19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerYurtta karantina süreci vaka sayısını yüzde 20 geriletti

Yurtta karantina süreci vaka sayısını yüzde 20 geriletti

İçerikleri

Karantina kurallarını ihlal ederek sosyal yaşantısını kendilerine koronavirüs enfekte olmamış gibi sürdüren sorumsuz kişilerin yurtta karantinaya alınmasıyla vaka sayısında yüzde 20 gerileme olduğunu ifade eden Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen süreci hafif geçirdiği için evlerinde karantinaya alınanların sorumsuzca davranarak sosyal hayat içerisinde yer almaya devam etmeleri vaka sayısındaki ciddi yükselişte en önemli etkenlerden biriydi.

Bu durumun önüne geçmek için yurtlarda karantina sürecinin tekrar uygulamaya konulması kararı alınmış ve yapılan denetimlerde karantina kurallarını ihlal edenlerin tespit edilmesi halinde polis ve sağlık ekipleri tarafından yurtlara yerleştirilmiştir. Bu kişiler, karantina sürecini tamamlayana kadar yurtlarda kalacaktır. Bu uygulama sayesinde kentimizdeki vaka sayısında yüzde 20 düşüş yaşanmıştır.” dedi.

Çok Ciddi Denetimler Yapılıyor

Koronavirüsün kentte çok büyük bir hızla yayıldığını söyleyen Vali Aydoğdu, “İlimizde koronavirüs enfekte olmasına rağmen sağlık durumları ağır olmayan hastaların ilaçları Sağlık Müdürlüğümüz tarafından verilerek evde karantina süreci başlatılıyor. Bizim ise denetimler yaparak bu hastaları takip etmemiz gerekiyor.

Yapılan denetimlerde görüldü ki evlerinde karantina sürecini geçirmesi gereken hastalarımızdan bazıları sosyal hayatın içerisinde normal yaşamlarına devam ediyorlar. Bu durumda da bulaşma hızı çok ciddi bir şekilde artmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına bilindiği gibi HES koduyla giriliyor. Evde karantinada olması gereken vatandaşların, HES koduna girildiği zaman dışarıda ya da devlet dairesinde olduğu tespit edilirse 112 sağlık ekiplerine ihbarda bulunuluyor. 112 sağlık ekipleri koronavirüs enfekte olmuş bu hastayı alarak yurda yerleştiriyor.

Mahalle denetimlerinde de evde yoksa yeri derhal tespit edilerek yine aynı şekilde 112 sağlık ekipleri tarafından yurda yerleştiriliyor. Bu süreç sonunda bulaşma hızında sadece 1 hafta içerisinde yüzde 20 gerileme oldu. AFAD ekiplerimiz, sağlık müdürlüğü personelimiz, jandarma komutanlığımız ve emniyet ekiplerimiz tarafından çok ciddi denetimler yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.