Mide kanseri, ülkemizde en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Mide kanseri riskini artıran en önemli faktör ise yanlış beslenme alışkanlığıdır. Hastalığın ilk belirtileri ise mide ve oniki parmak ülseri gibi göbeğin üstünde yanma olmasıdır. Farkında olmadan verilen kilolarda en ciddi belirtilerindendir. Ayrıca anemi (kansızlık) rahatsızlığı olanlar, ciddi risk altında olduğundan dikkatli olmaları gerekir. Mide kanseri riskini azaltmak için tütsülenmiş, kurutulmuş gıdalar ile et ve balık türü gıdaların tüketimini kısıtlamak gerekiyor. Yemekleri ve çayı sıcak tüketmemekte mide kanseri riskini ciddi oranda düşürmektedir. Aşırı sıcak yemek ve içmek mide kanseri riskini ciddi şekilde artırmaktadır.
Mide kanserine erken tanı, mide ülseri şikayetleriyle çok karıştırıldığından dolayı genelde konulamıyor. Midede ki tümör fark edildiğinde de kanser ilerlemiş oluyor. Mide kanserine erken tanı konulması hastanın yaşam şansının yükselmesi açısından çok önemlidir.
Tanı Nasıl Konur?
Mide kanserine erken tanı koyabilmenin en güvenli hastaya endeskopi uygulamaktır. Tomografi ve ultrason gibi radyoloji tekniklerinde ise mide kanserini fark etme şansı çok düşüktür. 50 yaşını aşmış kişilerin 5 yılda bir endeskopik muayeneden geçmesinde fayda var. Herhangi bir şüphe -halinde ya da belirti fark ederseniz derhal endoskopik muayeneden geçmeyi ihmal etmeyin. Mide kanseri tanısı konan hastada tümör, vücudun herhangi bir yerine sıçramamışsa tedavide ilk öncelik hastaya operasyon yapmaktır. Tümörün uzak organlara sıçraması halinde ise ilaç ve kemoterapi tedavisine öncelik verilmektedir.