24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerYerli koronavirüs aşısı için müjde verildi: İnsan üzerinde denenecek!

Yerli koronavirüs aşısı için müjde verildi: İnsan üzerinde denenecek!

İçerikleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yerli koronavirüs aşısı için müjde verildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, insan üzerinde denenecek aşının laboratuar incelemelerinde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Yerli aşı çalışmaları için Tekirdağ Kapaklı’daki Koçak Farma Tesisleri seçildi. Bakan Koca, ‘’bir müjde vermek istiyorum’’ diyerek başladığı konuşmasında, Türkiye’de 13 aşı çalışması yapıldığını ve Kayseri Üniversitesi ile Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin çalışmalarını desteklediklerini ifade etti. Hayvanlar üzerinde denemeleri biten aşı artık insanlar üzerinde denenecek, dedi.

Yerli Covid–19 Aşısı İnsanlar Üzerinde Denenmeye Hazır

Bakan Koca, yerli covid–19 aşısı için 19 hayvan üzerinde deney yapıldığını açıkladı. Bunlardan 10 hayvana virüs verildiğini,9 hayvan içinde kontrol grubu oluşturulduğunu belirtti. Kontrol grubunda yer alan hayvanlar aşı uygulanmayıp, iki hafta sonrasında her iki gruba aşı yapılan 10 hayvanda virüs olduğu halde bir ölüm olmadığını ve akciğerlerinde covid-19’a rastlanılmadığını söyledi. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin üzerinde çalıştığı ikinci aşının preklinik çalışmalarının sonlandığı ve hayvanlar üzerindeki çalışmada ikinci aşı noktasına gelindiğini vurguladı.

Bakan Koca, Ankara Üniversitesinde Hakan Hoca’nın aşı çalışmalarının desteklendiği bunun için TÜSEB’E müracaat edildiğini ve Selçuk Üniversitesinde Osman Hoca İle Mustafa Hoca’nın geliştirdiği aşı çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Tüm bu gelişmeler sonucunda 10 gün içinde 3 tane aşının insan deneyi faz çalışmalarına başlanacağını kaydetti.

Enjektöre Çekilmiş Aşı Erdoğan’a Gösterildi

Görüntülü görüşme esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a enjektöre çekilmiş aşı gösterildi. Pazartesi günü yapılacak olan kabine toplantısında bu aşılar takdim edilecek. Aşılar için üretim hazırlıkları tamamlandı. Bakan Koca konuşmasında, üç aşıdan biri Erciyes Üniversitesinden Aykut Hoca’nın Adenovirüs aşısı, ikincisi inaktif aşısı ve üçüncüsü Bakanlık tarafından desteklenen Koçak Farma’nın inaktif aşısı olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından sonra yerli aşı çalışmalarında emeği olan herkese teşekkür etti. Konuşmasında, bundan böyle hasta sayısında ciddi anlamda düşüş olacağı inancı olduğunu kaydetti.

Yerli koronavirüs aşısı için müjde verildi: İnsan üzerinde denenecek!Yerli koronavirüs aşısı için müjde verildi: İnsan üzerinde denenecek!