Kuzey Carolina Üniversitesi’nde görevli araştırmacıların gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri PNAS’ta yayımlandı. Araştırmaya göre 2016 yılından bu tarafa domuzlara enfekte olan koronavirüsün bir türü SADS-CoV’un insanlara bulaşma riski yüksek olduğu tespit edildi..
Dünyada ilk olarak yarasalarda tespit edilen ve 19. yüzyıldan sonra domuz başta olmak üzere memeli hayvanlarda da görülen SADS-CoV (Swine acute diarrhea syndrome coronavirüs, domuz akut ishal sendromu corono sendromu), çok sayıda domuzu telef etmesiyle biliniyor.
Ölüm Oranı Yüzde 90’a Ulaşıyor
SADS-CoV virüsü etkisini özellikle yeni doğan domuzlarda gösteriyor. Daha 5 günlük yavrularda kusma ve ishal şeklinde kendisini gösteren salgın, yüzde 90 ölüm oranlarına çıkabiliyor.
SADS-CoV virüsü ile ilgili gerçekleştirilen araştırmada virüsün pek çok insanın akciğer ve bağırsak primer hücresinde yayılma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlandı.
SADS-CoV olarak adlandırılan virüsün insanlara enfekte olması halinde Covid-19 virüsü salgınında olduğu gibi çok ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Ayrıca Covid-19 virüsünün tedavisinde kullanılan dünyada tartışılan Remdesivir isimli ilacın SADS-CoV virüsünün tedavisinde etkili olabileceği araştırmacılar tarafından belirtiliyor. Remdesivir ilacının SADS-CoV virüsünün in vitro çoğalımını önlediği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.