dışkı naklinin bazı komplikasyon riski taşıdığına dair söylemlerde oldu. Burada en önemli risk, transfer olacak donörün iyi taranmaması olur. Uygun verici bulunursa hasta sağlığına kavuşur. Zira dışkı nakli olmayan hastanın sağlığı daha büyük riskleri beraberinde getirir.

Ayrıca gaita nakli daha çok maliyeti olan ‘’ Vancomisin ‘’ tedavisinden daha başarılı sonuçlar vermiştir. Eğer konuyla ilgili bir şikâyetiniz varsa gastoenteroloji bölümüne gitmelisiniz. Sağlıklı günler.