19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerYeni koronavirüs SADS-CoV'un insanlara bulaşma tehlikesi var mı?

Yeni koronavirüs SADS-CoV’un insanlara bulaşma tehlikesi var mı?

İçerikleri

Kuzey Carolina Üniversitesi’nde görevli araştırmacıların gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri PNAS’ta yayımlandı. Araştırmaya göre 2016 yılından bu tarafa domuzlara enfekte olan koronavirüsün bir türü SADS-CoV’un insanlara bulaşma riski yüksek olduğu tespit edildi..

Dünyada ilk olarak yarasalarda tespit edilen ve 19. yüzyıldan sonra domuz başta olmak üzere memeli hayvanlarda da görülen SADS-CoV (Swine acute diarrhea syndrome coronavirüs, domuz akut ishal sendromu corono sendromu), çok sayıda domuzu telef etmesiyle biliniyor.

Ölüm Oranı Yüzde 90’a Ulaşıyor

SADS-CoV virüsü etkisini özellikle yeni doğan domuzlarda gösteriyor. Daha 5 günlük yavrularda kusma ve ishal şeklinde kendisini gösteren salgın, yüzde 90 ölüm oranlarına çıkabiliyor.

SADS-CoV virüsü ile ilgili gerçekleştirilen araştırmada virüsün pek çok insanın akciğer ve bağırsak primer hücresinde yayılma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlandı.

SADS-CoV olarak adlandırılan virüsün insanlara enfekte olması halinde Covid-19 virüsü salgınında olduğu gibi çok ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Ayrıca Covid-19 virüsünün tedavisinde kullanılan dünyada tartışılan Remdesivir isimli ilacın SADS-CoV virüsünün tedavisinde etkili olabileceği araştırmacılar tarafından belirtiliyor. Remdesivir ilacının SADS-CoV virüsünün in vitro çoğalımını önlediği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.