Ana SayfaHaberlerYüzdükten sonra kulaklarınızı ıslak bırakmayın!

Yüzdükten sonra kulaklarınızı ıslak bırakmayın!

İçerikleri

Yaz aylarının sıcaklarının iyice hissedilmeye başlandığı bugünlerde serinlemenin en popüler alternatifleri olan deniz ve havuzlara akın ediliyor. Ancak deniz ya da havuzlarda uzun süre vakit geçirilmesi kulak enfeksiyonları için zemin hazırlıyor. Kulağa kaçan su ve bunun yol açtığı tıkanmalar neticesinde görülebilen orta kulak iltihabı ise kulakta görülen en önemli rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Kulak kanalı kaynaklı bu rahatsızlıklara erken müdahale edildiği takdirde kalıcı bir hasar oluşmadan tedavisi yapılabiliyor.

Yaz aylarında kulak enfeksiyonu rahatsızlıklarına karşı en dikkatli olması gereken kişiler ise kronik kulak rahatsızlığı bulunanlar veya basınç sorunu yaşayanlardır. Yaz aylarında sık görülen kulak enfeksiyonları ile ilgili KBB Uzmanı Op. Dr. Oğuz Yılmaz, vatandaşları bilgilendirdi.

Dış kulak yolu iltihapları yaz mevsiminde belirgin şekilde artmaktadır. Bu rahatsızlığın sık görülmesinin en önemli sebepleri ise sık alınan duş, deniz veya havuzlarda geçirilen uzun vakitlerdir. Dar bir yapıya sahip olduğundan dolayı rahat hava alamayan dış kulak yolu, ıslandıktan sonra tam kurutulmayarak nemli kalırsa enfeksiyona açık hale gelmektedir. Nemli kalan bu bölgede kolaylıkla iltihap meydana gelebilir. Dış kulak yolu iltihaplarına yüzücülerde ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda sık rastlanır. Kulak kanalında enfeksiyon riskini artıran diğer önemli etkenler ise kanalın içerisinde kalan sudaki mikrop ve bakterilerin hızla üremesidir.

En Önemli Belirti Kulakta Kaşıntı

Dış kulakta yaşanan enfeksiyonun en önemli belirtisi kulakta meydana gelen hafif kaşıntıdır. Bu kaşıntının peşine dış kulakta meydana gelen şişme, çok şiddetli ağrı, tıkanma, duymada azalma ve akıntı diğer önemli belirtilerdir. Ağrı bazen öylesine şiddetli olur ki çene hareketlerinde ve çiğnemede zorluk yaşanabilir.Yaşlılarda, şeker hastalarında ve bağışıklık sistemi düşük olanlarda ilerleyen enfeksiyon ‘malign otitis eksterna’ diye isimlendirilen kemik iltihabı ile birlikte daha şiddetli enfeksiyonlara neden olabilir. Böyle durumlarda derhal KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Kulak Sağlığını Korumanın Yolları

Havuz ya da denize girdikten sonra kulağın dış kısmı temiz bir peçete ya da kağıt mendille kurulanarak nemli bırakılmamalıdır. Ancak kulağın dış kısmı temizlenirken kulak çok karıştırılmamalıdır. Çünkü temizleme esnasında kulak yoluna zarar verilebilir.

Havuz veya denize girmeden evvel kesinlikle temizliğinden emin olunmalıdır. Kirli olduğundan şüphe duyulan suya girilmemelidir.

Kulak yolu enfeksiyonlarına yakalanmadaki en önemli etkenlerden biri havuz suyundaki klor miktarıdır. Havuz suyundaki klor, dış kulak yolundaki asit/baz dengesini bozduğundan enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle bakımı ve kontrolü düzenli yapılan havuzlara girilmelidir.

Dalma esnasında ağrı hissederseniz daha derinlere dalmadan derhal su yüzeyine çıkmalısınız.

Tedavide Önemli Hususlar

Kulak yolu enfeksiyonlarının tedavisinde aspiratörle temizlik, ilaçla tedavi, asit/baz oranının dengede olması, ağrı, şeker hastalığı vb. etkenlerin kontrol altında tutulması, suyla kesinlikle temas edilmemesi önem taşımaktadır. Kulak rahatsızlıklarının tümünde uzmanın görüş ve tedavisi önemlidir.