27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerVatandaşların temaslıları saklaması salgında vaka sayısını artırıyor!

Vatandaşların temaslıları saklaması salgında vaka sayısını artırıyor!

İçerikleri

Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların temaslıları saklaması vaka sayısının artmasındaki en önemli etkenlerin başını çekiyor. Koronavirüs testi pozitif çıkan vakaların bir çoğunun evdeki temaslıları dahi yazdırmak istemediğini söyleyen Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, “İlimizde koronavirüs testi pozitif çıkan vakalar, filyasyon ekiplerine temas ettikleri kişiler hakkında doğru bilgi vermiyorlar. Kayseri’de sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı 3 ay öncesinde vaka başına temaslı alınan kişi sayısı 6,4 iken, bugünlerde temaslı alınan kişi sayısı vaka başına 2,7’ye kadar geriledi.” dedi.

Pandemi Yönetiminde 5 Konuyu Önemsiyoruz

Kayseri’de koronavirüs salgınıyla yapılan mücadeleyi değerlendiren İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, “Filyasyon çalışmaları pandemi sürecinin en önemli ayaklarından biridir. Koronavirüs test sonucu pozitif çıkan vakaların bir çoğu temas ettikleri kişilerin ismini vermek istemiyor. Pandemi yönetiminde çok fazla önemsediğimiz 5 konu var. Bu konular arasında numunenin erken alınması, laboratuvar sonucunun erken verilmesi, filyasyon çalışmalarının erken yapılması, tedavi sürecinin erken başlaması ve evde tedavi verilmesidir. Pandemi sürecindeki bu 5 saç ayağı ile vakaların toplanması sağlanıyor. Ancak Kayseri’de çok sık rastladığımız birkaç noktaya değinmeden geçemeyeceğim.

Filyasyon çalışmaları yürüten ekiplerimiz, test sonucu pozitif çıkan bir vakanın evine gittiği zaman pozitif vakanın temas ettikleri kişilerin isimlerini istiyorlar. Vakalara son bir hafta içinde 15 dakikadan fazla ve 1,5 metreden yakın temas ettiği kişilerin isimleri soruluyor. Bu kişiler içerisinde 1,5 metre mesafeden daha yakın bir mesafede yemek yediği kişiler olabilir. Çünkü yemek yendiği esnada maskeler zaten çıkartılıyor. Yemeğin peşine çay keyfiyle birlikte yapılan muhabbet muhtemelen uzuyor. İşte bu tür kişilerin hepsi pozitif vaka ile temaslı olarak değerlendirilmektedir. Aynı ev ortamında yaşadığı kişilerin ismini rahatlıkla veriyorlar. Hatta onların isimlerini bile yazdırmakta çekinenlerle karşılaşıyoruz.

Koronavirüs salgınını önleyerek toplum sağlığını koruyabilmek için pozitif vakalarla temas eden ve pozitif olma riski yüksek olan kişileri toplumdan uzak tutmamız gerekiyor. Vatandaşlarımızın bunun bilincine varması çok önemli. Pozitif vakayla temas eden kişileri 14 gün süreyle ev karantinasına alıyoruz. Eğer semptomlar görülürse ona göre muamele ediyoruz. Eğer semptom görülmezse virüs olsa dahi vaka iyileşmiş oluyor. Salgınla mücadelede en fazla zorlandığımız noktaların başında pozitif temaslı kişilerin tespit edilmesi geliyor. Pozitif çıkan vakalar, filyasyon ekiplerine sadece eşlerinin ve çocuklarının adını yazdırıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Kar Topunun Oluşmasını Önlemek Önemli

Salgınla mücadelede vatandaşlara uyarılar yapan İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, “İlimizde sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı günlerde temaslı kişi sayısı 6,4 seviyelerindeydi. Bugünlerde ise vaka başına 2,7 seviyelerine kadar geriledi. O zamanki koşulları dikkate aldığımız zaman 1 vakaya en az 4 temaslı eklenmesi lazım. Kayseri oranlarına göre kaçırılan bu 4 kişiden biri pozitif vaka olarak toplum içerisinde geziyor ve virüsü yayıyor. Semptom geliştireceği ilk 5 gün içerisinde virüsü topluma dağıtacak. 5 gün içerisinde ortalama 4 kişiye virüs bulaştırmış olsa beşinci gün sonunda pozitif vaka sayısı 20’ye çıkmış olacak. Pandemi sürecinin yönetiminin kolaylaşması için bu kar topunun kırılması, hatta kar topunun oluşmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde pozitif vakaların doğru bilgi vermesi hayati önem arz ediyor. Vatandaşlarımızın doğru bilgiyi bizimle paylaşacağına inanıyorum. Böylelikle pandemiyi el ele vererek aşacak ve salgının üstesinden hep birlikte geleceğiz.” şeklinde konuştu.