19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkYaşlanmayı geciktirerek genç kalmanızı sağlayan 10 içecek!

Yaşlanmayı geciktirerek genç kalmanızı sağlayan 10 içecek!

İçerikleri

Yaşlanmak saçların beyazlaması, saç dökülmesi ve istenmeyen kırışıklıklar gibi belirtileri olan ve hepimizin yaşayacağı kaçınılmaz bir durum. Ancak her ne kadar yaşlanmayı geciktirmek mümkün olmasa bile yaşlılık belirtilerini geciktirmek için sağlıklı bir yaşam ve dengeli bir beslenme çok işe yarayabilir.

İşte, sizler için derlediğimiz, vücudunuzu ve zihninizi formda tutmanıza yardımcı olacak genç kalmanızı sağlayan yaşlanma karşıtı içecekler:

1- Kahve

Kahvenin uzun zamanlar boyunca kötü bir şöhreti vardı ama yapılan modern araştırmalar uzun yıllar boyunca kahvenin günahını aldığımızı ortaya koyuyor. Dahası artık kafeinin kronik iltihaplanmalara ve genel yaşlılık sorunlarına karşı vücudumuzu koruduğunu ispatlayan birçok kanıt var. Ayrıca kahve içmek cilt kanseri riskini de azaltıyor. Avrupa Kanser Önleme kurumunun yaptığı bir araştırmaya göre her gün bir bardak kahve içenlerde cilt kanserine yakalanma riskioranında azalma gösteriyor.

2- Meyveli ve Yoğurtlu Smoothie

Yoğurdun için çilek veya muz gibi meyveler ekleyerek yaşlanma karşıtı smoothie hazırlaman mümkün. Olgunlaşmış muzlar (kabuğu koyu renk olanlar) vücutta şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yarayan pektin bakımından zengin. Bu madde ayrıca vücuttan zararlı toksinleri atmaya da yarıyor ki, bu da yaşlanma sürecini yavaşlatmak için çok önemli. Öte yandan çilek zengin bir C vitamini kaynağıdır ve cildinin yumuşak ve parlak olmasını sağlar.

3- Su

Yetişkin bir insan vücudunun yüzde 65’i sudan oluşur ve bu yüzden cildin başta olmak üzere çeşitli organlarının doğru çalışması için vücudunu susuz bırakmamak çok önemli. Vücudun yeteri kadar su almazsa cildin kurumaya ve kırışmaya başlar. Sonucunda da olduğundan daha yaşlı görünürsün. Su içmek aynı zamanda vücudumuzdan zararlı toksinleri atmaya veya bizi genç göstermeye yardımcı olur.

4- Çay

Özellikle yeşil çay hücre yenilenmesini arttırarak kırışıkları önleyen yaşlanma karşıtı antioksidanlar açısından zengindir. Aynı zamanda yeşil çay tozunu biraz kil ile karıştırarak yüz maskesi yapman da mümkün. Dahası birçok araştırma düzenli olarak yeşil ve siyah çay tüketen kişilerde kalp hastalıkları riskinin önemli ölçüde düştüğünü kanıtlamıştır.

5- Pancar Suyu

Pancar sağlıklı nitratlar bakımından zengindir. Pancar veya pancar suyu tüketmek beynin ön lobuna giden kan akışını arttırır ve dolayısıyla bunama veya yaşa bağlı bilişsel bozuklukları önlemeye yardımcı olur. Pancarda bulunan antioksidanlar vücudunu serbest radikallerden korur ve kırışıklıklarla mücadelede sana yardımcı olur.

6- Muz ve Avokadolu Badem Sütü

Badem sütünün içinde cildini sağlıklı kılan ve genç görünmeni sağlayan A, D ve E vitaminleri var. Aynı zamanda tırnaklarını ve saçlarını güçlendirmene yardımcı olan kalsiyum ve proteinler açısından da zengindir.

Avokado cildinin parlak görünmesine neden olan tekli doymamış yağlar açısından zenginken, muz da cildin için harikalar yaratan A, B ve E vitaminleri açısından zengindir.

7- Taze Sıkılmış Üzüm Suyu

Vücudumuz cildimizin dolgunluğunu ve esnekliğini sağlayan kolajeni üretmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Üzüm suyu ise C vitamini açısından çok zengindir. Bu yüzden günde bir bardak üzüm suyu tüketmek sadece kırışıklarını azaltmaya değil aynı zamanda cildinin daha genç ve daha dolgun olmasına da yardımcı olur. Ayrıca retional adındaki bir antioksidan açısından zengin olduğundan üzüm suyu cildini onarmaya ve cilt pigmentasyonunu tedavi etmeye de yarar.

8- Hindistancevizi Suyu

Hindistancevizi suyu amino asitlerin, lipitlerin ve karbonhidratların işlenmesi için hayati öneme sahip mineraller ve elektrolitler bakımından zengindir. Ayrıca vücuduna aldığın besinlerin doğru ve hızlı dağılımını sağlar. Dahası hindistancevizi suyu hücre büyümesini sağlayan sitokinin adında bir bitkisel hormon içerir. Sitikoninlerin anti kanserojen oldukları ise birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.

9- Aloe Vera Suyu

Aloe vera suyu, vücutta kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olan birçok amino asit ve besin içerir. Bu suda bulunan antioksidanlar aynı zamanda cildinin yenilenmesini ve yumuşaklığını korumasına yardımcı olur.

10- Süt

Yapılan araştırmalar, otuzlu yaşlarımızdan sonra her yıl ortalama yüzde birlik yağsız kas kütlemizi kaybettiğimizi gösteriyor. Aynı zamanda her on yılda bir yüzde 12 ila 15 arasında kas gücü de kaybediyoruz. İnsan vücudunda doğal olarak bulunan 9 amino asitten biri olan lösin bu kayıpları minimize etmeye yarıyor. Aslında sadece kas büyümesini düzenlemeye yardımcı olmuyor, aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesini ve kan şekeri seviyeni kontrol altına almana da yardımcı oluyor. Sütün içinde peynir altı suyu proteinleri bolca var ve mükemmel bir lösin kaynağı.

Sizin bildiğiniz başka yaşlanmayı önleyen içecekler var mı? Gençlik iksirlerinizi bizimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.