26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerVirüs'ten korkarak hastaneye gitmeyen adam böbreğini kaybedebilir!

Virüs’ten korkarak hastaneye gitmeyen adam böbreğini kaybedebilir!

İçerikleri

Van’ın Erciş ilçesinde çiftçilikle uğraşan ve 10 çocuğu olan Halis Akşit, iki yıl önce yakalandığı böbrek rahatsızlığından dolayı tedavi görüyordu. Ancak koronavirüs vaka sayısının Van’da ciddi şekilde artmasından sonra ‘virüs kaparım’ korkusuna kapılan ve bu nedenle de hastaneye gitmediği için tedavi programını aksatan Halis Akşit’in ağrıları artınca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Başarılı Operasyon Geçirdi

Burada yapılan tetkikler sonucunda Akşit’in idrar kanalında 2,5 santimetre büyüklüğünde taş olduğu belirlendi. Enfeksiyondan dolayı sağ böbreğin fonksiyonunun bozulmasına yol açan taşın çıkarılması için doktorlar tarafından Akşit’in ‘Üreterorenoskopi (URS)’ tekniğiyle ameliyat edilmesine karar verildi. Akşit’in idrar kanalındaki taş, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kerem Taken ve Üroloji Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Recep Eryılmaz tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla çıkarıldı.

Kronik Rahatsızlığı Olanlar Tedavilerini Aksatmasın

Kronik rahatsızlığı olanların Kovid-19 virüsü sürecinden dolayı tedavi programlarını aksatmaması gerektiğine değinen Doç. Dr. Taken, “Halis Akşit, virüs kapacağım korkusuyla 8 ay hastaneye gitmeyerek tedavisini aksattığı için rahatsızlığı ilerlemiş.

Hastamızda taş rahatsızlığı öyküsü 1 yıldan beri sürüyor. Bu süreçte hastada ciddi bir enfeksiyon gelişmiş. Hastayı tedavi etmek için merkezime yatırdık. Bir haftalık tedavi sürecinden sonra hasta URS tekniğiyle ameliyat edildi. Böbrekte çok ciddi bir şişme ve fonksiyon kaybı olduğundan stent uygulaması yaparak takibe aldık. Gerekli testler yapıldıktan sonra böbreğin ne kadar çalıştığı kontrol kontrol edilecek. Hastanın böbrek kaybını engellemek için çabalıyoruz. Test sonuçları umduğumuz gibi olmazsa sağ böbreğini alacağız.” dedi.