20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkYaşlanma sürecini hızlandıran bu 10 alışkanlığa dikkat!

Yaşlanma sürecini hızlandıran bu 10 alışkanlığa dikkat!

İçerikleri

İnsanlar belirli bir yaştan sonra genellikle yaşlanmayı nasıl geciktiririm gibi sorular sormaya başlar. Sen de olduğundan daha yaşlı göründüğünü mü düşünüyorsun? Genetiğin yanı sıra yaşlılığa neden olan şeyler arasında birçok farklı etken var.

İşte bu yüzden, botoksa veya diğer estetik operasyonlara ihtiyaç duymaya gerek kalmadan genç görünmeni sağlayacak ve kurtulman gereken bazı alışkanlıkları senin için derledik. Unutma ki, hayatında değişiklikler yapmak için asla geç değildir.

1- Düşük Yağlı Beslenme

Cildini sıkı ve pürüzsüz yapmak ve dolayısıyla kırışıklıkları önlemek için omega 3 yağ asitleri tüketmen gerekiyor. Ancak az yağlı yiyecekler ne yazık ki bu bileşenden çok az içeriyor ve cildinin erken yaşlanmasına neden oluyor.

2- Pipet Kullanmak

İçeceklerini pipet kullanarak içtiğinde dudaklarını büzmek zorunda kalırsın ve böyle bir alışkanlık zaman içinde ağzının etrafında çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Aynı şey sigara içmek için de geçerli. İçeceklerin doğrudan içmek ve eğer sigara kullanıyorsan da bırakmaya çalışmak en iyisi olacaktır. Özellikle sigarayı bırakmak çok zorlu ve uzun bir süreç olabilir ama elde edeceğin faydalar hem sağlığın hem de genç görünmen için çok önemli.

3- Yan Tarafının Üzerinde Uyumak

Yüzünü yastığa gömmene neden olan yan tarafının üzerinde uyumak çene ve yanak bölgende kırışıkların oluşmasına neden oluyor. Uzmanlar uyumak, genç kalmak ve iyice dinlenmek için en iyi pozisyonun sırtüstü yatmak olduğunu söylüyor.

4- Kötü Duruş

Kötü duruş omurganda hiza sorunlarına neden olur ve bunun sonucunda da kemiklerin ve kasların anormal bir şekilde gerilir. Bu değişiklik vücudunun çabuk yaşlanmasına ve aynı zamanda kalıcı bozukluklarla birlikte yorgunluğa ve ağrılara neden olur.

5- Güneş Kremini Sadece Tatilde Kullanmak

UV ışınlarına maruz kalmak cildin erken yaşlanmasının ana nedenlerinden birisi. Güneşin zararlı etkilerinden kendini korumak için bulutlu havalarda bile güneş kremi kullanmak çok önemli çünkü bulutlar UV ışınlarının sadece yüzde 20’sini engelleyebiliyor.

6- Isıtıcıları Fazla Kullanmak

Yapay ısıtıcıları çok fazla kullanmak evindeki havanın kurumasına neden oluyor. Bunun sonucunda cildin ve saçların kurulaşıyor ve nihayetinde de daha fazla kırışıklığın oluyor. Klimalar dahil bu gibi ısıtıcıları evinde olabildiğince az kullanmaya çalışmalısın.

7- Şekeri Hayatından Çıkarmak

Hepimiz şekerin sağlığımız için kötü bir şey olduğunu biliyoruz ancak stres de sağlığımızı olumsuz etkiler. Kimi zaman eğer seni mutlu edecekse tatlı aşermelerine teslim olup, kendini ödüllendirmek gerekiyor.

8- Çok Fazla Televizyon İzlemek

Yapılan bir araştırma televizyon izlemek için harcadığın her bir saat için yaşam sürenin 22 dakika kadar kısaldığını kanıtlamış. Uzmanlar ister koltukta ister çalışma masanda oturuyor ol, her saat başı ayağa kalkıp biraz yürüyüş yapman gerektiğini öneriyor.

9- Az Uyumak

Yetişkinler her gece en az 7 saat uyumalılar. Yeterince uyumamak sadece yorgun görünmene neden olmuyor aynı zamanda hayatını da kısaltıyor. Uzmanlar enerjinin azaldığını, algında eksilme olduğunu fark ettiğin anda yatma vaktinin geldiğini anlaman gerektiğini söylüyor.

10- Organizasyon Eksikliği Nedeniyle Stres

Yapılan bazı araştırmalar kronik stresin hücrelerde ciddi zararlara neden olduğunu gösteriyor ve bu da yaşlanma sürecini kolayca hızlandırıyor. İşlerini ertelemeyi bırak ve bugünün işini yarına bırakma mottosuyla her şeyi zamanında yapmaya başla. Bu sayede kronik stresten de kurtulmaya başlayacaksın.

İşte, yaşlanmayı önlemek için yapılması gerekenler bu alışkanlıklarından kurtulmakla başlıyor. Sende bu alışkanlıkların hangileri var ve hangilerinden kurtulmak için bugünden itibaren çalışmaya başlayacaksın? Fikirlerini bizimle yorum yaparak paylaşabilirsin.