26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerVaka ve temaslı takibi elektronik bileklikle yapılacak !

Vaka ve temaslı takibi elektronik bileklikle yapılacak !

İçerikleri

HES sistemine tanımlanan ses ve yüz tanıma gibi özelliklerle izolasyon takibinin yapılabileceğini ve elektronik bilekliğinde vücut ateşi yükseldiği zaman kişiyi uyaracağını belirten Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Ülkemiz dijital altyapıları sayesinde dünyada en iyi filyasyonu yapan ülkeler arasındadır. Vaka ve temaslı takibi yapan filyasyon ekiplerimiz, bugüne kadar dünyanın çevresini 160 defa dolaşacak kadar kilometre yaptı. Sanal santral üzerinden yapılan telefon görüşmesinin süresi 9.5 milyon dakikayı buldu.” dedi.

HIMSS Eurasia 2020 Sağlık ve Bilişim Konferası’nda ülkemizin Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelesine dair önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede özellikle Covid-19 testi pozitif çıkan vakalar ile temaslıların karantina süreçlerindeki takibinde Hayat Eve Sığar Uygulaması’na tanımlanacak yeni özellikler sayesinde elektronik bileklik alt yapısının hizmete hazır olduğunu ifade etti.

Dijitalleşme Pandemide Elimiz Ayağımız Oldu

11-13 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen HIMSS Eurasia 2020 Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferan’sı ve Fuarı bu sene pandemi sürecinden dolayı dijital ortamda yapıldı. Konferansa dijital ortamda katılan ve açılış konuşması ile yaptığı sunumda Türkiye’nin sağlık sektöründe dijital dönüşümüyle ilgili önemli bilgler paylaşan ve Covid-19 virüsüyle mücadelede dijital altyapıların önemini anlatan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, dünyanın en fazla dijitalleşen Sağlık Bakanlığı’dır. Tüm dünyanın yılmadan mücadele ettiği Covid-19 virüsü salgın sürecinde dijital çalışmalardan elde ettiğimiz çıktılar elimiz ve ayağımız oldu. Dijital ortamlardan elde edilen verilerin daha güçlü politikaların geliştirilmesinde tetikleyici olması için en büyük projemiz olan ve bugün 30 milyon vatandaşımızın kullandığı e-Nabız kişisel sağlık paltformunu kurduk.” şeklinde konuştu.

Virüsle Mücadelede Bel Kemiğimiz Dijitalleşme

Birçok dijital sistem uygulamalarının Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sunulduğunu kaydeden Dr. Şuayip Birinci, “Burada adını sayamayacağım kadar çok sayıdaki dijital sistem ve uygulama Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede ne işimize yaradı? Her şeyden önce e-Nabız veri entegrasyon altyapısı sayesinde Halk Sağlığı Yönetim Sistemimizde (HSYS) acil bir şekilde pandemi yönetim sistemi kuruldu. Ülkemizde görülen ilk vakadan sonra bütün vaka ve temaslıların ülkeye girişlerinden başlayarak sisteme kaydetmek suretiyle pandemi sürecinde temel veri havuzu oluşturduk. Daha sonra bu sistemi SGK, MERNİS, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemleri (LBYS), e-Nabız, Ölüm Bildirim Sistemleri, Sina Sağlık Pano, Tele Radyoloji, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS), işyeri, okul gibi başka bakanlıkların muhtevasında yürüyen sistemlerle entegre edilerek tam manasıyla bir salgın yönetim sistemi kuruldu. Ayrıca acil bir şekilde hayata geçirdiğimiz FİTAS sayesinde kaynak ve temaslı tespit çalışmaları gerçekleştirilerek salgının yayılmasını engellemeye çalıştık. Bu uygulamada ihtiyaç duyulduğu takdirde kişinin izolasyon sürecine dair raporu sistem üzerinden görev yaptığı kurumla otomatik paylaşılıyor. Yine İçişleri Bakanlığı denetim ekipleri de izolasyon ve ihbar denetimlerini bu uygulamalarımız üzerinden gerçekleştirebiliyor.” diye konuştu.

Güvenli Sosyal Hayatın Teminatı HES Oldu

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen FİTAS vb. dijital uygulamalardan elde edilen verilerin, Türkiye’nin Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelesinde en önemli ayağı olan filyasyon çalışmalarını dünyada en iyi yapan ülkeler arasında ülkemizinde olduğunu söyleyen Dr. Birinci, “Covid-19 virüsü pandemi sürecine zorunlu karantinalarla devam edilmesi mümkün değildi. Normalleşme adımlarının atılmaya başlandığı dönemde bu süreçteki ihtiyaçları değerlendirerek yeni uygulamaları devreye soktuk. Bundan dolayı geliştirdiğimiz Hayat Eve Sığar (HES) uygulamamız, güvenli sosyal hayatın teminatı oldu. Seyahat ederken, okullarda, birçok kurum, işletme ve bölgede zorunlu olarak uygulanan HES kodu uygulamasına gidildi. Hayat Eve Sığar uygulaması, izolasyonda kalması gereken vaka ve temaslılara kalan izolasyon süreleri hakkında bilgi verdiği gibi kimlerle temas içerisinde olduğu ile ilgili de bilgi vermektedir.” ifadelerine yer verdi.

HES Kodu Sayısı 70 Milyonu Geçti

HES uygulaması ile entegre bir şekilde çalışacak olan elektronik bileklik uygulaması hakkında da önemli bilgiler paylaşan Dr. Birinci, “HES uygulamasına çok yakın bir zamanda geliştirdiğimiz yenilikler eklenecek. Bu yenilikler içerisinde izolasyon denetimlerini daha güçlü kılacak ses ve yüz tanıma, akıllı bilekli gibi yenilikler var. HES kodu sayısı bugün itibariyle 70 milyonu geçti. 46 milyonu aşkın kişide en az bir defa HES kodu almış. Şu anda aktif HES kodu sayısı 64 milyona ulaştı. Bu rakamlarda Türkiye’de hemen herkesin HES kodunu kullandığını gösteriyor. 19 Nisan tarihinde normalleşme sürecine hazırlanıldığı esnada HES uygulaması hizmete açılmıştı ve HES kodu sistem üzerinden hizmet vermeye başlamıştı. 30 milyonun üstünde kullanıcıya sahip olan bu uygulama için dünyada en fazla kullanıcıya sahip uygulama denilebilir. Ülke nüfus oranına göre de dünyada ikinci sırada yer almaktayız.” dedi.