25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkVücudunuzun sağlıklı çalışmadığını gösteren 11 işaret!

Vücudunuzun sağlıklı çalışmadığını gösteren 11 işaret!

İçerikleri

Vücudunuz son zamanlarda size çok garip mi davranıyor? Yeterince uyumanıza, spor yapmanıza ve doğru-dengeli beslenmenize rağmen bazı sağlık problemleriniz mi var. Bu durum vücudunuzda bazı şeylerin yolunda gitmediğinin belirtisi olabilir. İşte vücudunuzun sağlıklı çalışmadığını gösteren 11 belirti;

1- Şişkinlik

Yemekten sonra şişlik, gıdaların çok hızlı bir şekilde emiliminin bir sonucu olabilecek oldukça nahoş bir olgudur. Ancak bu sorunla düzenli olarak karşılaşırsanız, gastrointestinal sistemle ilgili problemler ortaya çıkması muhtemeldir.

Ne yapmalı? Sindirimi hızlandırmak için beslenme listenize zencefil eklemeye başlayın. Ancak, sorun çözülmezse, bir uzmana danışın.

2- Kronik yorgunluk

Çeşitli sağlık sorunlarının varlığı nedeniyle yorgunluk oluşabilir. Tabii ki, kısa süreli yorgunluk, gerekli miktarda uykunun bulunmadığını, stresin ve fazla çalışmanın varlığını gösterir. Devamlı olarak yorgunluk varsa bunun nedenini düşünmek önemlidir.

Ne yapmalı? İlk olarak, kendinize karşı dürüst olun, hayatınızın hangi alışkanlıklarından kurtulmanız gerektiğini ve zamanlamanızı nasıl tam olarak revize etmeniz gerektiğini düşünün. Yürüyüşünüzü yatmadan yarım saat önce bir kenara koyun, nikotin ve alkol kullanmayın. Bir süre sonra iyileşme olmazsa, bir uzmana başvurun.

3- Uykusuzluk

Herkes, beynin ve vücudun kaynaklarını yenilemek için hepimizin kaliteli bir uykuya ihtiyacı olduğunu biliyor. Yaşamında doğru miktarda uygun bir uyku yoksa bir kişi işlev göremez.

Uykusuzluk uykuya dalmakta ya da bir ay veya daha fazla süren aralıklı uykuya sahip olmak olarak adlandırılır.

Ne yapmalı? Bu durumda, sağlık etkileri son derece tehlikeli olabilir. Bu nedenle kendi kendine tedavi ile zaman kaybetmeden derhal bir uzmandan yardım istemek daha iyidir.

4- Kötü Nefes

Ağız kokusu birçok nedenden ötürü oluşur: ağız kuruluğu, bazı ilaçların etkisi, zayıf ağız hijyeni vb. Ancak bazen gelişmekte olan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Ne yapmalı? Hijyenik nedenlerden dolayı ise kokuyu ortadan kaldırın. İşe yaramazsa, böbreklerinizi ve karaciğerinizi bir uzmana kontrol ettirin.

5- Baş Ağrısı

Ara sıra yaşanan kısa süreli baş ağrısından korkmak gerekmez, çünkü kesinlikle herkesin başına gelebilir. Bununla birlikte, baş ağrıları sık ve şiddetli hale geldiğinde, özellikle diğer semptomlarla birlikte olduğunda, altta yatan başka nedenler olabilir.

Ne yapmalı? Günde en az 8 saat uyuyun. Bol su için. Gözlerinize egzersiz yapın, internette örnekleri oldukça fazla. Bu durumda yapabileceğin en iyi şey bu. Belirtiler devam ederse doktora gitmek için geç kalmayın.

6- Çirkin Görünümlü Tırnaklar

Tırnaklarımızın görüntüsü genel sağlığımız hakkında çok şey anlatır. Tırnaklar sağlıksız hale geldiğinde, özellikle kırılgan ve sarı olurlarsa, sağlığınızı düşünmenin zamanı gelmiştir.

Ne yapmalı? Tırnakların çok fazla besine ihtiyacı var. Daha fazla su tüketin, dengeli bir beslenme düzenine geçin ve mantar oluşumunda onlardan kurtulun.

7- Düşük Libido

Libidodaki bir azalmaya çeşitli faktörler ve sebepler neden olabilir. Yaşam tarzının özellikleri, ilişkiler, fiziksel ve duygusal refah ve çeşitli türdeki diğer problemler, partnerinizle yakın olma isteğini kolayca bastırabilir. Bunların nedeni ilaçların yan etkileri de olabilir.

Ne yapmalı? Yukarıdaki tüm faktörleri yaşamınızla ilgili olarak analiz edin. Aldığınız ilaçların talimatlarını dikkatlice okuyun, olası yan etkileri bulun. İlaçları almayı kesmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

8- Kabızlık

Genel sağlık için, düzenli olarak bağırsak hareketi çok önemlidir. Düzenlilik oranları, günde üç kez ile haftada üç kez arasında değişir (belirleyici faktörler: spor alışkanlıkları, fiziksel aktivite, diyet vb.). Sürekli gelişen kabızlık, sağlığınıza dikkat etmenin zamanı geldiğine dair çok ciddi bir sinyaldir.

Ne yapmalı? Tüketilen sıvı miktarını arttırın, yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Her gün yeterince lif yiyin. Kadınlar için günde 21–25 gram, erkekler için günde 30–38 gram.

9- Saç Dökülmesi

Günlük saç dökülmesi genlerden en çok etkilenen normal bir işlemdir. Yaşam tarzından biraz daha az etkilenir. Ancak çoğu durumda, saç dökülmesi yavaş yavaş olur. Eğer saçlar aniden ve hızla dökülmeye başlarsa, büyük olasılıkla, bu bir hastalığın gelişiminin bir göstergesidir.

Ne yapmalı? Hemen bir uzmandan yardım almalısınız.

10- Kas Krampları

Tabii ki, kramp, kas spazmı ana nedenleri germe ve beslenme yetersizliklerinden dolayıdır. Diğer nedenler arasında aşırı egzersiz, aktif bir yaşam tarzı tercih etmeyenler ve kan değerlerinin yetersizliğidir.

Ne yapmalı? Gün boyunca yeterince su içtiğinizden emin olun. Yaşamınızda ılımlı egzersiz görünmeli, sağlıklı besinler yemelisiniz. Konvülsiyonlar sırasında ciltte kızarıklık varsa, rahatsızlık veya başka sıra dışı belirtiler hissederseniz, o zaman bir uzmandan yardım isteme zamanıdır.

11- Kilo Alma – Verme

Çoğu insan düzenli olarak zaman içerisinde kilo alır, sonra birkaç kilo verir. Bu, doğrudan metabolizmamızla ilgili olan tamamen doğal bir süreçtir. Ancak çok çabuk kilo alıyorsanız veya çok fazla kilo veriyorsanız, bu tehlikeli bir hastalığa yakalanma belirtisi olabilir.

Ne yapmalı? Yardım için hemen bir doktora başvurun.

UYARI; Bu semptomların tümü hem kötü bir yaşam tarzının sonucu hem de ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle, dikkatli davranın ve belli periyodlar ile doktorunuzu mutlaka ziyaret edin!”